Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

KVV

door: Loes Scharenborg | website

Ook wel kant en klaar versvoer of kompleet versvoer genoemd. Zoals de naam zegt zijn dit voedingen die gemaakt zijn van versvoer/vlees. Het idee hierachter was dat mensen wel graag hun hond versvoer willen geven, maar Barf of NRV te moeilijk of tijdrovend vinden.

KVV hoort dus eigenlijk de ingrediënten te bevatten die de hond ook zou krijgen als hij Barft of NRV eet, maar dan alvast gemalen en in een worst- of blokvorm gedaan. Men hoeft dan alleen dagelijks een worst uit de vriezer te halen en de hoeveelheid te geven die de hond nodig heeft.


DE REALITEIT
Het idee is goed, maar helaas willen sommige producten zoveel mogelijk winst maken over de rug van uw hond. In plaats van de percentages van Barf of NRV aan te houden gaan ze ermee rommelen.

Spiervlees hoort het hoofdbestandeel van de KVV te zijn, maar aangezien dat duurder is gebruiken veel merken liever meer orgaanvlees, of ze gebruiken slechte kwaliteit spiervlees. Zo kunnen ze de productie prijs drukken en meer geld verdienen.

Hetzelfde doen ze bij botten. Een goede KVV bevat gemalen botten als natuurlijke calciumbron. Maar botten malen, vooral van grotere dieren, is duurder dan gewoon calciumpoeder toevoegen. Dus men voegt liever gewoon een calciumpreparaat toe.

Als ze dan ook nog extra graan gaan toevoegen als vulmiddel en/of om een mooi vormpje te kunnen maken, dan snapt u dat deze KVV niet meer de bestanddelen bevat die uw hond zou moeten binnen krijgen. De producenten weten dit ook, om dus toch nog te voldoen aan de minimale voedingseisen voegen ze zelf nog een extra aanvullend preparaat toe. Om de voeding ‘kompleet’ te maken.


DE JUISTE VERHOUDINGEN
darfAls u op zoek bent naar een goede KVV let dan op de ingrediënten. Graan hoeft niet in KVV te zitten, zeker niet in grote hoeveelheden. Een beetje graan of rijst is geen probleem en valt ook onder de ruwe vezels die een hond nodig heeft. Maar ook groente zouden daarvoor gebruikt kunnen worden.

Een goede KVV houdt de percentages aan van Barf of NRV.

Daarnaast noemen veel merken hun KVV kompleet. Om kompleet te voeren dient een hond minimaal 4 diersoorten te eten. Als een KVV alleen kip of rund bevat is deze dus niet compleet. Vaak worden er wel poeders aan toegevoegd om het kompleet te maken, maar men kan dan beter kiezen voor 'niet komplete' voedingen die bv maar 1 of 2 diersoorten bevatten. Deze combineert men dan met andere 'niet komplete' voedingen om hem zelf kompleet te maken.

Als een merk bv een rol heeft die rund en kip bevat en ook rollen die eend, lam, geit etc bevatten, dan kan men deze zelf combineren.

Merken die wel zoveel mogelijk de Barf en NRV verhoudingen aanhouden zijn oa: Haaksbarf, Shaweca, Darf, Bibi, Bandit, Alaska, Tinlo, Carnivoer etc.