Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Showen met je hond

door: Loes Scharenborg | website

geen copyrightOver hondenshows gaan de wildste verhalen. Mensen schijnen niet precies te weten wat ze nu voor nut hebben en wat er gebeurt. Men ziet een showhond vaak als een zielige hond. Een hond die niet lekker mag buiten rennen in het bos, niet mag spelen met andere honden, een hond waar de hele tijd aan gefriemeld en geborsteld wordt.

Dit beeld komt (in nagenoeg alle gevallen) niet overeen met de werkelijkheid. Wat houdt showen nu echt in? En wat vinden de honden er nu van?

Hieronder lees je een algemene beschrijving over wat een hondenshow is en hoe je je voor kunt bereiden. Persoonlijke ervaringen lees je hier:



WAAROM GAAT MEN NAAR EEN HONDENSHOW?

De meeste mensen gaan met hun hond naar de show omdat dit verplicht is om met rashonden te mogen fokken via de rasvereniging. Een groot deel van de rasverenigingen eist gemiddeld 2 keurrapporten van 2 verschillende keurmeesters met een bepaalde kwalificatie (afhankelijk van de rasvereniging kan dit een G, ZG of U zijn).

© Loes ScharenborgElk keurrapport wordt afgesloten met een kwalificatie. De keurmeester heeft op grond van het Kynologisch Regelement vier mogelijkheden: uitmuntend, zeer goed, goed, en matig, Of eigenlijk vijf, want hij kan een hond ook diskwalificeren.

  • Uitmuntend (U) is voor honden die in zo sterke mate aan de standaard voldoen dat een geringe afwijking of kleine fout het ideaalbeeld niet stoort. Deze honden hebben de kwaliteit om in aanmerking te komen voor een kampioenschapsprijs.
  • Zeer Goed (ZG) is voor honden die eveneens aan het standaard voldoen, maar een enkele onvolkomenheid hebben die het ideaalbeeld verstoort.
  • Goed (G) is voor honden die voldoen aan de standaard, maar verschillende afwijkingen van het ideale rasbeeld, of een ernstige fout vertonen.
  • Matig (M) is voor honden die in geringe mate aan de standaard voldoen of een zeer ernstige fout vertonen.
  • Honden die niet aan de standaard voldoen of een in de standaard genoemde diskwalificerende fout vertonen, kan de keurmeester de kwalificatie onthouden, oftewel diskwalificeren. (Bron: Raad Van Beheer) Een hond kan ook gediskwalificeerd worden als deze, door zijn gedrag, niet goed beoordeeld kan worden door de keurmeester of in de ring agressief gedrag vertoont.

 


Tijdens een show leert een fokker meer over de sterke en zwakke punten van zijn hond. Bij een kwalificatie wordt ook een keurrapport gegeven met daarop de sterke en zwakke punten van de hond. Dit is belangrijk te weten voor het fokken.

© Schylger SamoyedsHONDEN PROMOTEN
Men kan ook shows lopen om zijn honden te promoten. Een reu-eigenaar kan op een show laten zien hoe zijn reu eruit ziet en door meerdere goede resultaten te halen kan hij laten zien dat zijn reu een goede vertegenwoordiger is van het ras. Daardoor zal een fokker die een dekreu zoekt misschien eerder voor deze reu gaan. Een fokker kan zijn of haar kennel promoten. Op shows komen ook mensen die een pup/fokker zoeken en  zij kunnen daar kennismaken met de fokker en zijn honden.

WAT GAAT ER AAN SHOWEN VOORAF?
Voordat men zich überhaupt gaat inschrijven voor een show (dat kan vaak al enkele maanden van te voren) behoort men te weten wat er van baas en hond verwacht wordt. Dit kan je aan de fokker van je hond vragen, deze kan je hierin begeleiden, maar de meeste mensen kiezen voor ringtraining. Een cursus van enkele lessen die baas en hond voorbereiden op het showen.

Ringtraing wordt op de meeste Kynologen Clubs (KC) wel gegeven. Tijdens de cursus leert men wat er in en rond de ring gebeurt, maar men leert ook hoe men de hond het beste kan voorbrengen en geeft tips en truuks om de hond het beste te leren staan en lopen. Natuurlijk dient men dit thuis ook flink te oefenen. Niet alleen binnen, maar ook op plekken met afleiding.

Als de hond goed luistert en de baas weet wat er van hen verwacht wordt is het tijd om een show uit te zoeken. Als men voor het eerst naar een show gaat is een kleinere show of een clubmatch een goede start. Clubmatches zijn vaak show georganiseerd door een rasclub (1 rassoort) of door een kynologenclub. (meerdere rassen). Het gaat er allemaal wat minder streng aan toe, men neemt wat meer de tijd, het is allemaal wat overzichtelijker en gemoedelijker.

© Loes ScharenborgStel men kiest voor een clubmatch van een kynologenclub. Het makkelijkste is om naar de site van de KC te gaan en daar of online in te schrijven, of een formulier uit te printen/aan te vragen en ingevuld op te sturen.

Voor de inschrijving zijn wel bepaalde gegevens nodig. Men vraagt om de naam van de hond, daar bedoelen ze de naam die op de stamboom staat, incl de kennelnaam. De geboortedatum, het stamboom nummer (in NL het NHSB nummer), de namen van de ouderdieren, de naam van de fokker etc. Dit is allemaal te vinden op de stamboom. Verder het geslacht, de variëteit/kleur (in sommige rassen zijn er verschillende kleuren of vachtsoorten) en de naam van de huidige eigenaar (dat moet de naam zijn die op het eigendomsbewijs staat).

Daarna moet ingevuld worden in welke klasse u de hond inschrijft. Vaak spreekt dat voor zich omdat de leeftijden erbij vermeld staan, maar hieronder nog even de verschillende klassen:

  • Babyklasse (4-6 maanden)
  • Puppyklasse (6-9 maanden)
  • Jeugdklas (9-18 maanden)
  • Tussenklas (15-24 maanden)
  • Openklas (15 maanden of ouder)
  • Gebruikshondenklas (15 maanden of ouder) *
  • Kampioensklas (15 maanden of ouder) *
  • Veteranenklas (8 jaar of ouder)
  • Koppelklasse Een reu en teef van hetzelfde ras en dezelfde variëteit, van dezelfde eigenaar.
  • Fokkerijgroep Bestaande uit minimaal drie en maximaal vijf honden van hetzelfde ras en dezelfde variëteit, zonder onderscheid naar geslacht, die door dezelfde persoon (dezelfde kennelnaam) zijn gefokt, zelfs indien hij niet de eigenaar is.
  • Nakomelingenklasse Een vader- of moederdier met minimaal drie en maximaal vijf nakomelingen (eerste generatie, zonen/dochters).


* Om een hond in deze klasse in te mogen schrijven moet u bewijzen meesturen.

Tegelijk met het insturen van de papieren betaalt u ook.

© Loes ScharenborgNa het inschrijven is het wachten op de papieren. Vaak komen deze tot een week voor de show binnen. De papieren bevatten vaak de naam van de hond, de klasse waarin hij staat ingeschreven en een inschrijfnummer. Ook worden de tijden nogmaals genoemd en de plek waar het is. Deze brief is erg belangrijk en deze moet u goed bewaren. Dit is uw toegangsbewijs en hiermee krijgt u ook uw ringnummer.

Zo, uw hond is ingeschreven en u hebt geoefend met netjes meelopen, staan en betasten. Nu is het tijd om de hond zelf gereed te maken. Afhankelijk van het ras en de vachtsoort moet u een maand tot een dag van te voren hiermee beginnen.

Kortharige honden hebben vaak even een snelle borstelbeurt en een natte doek nodig, soms een bad bij de echte viespeuken. Langharige honden en hond met een witte vacht worden vaak gewassen omdat ze dan weer helemaal schoon zijn/ogen.

Trimhonden worden vaak niet vlak voor een show getrimd, maar een tijdje van te voren, zodat de vacht op de dag van de show de juiste lengte en structuur heeft.

Daarna worden alle honden nog onder handen genomen zodat ze er tiptop verzorgd uitzien. Vaak wordt dit de dag voor de show en zelfs nog op de show gedaan. De nagels worden waar nodig geknipt, de voetjes bijgeknipt (Let op: dit mag niet bij alle rassen!), de tanden gepoetst, oren en ogen schoongemaakt. Bij langharige honden die niet getrimd worden kan men her en der nog wat uitstekende haren wegknippen om een verzorgder geheel te krijgen. En natuurlijk wordt de hond nog een keer goed geborsteld.

Let er ook op dat uw hond de nodige inentingen heeft gehad. Zeker als u naar het buitenland gaat om te showen.

© Schylger SamoyedsDenk ook aan uw eigen verzorging. Het gaat ook om het totaalplaatje. Als een KM uw hond en die van de buurman even mooi vindt, maar u hebt uw joggingpak aan, dan gaat de KM voor de buurman. Vraag de fokker of op ringtraining, wat de beste kledingkeuze is. Men showt over het algemeen in een kleding die de hond mooier laat uitkomen. Een witte hond showt men bv nooit in het wit omdat de hond dan geler zal lijken. Draag geen losse jasjes, sjaals en flodderige rokken. Draag nette schoenen (liefst geen gympen) waar u wel goed mee naast uw hond kan lopen (bij grote rassen zal er flink gerend worden, hakken of gladde schoenen zijn dan een slecht idee). Denk er aan dat u ook moet kunnen bukken! Niets is zo beschamend als gebukt naast je hond zitten terwijl de toeschouwers uw bouwvakkers-decolleté kunnen bewonderen. Dames denk ook aan de voorkant, geen lage truitjes of blouses.


WAT NEMEN WE MEE?
Morgen is de grote dag. Om stressen te voorkomen zorgt u dat u de dag voor de show alles bijeen hebt gezocht zodat u daar de dag van de show niet naar hoeft te zoeken.

Wat hebt u nodig:

  • Showpapieren
  • Paspoort van de hond
  • Hondenriem+halsband; standaard en de showset
  • Voer- en drinkbak; handig zijn de vouwbare bakjes of de afgesloten tupperware bakjes waar u ook het voer van de hond in kan doen. Ook de flesjes met bakje eraan zijn ideaal.
  • Water en voer voor de hond
  • Eten en drinken voor de baas
  • Kleed of bench; er zijn soms benches aanwezig op grote shows, maar vaak niet genoeg of niet in de buurt van uw ring.
  • Stoeltje voor de baas
  • Verzorgingsartikelen; borstel, babydoekjes, poepzakjes, evt extra artikelen bij trimhonden of langharige honden ivm de vacht
  • Beloningen voor in de ring of een klein speeltje wat in uw hand past
  • Kleding met zakken of een buiktasje/voerzakje om beloningen mee te kunnen nemen de ring in
  • Veiligheidsspeld, show-clip of show-armband; het nummer van uw hond moet in de ring duidelijk zichtbaar gedragen worden op uw lichaam
  • Afvalzakje
  • Pen en papier; om de uitslagen van andere honden te noteren of van die ene mooie hond of die leuke fokker waar u graag meer over wilt weten.
  • Routebeschrijving
  • Autopapieren
  • Camera
  • Geld; zeker op grotere shows komt u veel leuke dingen tegen. Maar ook als u iets vergeten bent mee te nemen.
  • En natuurlijk de hond! ;-)

 


OP DE SHOW AANGEKOMEN, EN NU?

© Loes ScharenborgU bent op de show aangekomen. Shows beginnen vaak tussen 9 en 10 uur maar het is de bedoeling dat u min een half uur van te voren aanwezig bent.

U gaat zich nu samen met uw hond aanmelden. Vaak kan men gewoon achter de stroom mensen aanlopen of ziet u wel bordjes die u naar de juiste plek wijzen. U gaat samen met uw hond langs de aanmeldbalie. Soms zijn er dierenartsen aanwezig om de papieren in te kijken, maar vaak lopen deze rond in het gebouw (u moet altijd de papieren van de hond kunnen laten zien als u op het showterrein loopt). U laat de brief zien met de naam van de hond en zijn nummer. Als er meer mensen mee zijn horen deze vaak een entree bewijs te kopen en vaak via een andere ingang naar binnen te gaan.

Als u de brief laat zien krijgt u vaak wat reclame en het showboekje. In dit boekje kan u opzoeken waar uw hond verwacht wordt en rond welke tijd hij aan de beurt is.

Zoek de ring op en een plekje voor uw en de hond in de omgeving zodat u de ring in de gaten kan houden. In de ring staat vaak ook een bord met de rassen die er geshowd worden incl de nummers van de honden.

Lokaliseer ook de honden-uitlaatplekken. En laat uw hond voor hij de ring in moet nog even uit.

Het nummer van de hond kan u vaak voordat het showen begint ophalen in de ring zelf. U laat weer uw showpapieren zien en krijgt uw nummer. Dit moet u in de ring straks dragen, zichtbaar voor de keurmeester en ringmeester.

Als u het nummer heeft kan u gaan wachten. Als uw ras als eerste aan de beurt is of als er een ras met weinig vertegenwoordigers voor u is, is het het beste om op uw plek te blijven. De hond kan dan wennen aan de omgeving en even rusten. Soms mag u even in de ring met de hond om een proefrondje te lopen. Als u pas laat aan de beurt bent kan u een rondje gaan lopen en evt wat inkopen doen.


© Schylger SamoyedsWE ZIJN BIJNA AAN DE BEURT
Over het algemeen wordt er een bepaalde volgorde aangehouden in de show ring. Eerst de reuen, dan de teven. Van elk geslacht begint men vaak bij de jongste honden (baby > pup > jeugd > tussenklasse > open klasse). De andere klasses kunnen er soms voor of tussendoor komen.

U moet dus goed opletten wanneer u aan de beurt bent. Ga vast klaar staan bij de ring. De RingMeester zal de volgende klasse oproepen incl de nummers (u draagt uw nummer om uw linker arm of aan de linkerzijde van het lichaam zodat de KM en RM uw nummer kunnen zien). U gaat dan op nummer in de ring staan. Alle honden staan met hun zij richting de KM en allemaal dezelfde richting uit.

Afhankelijk van de KM zal hij eerst de rij afgaan en alle honden bekijken of direct de 1e hond bij zich roepen. Als een andere hond gekeurd is het het beste om uw hond ook netjes te laten staan op uw plek. Een KM kan soms even naar de andere honden kijken om te vergelijken. De hond hoeft niet persé heel attent te staan, zeker in het begin niet, maar het staat wel mooier.

Zorg altijd dat er voldoende ruimte is tussen de honden onderling. Niet alle honden mogen elkaar en uitvallende honden horen niet in de ring.

© Loes ScharenborgAls u aan de beurt bent zal de KM u wenken en zet u de hond op enige afstand van de KM neer, met de zijkant naar de KM. Ga nooit tussen de KM en uw hond staan. U blokkeert het zicht van de KM.

Elke KM heeft zijn eigen werkmethode, maar de meeste gaan eerst naar de hond, vragen u naar de leeftijd van uw hond en of hij het gebit mag zien. Soms moet u dit zelf doen, soms wil een KM dit doen. De hond wordt ook betast en tussendoor laat de KM alvast wat punten noteren.

Na het betasten mag u gaan lopen. De KM zal u aangeven welke figuren u moet lopen en hoe vaak.

Daarna zet u de hond weer in stand zodat de KM nog wat dingen kan noteren en dan zal hij u bedanken en naar uw plek in de rij terugsturen.

Als de KM alle honden heeft gekeurd zal de beste 4 moeten selecteren. Vaak worden de overige eigenaren bedankt en dan kan u de ring uit. Als de 4 beste over zijn zal hij vaak de honden nog enkele rondes laten lopen. Daarna kiezen ze dan de 4e plek, 3e, 2e en 1e. Maar soms gaat een KM juist precies tegenovergesteld te werk. Let dus goed op en luister naar wat de KM zegt. Sommige knikken of wijzen alleen even kort, dat is makkelijk te missen.


© Loes ScharenborgBEOORDELING
Na de keuze voor de 1e 4 plekken gaat men achter de bordjes staan en worden er foto’s gemaakt. Daarna mag u de evt beker of het lintje meenemen.

De nummers 1 en 2 moeten in de buurt blijven. Nr 1 zal na de keuring van alle reuen tegen de andere klasse winnaars uit moeten komen. Nr 2 kan ook opgeroepen worden als de Nr 1 van uw klasse wint van de andere klassen. Er word namelijk naast de beste reu of teef ook de reserve beste reu of teef gekozen.

Als uw hond niet bij de 1e 2 van uw klasse is geëindigd of als uw hond wel bij de 1e 2 hoorde maar niet de beste reu of teef is geworden daarna, dan hoeft u niet meer in de buurt van de ring te blijven. U bent klaar voor vandaag.

De rapportjes worden vaak pas na de keuringen afgegeven. Soms is dit na de keuring van uw ras, soms pas na de keuring van alle rassen in die ring. U kan vaak na 15:00 pas het rapportje ophalen op vertoon van uw ringnummer.

Op het rapportje staat een korte samenvatting van het exterieur van uw hond. Als u het rapport niet snapt (er worden soms show termen gebruikt) kan u altijd verduidelijking vragen aan een mede-shower of evt aan de ringmedewerkers (mits deze niet aan het werk zijn).

© Leoniek de HoopOok staat de plek in uw klasse vermeld (mits u bij de 1e 4 zit), de kwalificatie en een evt CAC/CACIB. Dit laatste zijn kampioenschapspunten. Elke beste reu en beste teef krijgt een punt mits zij een U hebben gehaald.


PUNTEN

Op nationale shows zijn dat CAC’s, op internationale CACIB’s. Een hond heeft 4 CAC’s nodig, van minimaal 2 verschillende keurmeesters op ten minste 2 verschillende shows en het laatste CAC moet behaald zijn na de leeftijd van 27 maanden, om hem Nederlands Kampioen te mogen noemen. Voor de titel Internationaal Kampioen moet een hond 4 CACIB’s hebben, onder 3 verschillende keurmeesters, in 3 verschillende landen en tussen het 1e en laatste CACIB moet min 1 jaar zitten. 4 reservepunten samen geeft 1 heel punt.

Als uw hond beste reu is geworden moet u wachten tot de teven ook gekeurd zijn. Tussendoor kan u eventueel snel even langs de uitlaatplaats met de hond, hem wat water geven en nog even een borstel over de hond halen.

De beste reu moet tegen de beste teef. Sta klaar als de beste teef gekeurd wordt. U moet daarna de ring weer in. U gaat weer op volgorde staan (reu eerst) en de KM gaat nu niet beide honden afzonderlijk keuren maar hij gaat ze vergelijken, net als hij deed bij de keuze voor beste reu/teef. Globaal kijken, gangwerk beoordelen, nog even een hand over de hond halen of naar de kop van de hond kijken (uitstraling).

geen copyrightStel u hond wint dit. Dan krijgt de hond ook de aanmerking BOB (Best of Breed) op het keurrapport. U moet nu wachten tot alle rassen van uw rasgroep zijn gekeurd want uw hond zal nogmaals moeten uitkomen. Nu tegen alle andere BOB’s. Deze eindkeuringen zijn aan het einde van de dag. Vaak rond 16:00/17:00 uur. Zorg dat u weet waar u zich moet melden. De RM van uw ras kan u vertellen waar dit is en hoe laat dit is.

De eindkeuring is vaak in een grote ring met een verzamelring erbij. U meldt zich bij de verzamelring met uw ringnummer. Daar wijzen ze u op uw plek in de rij.

De BOB’s van een rasgroep worden 1 voor 1 opgeroepen en als u aan de beurt bent loopt u een rondje in draf om vervolgens bij de rest van de honden aan te sluiten. Daar zet u de hond in stand. De KM van de rasgroep kan een andere KM zijn als de KM die u hebt gehad.

Afhankelijk van de KM gaat hij alleen de honden langs om te kijken en evt te voelen, of hij laat de honden ook nog een stukje lopen. Daarna zal de KM de beste 10 honden kiezen en de rest bedanken. Deze 10 honden laat hij dan vaak nog even lopen naast het globaal bekijken van de honden.

De beste hond van deze rasgroep zal weer doorgaan voor de eindkeuring. Daar worden alle beste honden van de rasgroepen gekeurd voor de Best Of Show (BOS).


geen copyrightNA DE SHOW

Na een eerste show is het even bijkomen van alle indrukken. Hoe vond u het? Hoe vond de hond het? Wilt u nog een keer showen?

De 1e show kan soms zo stressvol zijn dat u het misschien helemaal niets vond. Of misschien deed uw hond nog niet precies wat de bedoeling was. Maar ervaring leert. Bij een 2e show weet u wat er van u en uw hond verwacht wordt en kan u meer ontspannen. Ook de hond heeft wat ervaring opgedaan en u weet waar u nog op kan oefenen.

Een 2e show proberen om te kijken of u het wilt blijven doen kan dus erg handig zijn. Als u bij de 1e/2e show merkt dat uw hond het verschrikkelijk vindt, de drukte, de vreemde mensen, veel honden, de druk en stress, dan is het beter om in ieder geval tijdelijk te stoppen. Soms zijn jonge honden er nog niet aan toe.

Als uw hond bij de 1e show een M krijgt of een G op basis van de bouw (en niet op ringgedrag of uw voorbreng kwaliteiten), dan is het ook niet verstandig om door te gaan. Als u vaak een slecht rapport krijgt en nooit bij de 1e 4 bent gaat de lol er al snel af voor u. Af en toe een leuke clubmatch in de omgeving is natuurlijk wel leuk, zeker als uw hond er wel plezier in heeft.

 

DE SHOWHOND
Bij het showen gaat het niet alleen om mooi zijn. De hond dient zich ook te gedragen in de ring. Ze moeten namelijk onder stressvolle omstandigheden netjes kunnen meedraven, op de baas blijven letten en zich in stand laten zetten. Dan komt er nog eens een vreemde aan die overal begint te voelen, ook de tanden moeten eraan geloven. Al die tijd hoort een goede showhond netjes te blijven staan en de meeste laten dit zelfs rustig kwispelend gebeuren.

Een showhond is meestal een goed opgevoede hond. Vaak worden er een of meerdere cursussen gevolgd. Niet alleen ivm de opvoeding maar ook om de hond-baas band sterker te maken.

Een hond die uitvalt naar een andere hond of een mens hoort niet in de showring. Bepaalde rassen mogen een lichte gereserveerdheid hebben naar vreemden en daar zal de KM rekening mee houden door deze rustiger te benaderen. Maar ook deze rassen behoren zich gewoon te laten betasten.

Showhonden worden op een show ook vaak aangehaald door bezoekers. Kinderen die ineens uit een menigte komen en een hond knuffelen, mensen die over een hond in een ren gaan hangen, of een hond in een bench aaien. Er zijn vaak vlaggen en muziek op een show, lawaai en licht. Allemaal dingen die een showhond over zich heen moet laten komen.

Een showhond wordt dus ook intensief gesocialiseerd en daar wordt al op jonge leeftijd mee begonnen. Het zijn vaak stabiele honden die ook buiten de shows vrijwel nergens problemen mee hebben.

Een showhond wordt o.a. beoordeeld op zijn uiterlijk en hoort in optimale conditie te zijn. Het complete plaatje is iets waar de KM naar kijkt. De hond hoort de juiste bespiering te hebben, moet goed kunnen lopen en moet er verzorgd uitzien.

Een showhond is een goed verzorgde hond. Ze krijgen de beste voeding en verzorging om ze in perfecte conditie te houden. Zo worden ze geregeld geborsteld/getrimd, de tanden gepoetst (waar nodig), nagels geknipt, oren schoongemaakt, dus van top tot teen nagelopen. Ook wordt er voldoende beweging gegeven, omdat de hond een goede bespiering en een goed gewicht hoort te hebben.

Showhonden zijn dus over het algemeen goed opgevoede, sociale honden die door hun baasje in perfecte conditie gehouden worden en die dol zijn op hun eigenaar. Showhonden zijn tevens gewoon huishonden die na een dag showen lekker aan de voeten van de baas gaan liggen en dromen over wat ze die dag meegemaakt hebben. Honden die als ze niet geshowd worden (toch de meeste dagen in het jaar) ook lekker buiten door de bossen en over het strand rennen.

De meeste honden vinden het showen geweldig. Een dag met de baas op stap, extra aandacht van de baas en vreemden, nieuwe indrukken opdoen en her en der wat lekkers krijgen bij standjes.

Een hond die het niet leuk zou vinden zou ook niet goed presteren, die toont zich niet in de ring en zal ook niet vaker meegenomen worden naar shows. Showhonden zijn dus zeker geen zielige honden...