Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De werking van een hondenmaag

door: Loes Scharenborg | website

Wat is goede voeding voor uw hond? Dat ligt er aan aan wie u het vraagt. De meeste mensen menen dat wat zij aan hun hond voeren het beste voer is. Veel mensen, veel meningen. Maar wat als we nu eens objectief gaan kijken naar de hond en wat hij nodig heeft...

Als we kijken naar de anatomie van de hond, heeft een hond ter grote van een herder een maag ter grote van een voetbal. Dus erg groot in vergelijking tot zijn gewicht. Waarom heeft de hond dit?


DE MAAG

Een hond is een dier dat oorspronkelijk (wolf) gewend was om 1x per 2 dagen veel te eten. Hierbij kan de (geplooide) maag enorm oprekken. Als de maag zo ver is opgerekt gaat er een signaal naar de hersenen: we zitten vol, niet meer eten, we hebben geen honger meer). De maag heeft hier dus een opslagfunctie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het paard is hier geen continue beweging gaande die de inhoud richting darmen beweegt.

Nee, pas 6 tot 8 uur na de maaltijd (als de voedsel grotendeels verteerd is) begint de beweging, waarbij alleen de kleinste deeltjes door naar de darmen gaan. 2 uur later volgt de volgende beweging etc etc. Dus in het wild is na ong 1,5/2 dagen het voedsel uit de maag en darmen weggewerkt. De maag kan weer herstellen in een ingeplooide toestand.


EN WAT DOEN WIJ MENSEN?

Wij geven de hond 2 à 3x per dag een klein beetje voer. Dit beetje voer zorgt ervoor dat de maag een beetje wordt uitgerekt, niet genoeg om een signaal naar het verzadigingscentrum te sturen, dus de hond blijft honger houden, maar wel genoeg om de maag iets op spanning te zetten.

Na 6 tot 8 uur, wanneer de maag voor het eerst iets leger wordt gemaakt, geven wij de hond weer een beetje voer. Dus weer geen verzadiging, maar wel spanning op de maag.

De maag heeft dus nooit rust en we gooien steeds onverteerd eten bij de net verteerde massa in de maag. Dit kan dus ook tot problemen leiden aan de maag en aan de darmen (diarree). Vooral bij honden die al een gevoelig maag- en darmstelsel hebben.


HET GEBIT

hondengebitHonden stammen af van de wolven, en al zijn zij in de loop der jaren geëvalueerd, de anatomische bouw van hun maag/darmstelsel is nog steeds hetzelfde. De voornaamste voeding van wolven zijn prooidieren. Dus vlees (en bot en orgaan, aangevuld met zaden, noten, vruchten). Aan het gebit kan je dat nog steeds zien: zij hebben voornamelijk knip- en scheurtanden, geen echte kiezen om te malen.


SALMONELLA

Een gezonde hond die rauwe voeding krijgt, hoeft niet te vrezen voor een Salmonella infectie, omdat het maagzuur en darmflora deze kunnen elimineren en de Salmonella zo geen kans krijgt te vermeerderen. Zie ook deze beschrijving.