Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Natuurlijke voeding

door: Loes Scharenborg | website

BARF
© Loes ScharenborgBarf is de afkorting van Biological Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food. Barf bestaat uit ongekookte, onbewerkte voeding die overeenkomt met de voeding van de wilde voorouders.

De onderdelen van deze voeding zijn:

  • 40 tot 50 procent bevleesd bot
  • 15 tot 20 procent orgaanvlees
  • 5 tot 15 procent gepureerde groente
  • Overig; spiervlees, vis, zuivel, fruit, gezonde tafelresten

 


NRV

NRV is de afkorting van Natuurlijke rauwe voeding. Deze stroming wijkt wat af van Barf omdat men hier geen groente/fruit etc verplicht te voeren. Het idee bij NRV is om zoveel mogelijk prooidier te voeren of deze na te bootsen.

De onderdelen van deze voeding zijn:

  • 60-70% spiervlees
  • 15-20% bot
  • 15-20% orgaanvlees
  • Overig mag, maar moet niet

 

Men voert de volwassen hond bij NRV en BARF ong 2% van zijn gezonde lichaamsgewicht per dag. Een hond van 30 kilo krijgt; 3000 gr : 100 x 2= 600 gram per dag. Men hoeft niet elke dag de verhoudingen exact te voeren. Als de hond in 1 a 2 weken maar de juiste verhoudingen binnen krijgt.


ORGAANVLEES

© Ilja JansenVoorbeelden: hart, lever, long, milt, pens, tong, nieren etc.

Orgaanvlees werkt laxerend. Dus voer dit niet in te grote hoeveelheden. Om de werking van het orgaanvlees te compenseren kan men er vleesbot bij voeren.

Voer verschillende soorten organen van verschillende diersoorten. Pas op met lever, dit is een orgaan dat ontgift en dus schadelijke stoffen kan bevatten. Voer hier nooit teveel van.

Vuile pens kan gezien worden als complete maaltijd (mits dit niet te vaak wordt gevoerd).

 

(BEVLEESD) BOT
© www.dogtouch.nlBot bevat naast calcium ook vitaminen, mineralen en vetzuren. Daarnaast zorgt het kauwen voor schonen tanden, stevigere ontlasting (teveel bot geeft obstipatie, de juiste hoeveelheid zorgt voor goede stevige ontlasting en voorkomen verstopte anaalklieren).

Bij BARF geeft men het liefst bevleesd bot in de verhouding bot/vlees 50/50. Bij NRV rekent men anders en kan je ook meer of minder bevleesd bot bijvoeren, mits je de verhoudingen wel goed in de gaten houdt.

Beginnersbotten zijn die van kip/gevogelte en jonge dieren. Voer geen dragende botten, deze zijn te hard.


VIS
Vis hoort in het menu van de hond, al hoeft men dit niet zo vaak te voeren. Als men vis voert wissel dan vette en witvis af ivm de verschillende voedingsstoffen.

Men kan een hond een zalmkop geven (compleet) of een sardine, maar ook spiervlees van de vis in het menu verwerken.

Bij NRV hoort vis standaard 1x per 2 weken gevoerd te worden.

 

GROENTEN, FRUIT, NOTEN
Groenten bevatten vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl, etc. En naast deze voedingsstoffen leveren ze ook ruw-vezel. Vooral dit laatste is belangrijk omdat wolven ruwe vezel binnen krijgen door het eten van een prooi, in de vorm van hoeven, vacht etc. Onze huishond krijgt dit niet en groente is dan een goed alternatief.

Groente dient gekookt of gepureerd te worden omdat honden geen hele plantencellen kunnen afbreken. Geef geen ui en prei, deze zijn giftig voor honden.

Als men fruit geeft, dan gescheiden van vlees ivm gisten. Fruit kan men ook als tussendoortje geven, onbewerkt.

Noten en zaden zijn onverteerbare stoffen. Zij nemen de werking van ruw-vezels over als men geen prooidieren voert met vacht. Een handje noten, enkele keren per week bij de voeding neemt de werking van de ruw-vezels over. Geef geen macadamia noten, deze zijn giftig voor honden.

 

© Loes ScharenborgSPIERVLEES
Onder spiervlees valt al het vlees dat geen orgaanvlees is. Men kan spiervlees in verschillende vormen krijgen. Snippers (hap-slik-weg) tot lappen (goed voor honden om te scheuren en bezig te zijn), restvlees als kopvlees tot hoogwaardig vlees zoals een lekker biefstukje uit de supermarkt. Men kan het zelf aanpassen op de portemonnee en de grote van de hond. Het is wel aan te raden om niet alleen mindere kwaliteit spiervlees te voeren.

 

EI EN ZUIVEL
Een volwassen hond mag 1 ei per 5 kilo per week. Dat zou voor een 20 kilo hond betekenen dat hij 20 : 5 = 4 eieren per week mag.

Geef een ei altijd in zijn geheel (eigeel en eiwit samen) en het liefst rauw (de schil is gekookt gevaarlijk voor een hond, maar rauw goed eetbaar).

Qua zuivel kan je een hond verschillende dingen geven, maar yoghurt, karnemelk en kefir worden het vaakst gegeven. Sommige honden reageren minder goed op zuivelproducten van rund. Men kan dan beter kiezen voor die van geit.

 

HELE PROOIDIEREN
Het meest natuurlijke en complete zijn hele prooidieren. Denk hierbij aan konijnen met huid, kop en haar, hele eenden, fazanten, kwartels, kippen, ratten, cavia's, hazen. Afhankelijk van de grote van de hond kan men een prooidier op maat kiezen.

Niet alle honden en eigenaren durven direct hele prooidieren aan. Men kan er naar toe werken. Naast hele prooidieren zijn er ook kale kwartels en kip te koop, zonder veren, kop en poten. Voor veel mensen en dieren een iets makkelijker begin. Deze, aangevuld met ruw-vezel, zijn natuurlijk ook compleet.

Probeer zoveel mogelijk afwisseling te bieden. In de soorten groente en fruit (let op, sommige groentes en fruitsoorten kunnen giftig zijn voor honden), maar ook in de diersoorten in de vorm van spiervlees en orgaanvlees. Niet alleen omdat afwisseling natuurlijk leuker en lekkerder is voor de hond, maar ook omdat verschillende diersoorten verschillende  vitaminen, mineralen, vetten etc bevatten.


VOORDELEN NATUURLIJK VOEREN
© www.trustindestiny.nlVoeren op deze manier heeft vele voordelen tov commerciële voeding.

Men voert de hond op een zo natuurlijk mogelijke manier. De hond krijgt de juiste voedingsstoffen binnen in de juiste verhoudingen, aangepast op het lichaam van de hond. Dit voorkomt veel gezondheidsproblemen.

Men kan het zo goedkoop of duur maken als men zelf wil (zelf adresjes zoeken, meer kip en rund voeren etc houdt de prijs laag. Maar je kan ook duurdere vleessoorten geven als zebra, hert, antilope en alles gewoon bij je thuis laten bezorgen).

Omdat men zelf samenstelt weet je ook wat je hond binnenkrijgt. Er zijn geen onnatuurlijke stoffen toegevoegd, geen E-nummers, geen granen en restafval. Je ziet de kwaliteit van het producten die je geeft omdat je ze zelf in handen hebt gehad.

Verder zorgt natuurlijk voeren voor een hond die moet werken voor zijn voer. Er wordt niet dom en gedachteloos een bak brok leeggegeten. Nee de hond moet kluiven, scheuren, kraken. Men zal merken dat een hond na een maaltijd voldaan is, lichamelijk en geestelijk. De hond geniet van zijn maaltijd.

Het kluiven en scheuren zorgt ook voor een goed gebruik van het gebit. Het wordt gereinigd en de meeste honden op natuurlijke voeding hebben prachtig witte tanden tot op hoge leeftijd.

Op de sites hieronder kan men meer lezen over Barf en NRV:
www.voernatuurlijk.nl
www.barfplaats.nl
www.rauwevoedingvoorhonden.nl