Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Rally-O

door: Fanny Hanepen | website

Rally-O staat voor Rally Obedience. Het is een vorm van gehoorzaamheid waarbij van een aantal vaste oefeningen een parcours wordt gemaakt.

De sport is ontwikkeld door Charles L. Kramer die het jammer vond dat de Obedience steeds minder populair werd. Rally-O is gebaseerd op de kleine warm-up oefeningen die veel handlers bij de klassieke obedience met hun honden doen. Er zijn 50 verschillende oefeningen waarvan een parcours gemaakt kan worden. Een parcours bestaat gewoonlijk uit 10 á 20 oefeningen, een parcours wordt meestal binnen een paar minuten gelopen.

Omdat elk parcours anders is, is Rally-O minder voorspelbaar en zeer geschikt voor honden die zich bij G&G gaan vervelen. De sport is ook zeer geschikt voor wat oudere honden of honden met een beperking aangezien het mentaal wel uitdagend is maar fysiek niet zo zeer. Maar eigenlijk is het voor elk team, baas en hond, dat op een positieve, afwisselende manier bezig wil zijn een zeer geschikte sport.

Omdat de regels van Rally-O soepeler zijn dan die van gehoorzaamheid wordt er minder druk op de honden gelegd. Tijdens wedstrijden mag de handler met de hond praten en gebaren. Verder wordt positieve omgang nog sterker gemotiveerd door negatieve omgang, zoals een strakke lijn of ruwe commando's en gebaren, te bestraffen met puntenaftrek.

In Nederland is Rally-O nog geen officieel erkende hondensport. Toch zijn er steeds meer hondenscholen die cursussen er in aanbieden. Naast cursussen is het ook mogelijk proeven te lopen.

Proeven zijn wedstrijden, meestal bestaat een proef uit twee parcours. De maximale score voor een parcours is 100. Het team, baas en hond, begint bij elk parcours met 100 punten, voor elke fout worden punten afgetrokken van de score. Een score van lager dan 70 of het overslaan van een oefening resulteert in een NQ, non-qualifying score, oftewel een diskwalificatie voor die ronde. Aan het einde van de proef worden de scores van de parcours opgeteld, de nummers 1 t/m 4 krijgen een lintje. Om een lintje te kunnen halen moeten alle parcours van een proef gelopen zijn en moet voor elk parcours minimaal 70 punten behaald zijn.

Er zijn verschillende Rally-O klassen

  • Novice, onderverdeeld in Novice-A voor teams waarvan beide deelnemers, baas en hond, geen officiële titels of examens behaald hebben. En Novice B voor teams waarvan 1 van de deelnemers, baas of hond, bepaalde examens of titels hebben gehaald. Er zijn 31 verschillende oefeningen voor de Novice klasse.
  • Advanced, voor teams die drie kwalificaties in de Novice klasse hebben behaald. Voor de advanced klasse zijn er 45 verschillende oefeningen.
  • Excellent, voor teams die drie kwalificaties in de Advanced klasse hebben behaald. Er zijn vijf nieuwe oefeningen voor de excellent klasse.Maar uiteraard hoef je geen proeven te lopen en is het samen trainen met een hond ook al heel erg leuk!

Bron: http://www.rally-o.nl