Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Blikvoer

door: Loes Scharenborg | website

Blikvoer is makkelijk voor de mens en de meeste honden vinden het heerlijk, maar helaas is veel blikvoer echt rommel. Veel blikvoer bestaat uit: vocht, vlees en dierlijke bijproducten en toegevoegde stoffen om de voeding compleet te maken incl conserveermiddelen.


VOCHT
Het meeste blikvoer bestaat voornamelijk uit vocht. Hierdoor krijgen honden per blik vrij weinig echte voedingsstoffen binnen en zal een hond dus er veel van nodig hebben. Qua prijs kan het dan flink oplopen. Het voordeel is wel dat honden die weinig drinken toch veel vocht binnen krijgen.


VLEES EN DIERLIJKE BIJPRODUCTEN
Dat staat erg leuk op het etiket, maar wat houdt het in?

Vaak staat erachter min 4% versvlees (terwijl er voor op het blik wordt geadverteerd met ‘met vers vlees bereid’) of bv een smaak (rund/kip/lam). Stel dat er 60% vlees en dierlijke bijproducten inzitten. Daarvan zou dan 4% echt vlees zijn. Wat is de rest dan?
Dierlijke resten, afvalproducten van vlees.


TOEGEVOEGDE STOFFEN
Omdat blikvoer niet de natuurlijke ingredienten bevat die een hond nodig heeft, vult men deze aan met toevoegingen. Vitaminen en mineralen, maar ook conserveermiddel, smaak en geurversterkers etc.

 

BESTAAT ER DAN GEEN GOEDE BLIKVOEDING?
Er is helaas veel meer slechte blikvoeding dan goede. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer merken die bv geen kunstmatige toevoegingen gebruiken, die biologisch vlees gebruiken, geen bijproducten en minder vocht en meer vlees.

Enkele van deze merken: Applaws, Herrmann, Lukullus, Naturediet, Almo Nature, Schesir, Grau, Terra Canis.

Let op, sommige merken zijn niet volledig en dienen alleen als aanvulling op bv een brokvoeding gegeven te worden.