Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

door: Loes Scharenborg | website

Na alle informatie over verantwoorde voeding kan de informatie over verantwoorde snacks natuurlijk niet uitblijven.

HOE HERKEN JE EEN ONVERANTWOORDE SNACK?
Het eerste waar je een onverantwoorde snack vaak door opvalt is zijn kleur. Zodra producten kleurstoffen beginnen toe te voegen kan je beter voor een ander merk kiezen. Helaas zijn sommige snacks juist gekleurd in een vleeskleur, ze vallen dus niet altijd direct op dus hun felle kleurtjes.

Kijk ook goed naar de vorm. Iedereen kent die schoentjes wel, maar men weet niet dat veel honden problemen krijgen met deze snacks. Door de losse onderdelen kan een hond snel een stuk vast in zijn bek hebben zitten, of zelfs in zijn keel. Ook oren en hoefjes kunnen deze problemen geven, vooral omdat het hier om materiaal gaat dat ook vaak een beetje klef en kleverig wordt na kauwen.

De ingrediëntenlijst natuurlijk van belang. Graankoekjes? Tja, de hond vindt het vaak lekker, maar of het nu gezond is?

Toevoegingen in de vorm van geur/kleur/smaakstoffen? Een hond geeft niet om kleur en aan een goede snack zou zelf al genoeg geur en smaak moeten zitten.

 

@ JoWAT IS DAN WEL EEN GEZONDE SNACK?
Je kan zelf heel goed gezonde snacks maken als je in bezit bent van een droogmachine (of evt oven). Je droogt dan zelf lekker stukjes vlees of orgaan, misschien wat fruit als je hond dat lekker vindt.

Als je dat teveel moeite vindt of je kan dit zelf niet, dan zijn er nog de kant en klare gezonde snacks. Gedroogde visjes, kipstrips of beefstrips, gedroogde long en pens. Allemaal lekkere en gezonde tussendoortjes voor de hond. Puur en zonder toevoegingen.

@ JoQua kluifmateriaal zijn bullepezen, kophuid strengen en buffelhuid botten heel geschikt. Let er wel op dat je de hond onder toezicht laat kluiven. Het laatste stuk van dit soort kluiven dien je wel weg te gooien, omdat de hond vaak een te groot stuk zal proberen door te slikken... met verstikkingsgevaar.

Er zijn enkele merken op de markt die verantwoorde snacks hebben: (Proline) Boxby (snacks), Rawhide (kauwbotten), K9, Meradog (koekjes, bevat wel rijst), Rocco, Canibit, Delibest, Dokas, Trixie en Rinti (een deel van het assortiment).