Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Viervoeters met zeebenen

door: Schylger Samoyeds | website

Vroeger werden honden meegenomen op schepen als ongediertebestrijder en waakhond. Tegenwoordig horen ze bij het gezin en gaan ze vooral mee als prettig gezelschap. Tijdens mijn rondes met de honden langs de haven en jachthaven kom ik geregeld scheepshonden tegen. Hoe doe je dat, een hond mee nemen op een boot?


© Schylger SamoyedsJACHTHAVENETIQUETTE VOOR HONDENBEZITTERS

Je hond gewoon kunnen meenemen tijdens de vaartochtjes is erg prettig. Houd er wel rekening mee dat niet iedere watersporter gek op honden is. Met een beetje begrip wederzijds kan het voor mensen met en zonder honden een fijne vakantie worden.

  • Sommige jachthavens houden rekening met hondeneigenaars en zorgen ervoor dat, als het even kan, de mensen met honden niet af hoeven te meren naast een andere boot en zo dicht mogelijk bij de vaste wal komen te liggen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Kan je niet rechtstreeks aan de steiger liggen en moet je afmeren naast een andere boot, vraag dan altijd even aan de eigenaar of ze er bezwaar tegen hebben dat ze een buurman met hond(en) krijgen. Tenslotte moet je altijd met je hond over hun boot om aan land te komen. Met beleefd vragen heb je al de helft gewonnen. Probeer als het even kan de hond op te tillen als je over andermans dek moet. De nagels van de hond kunnen snel krassen veroorzaken op polyester en hout.
  • Zorg ervoor dat je altijd poepzakjes bij je hebt. Houd niet alleen de steigers en de jachthaven zelf schoon, maar ook de directe omgeving. Lig je achterin de haven en duurt het even voor je aan de vaste wal bent, neem dan ook een flesje water mee. Kan je hond op de steiger zijn plas niet ophouden, dan is het wel zo netjes als je het even wegspoelt.
  • Kan je hond slecht alleen zijn, laat hem dan ook niet alleen aan boord. Niets zo vervelend als een hond die een blaf- en jankconcert geeft in de jachthaven. Ook als je hond waaks is en blaft naar alles wat er voorbij komt is het niet slim hem alleen te laten. Kijk ook vooral uit met het op de boot laten van je hond als het warm is. Op een boot, kan net als in een auto, de temperatuur erg snel oplopen en wordt de kajuit al snel een oven. 

 


© Schylger SamoyedsHOE LEER JE DE HOND EEN GOEDE SCHEEPSHOND TE ZIJN?
Ik kom vaak mensen tegen die in de jachthaven liggen en een praatje aanknopen. Vaak hoor ik dan dat men wel graag een hond zou willen hebben, maar er vanaf zien, juist omdat ze een bootje hebben en het niet zien zitten om een hond mee te nemen aan boord. Ook andersom komt het voor, mensen die al een hond hebben, maar om die reden geen bootje nemen. En toch kan het prima te combineren zijn, mits je de hond zo jong mogelijk aan het varen laat wennen. Ik ga er hier vanuit dat de hond als pup kennis gaat maken met de boot, maar heeft u een al wat oudere hond, dan werkt het net zo. Het kan alleen wat langer duren voor de hond echt gewend is, omdat de echte socialisatieperiode voorbij is. Maar een stabiele hond kan met wat meer geduld toch een prima scheepshond worden.

  • Laat de hond zo jong mogelijk aan de boot wennen. Ga eerst eens met de hond naar de boot toe zonder dat je gaat varen. Speel rond de boot wat met de hond zodat ook de omgeving een leuke plek wordt. Geef de hond zijn eten als je aan boord bent. Laat hem wennen aan het dragen van een passend zwemvest; dit kan levensreddend zijn! Trek het zwemvestje aan en beloon je hond. Zeg op een vrolijke toon dat hij nu de allermooiste hond is met zijn nieuwe stoere jas, kortom, maak van alles aan boord een feestje.
  • Heeft u al een wat oudere hond die graag mee gaat aan boord, gebruik hem dan als voorbeeld. Als de pup ziet dat de oudere hond het leuk vindt, gaat het al een stuk gemakkelijker. Heeft de oudere hond slechte ervaringen gehad aan boord en is hij wat nerveus of bang, laat deze dan de eerste keren dat u met de pup naar uw boot gaat thuis, zodat de pup het gedrag niet over gaat nemen.
  • Als de hond helemaal gewend is aan de boot die vast ligt, ga dan pas een eindje varen. Maak er ook nu een feestje van. Wees enthousiast, vaar de eerste keer niet te ver en ga naar een plek waar de hond lekker wandelen kan.
  • Gebruik altijd een passend zwemvest en leg de hond tijdens het varen vast.
  • Zeeziekte komt helaas ook bij honden voor. In principe werken tegen zeeziekte dezelfde middelen als tegen wagenziekte. Denk als uw hond hier last van heeft ook eens aan homeopathische middelen. Een goede homeopaat kan een middel voorschrijven wat speciaal voor uw hond en zijn klachten uitgezocht wordt. Vaak hoeft zo’n middel maar een paar keer gegeven worden en is de hond daarna klachtenvrij. Komt de zeeziekte voort uit angst, dan kan ook een speciaal voorgeschreven Bachbloesemremedie prima werken.

 


© Schylger SamoyedsBEROEMDE SCHEEPSHOND SKIP EN VERWARRENDE NAMEN
Als we het over scheepshonden hebben kunnen we natuurlijk niet om Skip heen, Nederlands bekendste scheepshond. Skip was een striphond, getekend door Pieter Kuhn en vroeger dagelijks in Het Parool, samen met zijn baasje Kapitein Rob, te zien. Kapitein Rob beleefde met Skip, een samojeed die hij als pup van een Noors schip had gered, vele spannende stripavonturen. Er wordt vaak gedacht dat Skip een keeshond was, misschien door de verwarrende naam schipperskees, maar Kuhn tekende Skip met als voorbeeld de twee samojeden van een goede vriend.

© Schylger SamoyedsEn als we het dan toch over verwarring hebben bij scheepshonden, van het Schipperke wordt ook vaak gedacht dat het oorspronkelijk een scheepshond was. Echter, schipperke komt van het Belgische scheperke, wat herdershond betekent. Het maakt echter niet uit van wat voor ras de hond is, elke hond, mits sociaal en niet te angstig kan scheepshond worden. Dat blijkt wel, tijdens mijn gesprekken met scheepshond-eigenaars ben ik alle mogelijke rassen tegen gekomen, de samojeed, retrievers, bordercollies, kruisingen, mensen met drie honden aan boord en verder alles van maltezer tot (echt waar!) een Deense Dog!