Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Brokken

door: Loes Scharenborg | website

Brokken zijn ontwikkeld om het de mens zo makkelijk mogelijk te maken. Het zit makkelijk verpakt, is handig te geven, makkelijk op te slaan en goed houdbaar. Maar zijn ze ook goed voor de hond?


GRAAN
In veel brokken is het hoofdbestandeel graag. Om brokken in de mooie brokvorm te krijgen is ook graan nodig. Eigenlijk is het een soort opvulmiddel dus. Honden kunnen weinig met graan. Ze kunnen er wel wat energie uithalen, maar het hun lichaam is er niet op gebouwd om graan te verteren.

Veel graan in de voeding zal dus veel ontlasting geven.


CONSERVERINGSMIDDELEN

Om brokken zo lang houdbaar te krijgen worden extra stoffen toegevoegd. Dit zijn natuurlijk geen natuurlijke stoffen. Sommige brokken bevatten zelfs kankerverwekkende stoffen die verboden zijn in humaan voedsel.

Voorbeelden hiervan: Ethoxiquine (stabilisator voor rubber en ook gebruikt als pesticide), E 320/BHA en E 321/BHT (butylhydroxyanisol en butylhydroxytolueen; stoffen die niet is toegestaan in zuigelingenvoeding,  en voeding voor kinderen jonger dan 1 jaar) en E 324/Ethoxyquine (Ethoxyquine heeft giftige bijwerkingen, die de lever- en nierfuncties verstoren en is als zodanig verboden in mensenvoeding).

Deze stoffen staan vaak onder de naam; EEG toegestane anti-oxydanten op de zak. Deze stoffen zijn schadelijk voor uw hond.


KLEUR,- GEUR- EN SMAAKSTOFFEN
Net als bij voeding voor mensen zitten in hondenvoeding ook vaak deze stoffen. De kleurstoffen voor de mens, de geur en smaakstoffen voor de hond.

Als we onze eigen voedingsmiddelen kiezen en die van onze kinderen, dan kijken we vaak of er niet van deze toevoegingen inzitten. Waarom dan niet bij onze honden? Waarom staan we wel toe dan men de brokjes kleurt  in groene, oranje, gele en rode brokjes? Een hond ziet kleuren niet als ons, het maakt hem echt niet uit. Blijf dus weg bij voeding met kleurtjes.


DIERLIJKE BIJPRODUCTEN

Hieronder vallen alle afvalproducten, alles wat niet geschikt is als vleesproduct. Hieronder vallen, hoorns, hoeven, pluimen, staarten, etc. Betaalt u daar geld voor?


DE BETERE BROKKEN
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook brokmerken die proberen toch een zo gezond mogelijke brok op de markt te brengen. Merken die als hoofdbestandeel vlees hebben, die geen chemische toevoegingen gebruiken etc. Merken die van betere kwaliteit zijn zijn oa: Orijen, Acana, Tast of the wild, DogLoversGold, Fish4dogs, Wolfsblut, Purizon (duits) en Markus-Mühle.

Let goed op de zak. Ziet u als eerste bestandeel graan? Laat die zak dan staan. Het eerst genoemde bestandeel is namelijk ook het hoofdbestandeel.