Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Sledehondensport

door: Schylger Samoyeds | website

In Nederland is in het zgn. trekhondenbesluit wettelijk vastgesteld dat er vier hondenrassen gebruikt mogen worden als trekhond. Alleen deze honden mogen ingespannen worden, omdat ze in het verleden speciaal als sledehond gefokt werden en hier nog steeds zeer geschikt voor zijn.

De sledenhondenrassen die hiervoor gebruikt mogen worden zijn:© Schylger Samoyeds

  • Siberische Husky. Dit is de snelste van de vier hondenrassen en ook de meest gebruikte in de sledehondensport. Tegenwoordig wordt in het buitenland ook gewerkt met de Alaskan Husky of Alaskan Hound. Deze husky’s of hounds zijn een kruising van Siberische Huskies met o.a. jachthonden en windhonden. In Nederland zijn deze rassen niet erkend en mogen dus ook niet gebruikt worden, hoewel dit wel gebeurd.
  • Alaskan Malamute. Hoewel de malamute niet zo snel is dan de husky, is hij wel sterker, hij kan meer vracht trekken en houdt het langer vol. De husky is meer de sprinter, de malamute meer de stayer.
  • Groenlandse hond. Aangezien deze honden in Nederland zeer zeldzaam zijn, zult u deze niet zo vaak aantreffen in een sledehondenteam. De Groenlandse hond is minder gemakkelijk in de omgang, hij wil nog wel eens dominant zijn en heeft een zeer consequente opvoeding nodig. Eigenlijk is de Groenlandse hond en hond die niet echt geschikt is om in een dicht bevolkt land als Nederland te houden.
  • Samojeed. Hoewel de samojeed niet uitsluitend gefokt werd als sledehond maar als rendierhoeder,  hoort hij ook in dit rijtje thuis omdat hij sinds zijn introductie in Europa als sledehond gebruikt wordt.  Verder werd de samojeed als erfhond en huishond gehouden en mocht hij de mensen ’s nachts warm houden. Van de vier genoemde rassen is de samojeed het meest mensgericht. Als sledehond is de samojeed niet zo snel, maar hij houdt het wel lang vol. De samojeed is net als de Malamute een stayer, geen sprinter zoals de husky.Van husky, malamute en samojeed zijn twee types, grofweg gezegd het showtype en het werktype. Het spreekt voor zich dat het werktype beter geschikt is voor de sledehondensport, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zullen zijn, showhonden die het geweldig doen voor de kar of werkhonden die geen zin hebben om te trekken. Mocht u echter een sledehond aanschaffen met als doel om de sledehondensport te beoefenen, dan kunt u beter voor een werktype kiezen.


DE SLEDESPORT
© Schylger SamoyedsDe sledehondensport kan op verschillende manieren beoefend worden. Natuurlijk met een slee, maar aangezien het in Nederland bijna nooit sneeuwt, is dit eigenlijk geen optie. Als ik naar onze situatie kijk, de slee staat meestal op zolder en wordt gebruikt om mijn was op te sorteren. Gemiddeld 2 dagen per jaar kan hij gebruikt worden waarvoor hij gemaakt is… Het is leuk als extraatje als er sneeuw ligt, maar om de honden te trainen is er ander materiaal nodig. Het meest gebruikelijke is een lichte kar, vaak gemaakt van aluminium. Het minimum aantal honden wat nodig is voor een kar is een span van drie, in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij de sterkere Malamute), kan twee voldoen. Tegenwoordig worden ook vaak zgn. quads gebruikt, maar aangezien deze zwaarder zijn dan een kar, is het aan te raden hier meer honden voor te gebruiken. Een of twee honden kunnen ook ingespannen worden voor een fiets met een speciaal trekoog met uithouder erop, maar als het verkeerd gaat is een fiets toch vrij hoog en dus niet helemaal ongevaarlijk. Een betere optie is in dat geval een speciale terreinstep. Deze steps zijn uitgevoerd met brede banden, een verbrede treeplank en extra goede remmen. De step is zeer geschikt voor één of twee honden. Tenslotte wordt er soms ook nog getraind met een pulka. Bij het trainen met de pulka loopt men met één hond. De hond is bevestigd aan een band om de middel van de loper, een zgn. heupgordel en de hond trekt een klein karretje voort, een pulka.

Skijöring is ook een sport waarbij sledehonden gebruikt worden, maar ook dit kan enkel als er sneeuw ligt. Skijöring is langlaufen met een sledehond aan een heupgordel bevestigd.

© Schylger SamoyedsBij gebrek aan sneeuw is stevig doorwandelen met een sledehond in het tuig aan de heupgordel wel een ideale manier om met de sport te beginnen en de hond de commando’s aan te leren. De hond went er zo aan dat er iets achter hem aan komt en leert wanneer hij links of rechtsaf moet en wanneer hij stoppen moet. Ook aan het begin van het sledehondenseizoen is het een goede manier om wer even te oefenen. Een goede sledehond zal ook stoppen als er een object op de weg ligt, omdat hij weet dat zijn ‘vracht’ niet altijd over het object heen kan. Zo had ik eens onze leaddog (de hond die de leider van het team is en voorop staat) aan de heupgordel. Ze stond in haar tuig aan de treklijn en ik maakte zelf de fout om haar te vragen over een laag hek heen te springen. Ze wist dat dat normaal gesproken, als de kar achter haar gezeten had, ook niet gekund had en weigerde te springen. Dit was beslist een fout van mij, niet van haar, ik had dit haar niet mogen vragen, als ze in het tuig staat moet ze trekken, maar mag ze niet over objecten springen. Vergis u niet in het lopen met hulpmotor, wat u op deze manier doet. Het loopt over het algemeen heel prettig en licht, waardoor u vaak te hard van stapel loopt en de volgende dag in tegenstelling tot uw hond, flink spierpijn kan hebben.

Leer een sledehond ook het verschil tussen een tuig en een halsband. Tuig betekent trekken, halsband betekent niet trekken. Veel sledehonden dragen tegenwoordig altijd een tuig, of omdat het zo echt staat, of omdat de hond er anders last van heeft als hij trekt. Zo zou het niet moeten zijn, de hond heeft dan wel geen last meer van zijn keel als hij trekt, de eigenaar kan na verloop van tijd flinke problemen krijgen met polsen, armen of rug! Leer uw hond dus het verschil.

Naast het trainen met de heupgordel om de commando’s aan te leren, kan er ook krachttraining gedaan worden voordat de hond daadwerkelijk voor de kar, step of slee komt. Daartoe bindt men een voorwerp aan de treklijn, bijvoorbeeld een balkje of een kleine autoband.


LEADDOG

Niet elke hond is geschikt als leaddog. De leaddog is een hond die goed na kan denken en zijn baas gehoorzaamt,  maar het is ook een hond die de rest van het team kan motiveren en waar de rest van het team naar luistert. Het is overigens niet zo dat een leaddog automatisch ook de roedelleider is als men meerdere honden in huis heeft. Onze leaddog is niet de leider van onze roedel, wél de leider van ons team.

Behalve de leaddog (of soms twee leaddogs die beiden voorop lopen), heb je de wheeldogs, deze lopen helemaal achteraan en geven de meeste kracht. Heb je een groot team, dan lopen achter (en eventueel naast) de leaddog, de pointdogs, dit zijn vaak jonge honden die het nog leren moeten.

Alles wat tussen de wheeldogs en pointdogs loopt heten teamdogs.

 

TRAINEN IN NEDERLAND
Trainen kan in Nederland alleen in de herfst en winter en soms nog even in het voorjaar. Train niet als de temperatuur boven de 15 graden komt, houd er rekening mee dat u een poolhond heeft. U kan het op de kar of step dan misschien niet warm hebben, uw honden die volop in beweging zijn kunnen snel oververhit raken. In het voorjaar traint u langzaam af en in het najaar start u weer langzaam op.  

 

MATERIAAL
Het is zeer belangrijk dat het materiaal waarmee getraind wordt in orde is. Het tuigje dient een zgn. X-back te zijn, een tuig wat met één of meerdere kruisen over de rug loopt. Gebruik nooit een fietstuig dit is niet geschikt om te trekken!

Aan het tuig wordt een zijlijn bevestigd, die vast zit aan de treklijn, die naar de step, kar of slee loopt.

© Schylger SamoyedsGebruik voor de fiets of step een zgn. uithouder om te voorkomen dat de lijnen tussen de spaken komen. En zorg dat de step, fiets of kar uitstekende remmen heeft. Heeft u belangstelling in de sledehondensport, bezoek dan eens een sledehondenevenement of karrenwedstrijd, waarbij u advies kan vragen aan ervaren mushers en tevens adressen kunt vinden waar u het geschikte materiaal kan kopen. Laat u niet van de wijs brengen door de verschillende antwoorden die u krijgt als u als belangstellende vragen stelt aan mushers. In de tijd dat wij informatie inwonnen bij ervaren mushers kregen we de meest uiteenlopende antwoorden over bijvoorbeeld snelheid en het inspannen van de honden. Door ervaring moesten we er achter komen welke mushers ons indertijd de goede voorlichting gegeven hebben. Begint u aan de sport, doe het dan zoals het voor u en de honden goed voelt. Besef ook dat niet elke geboren sledehond het leuk vindt om voor de kar of step te staan. Wij hebben wel eens gehoord dat de eerste sledehond die je hebt vaak niet te beste is, omdat hij of zij geen goed voorbeeld heeft. Ik weet niet of het altijd op gaat, maar bij ons wel. Treft u een sledehond die het niet leuk vindt, accepteer dat dan en zoek een andere leuke sport waarbij u en uw hond samen plezier kunnen hebben.

Train vooral veilig en laat het voor hond en musher een feestje zijn.