Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Kamperen met de hond

door: Leoniek | website

caravan2Steeds meer campings laten niet graag honden toe, een aantal campings laat zelfs geen honden toe. Waar komt dit door? Onze ervaring (ook als hondenliefhebber) is helaas dat honden erg irritant kunnen zijn tijdens de kampeervakanties. En dan bedoel ik niet de eigen welgemanierde hondjes, maar de minder goed opgevoede exemplaren. Of zou het aan de baasjes liggen?

Honden kunnen een bron van ergernissen zijn:

 • steeds blaffen (veel mensen kamperen toch echt om van de natuur en rust te genieten)
 • poepen op het veld (terwijl iedereen juist hier lekker wandelt of speelt)
 • tegen van alles aan plassen (andermans tent, caravan en zelfs kinderspeelgoed)
 • loslopende honden die kinderen of mensen die niet van honden houden laten schrikken
 • een loslopende hond die confrontaties zoekt met andermans huisdieren…Zeg nou zelf… erg leuk klinkt het niet en toch gebeurt het vaak.


HOE HOORT HET DAN WEL?
Neem je je hond mee tijdens het kamperen, zorg dan dat deze niet voor overlast zorgt.

 • © Leoniek de HoopIs je hond een blaffer, vraag je dan serieus af of het niet beter is om de hond niet mee te nemen.
 • Weet je niet zeker hoe je hond zich gedraagt, ga dan eens een dagje proberen op een camping in de buurt van je thuis.
 • Leg je hond altijd aan een lijn. Ook even een rondje laten rennen is voor andere kampeerders snel hinderlijk. Wil je je hond laten rennen, onderneem dan samen een fijne wandeling. Leg de hond op je eigen plek en zorg dat hij niet andere mensen gaat begroeten die over een gemeenschappelijk pad lopen.
 • Is je hond niet sociaal naar vreemde mensen en kinderen, dan is een camping niet een geschikte plek om vakantie te vieren. Op een camping lopen mensen dicht langs je plekje en kleine kindjes kunnen je hond in een onbewaakt ogenblik bezoeken.
 • Zorg dat je hond voldoende afleiding heeft. Lekkere wandelingen zorgen ervoor dat de hond op een camping sneller de rust vindt om even een dutje te doen.
 • Laat je hond altijd buiten het terrein uit. Ook een plasje dient niet op het veld te worden gedaan. Binnen de kortste keren doen meer honden hun plas op die plek en met warm weer kan het behoorlijk gaan stinken.
 • Laat je hond niet alleen. Juist dan kan een hond gaan blaffen, zonder dat jij kunt ingrijpen.
 • Zorg dat je hond in de schaduw en uit de wind kan liggen.ONZE KAMPEERVAKANTIES
© Leoniek de Hoop'Toen we jullie zagen arriveren met twee honden en een klein kind, dachten we dat het gedaan was met de rust'.

Een opmerking die wij veel horen en helaas is dit veroorzaakt door (een aantal) hondeneigenaren zelf. Wij doen er dus alles aan om overlast te voorkomen en zelf ook van onze honden te genieten.

Wij gaan graag kamperen en doen dit zo'n 5 keer per jaar. Wij vinden het kamperen een ideale gelegenheid om onze honden mee te nemen: lekker buiten, spelen in het gras, goede locatie om vandaan te vertrekken voor wandelingen… Hoeveel luxe er nodig is, is per persoon verschillend, maar de hond zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken. Zelf gaan we met een caravan en bezoeken we kleine, eenvoudige campings. We kamperen van maart t/m oktober, waarvan meestal 1 vakantie in het buitenland.

© Leoniek de HoopVOORBEREIDING
We gaan goed voorbereid op vakantie. Omdat ook voor de honden alles standaard in de caravan ligt, hoeven we eigenlijk alleen aan voeding te denken. Voor beide honden hebben we een winddichte Nylon reisbench. Omdat ik kortharige honden heb en het in het voor- en naseizoen 's nacht best koud kan zijn, hebben ze niet voldoende aan deze reisbench. Voor beiden is er een dikke nylon mand met hoge rand (20 cm) die precies in de bench past en een fleecekleed waar ze zich nog eens in kunnen rollen. Voor Pim is het fleecekleed snel te warm, maar Puzzle vindt het wel lekker.

Voor nood… je weet nooit of het 's nachts toch een paar graden kan vriezen (bijvoorbeeld in de bergen), hebben we ook nog een overcoat en een kruik mee. Zo weet ik zeker dat beide honden comfortabel slapen. Voor de veiligheid worden ze 's nachts opgesloten in de bench. Het gebeurt regelmatig dat er honden schrikken en vluchten tijdens vakanties… daar moet je toch niet aan denken! Vooral niet als je weet dat ze dan in een voor hun onbekende omgeving gaan dwalen.

Mijn honden eten vers vlees. Tijdens langere vakanties is dit niet echt handig. Weliswaar zijn er steeds meer verkooppunten, maar ook wat betreft de voeding zorgen we het liefst dat het al geregeld is voor we op vakantie gaan. Voor een paar dagen kan er prima vriesgoed meegenomen worden. Maar na een paar dagen moet er toch teruggegrepen worden naar alternatieven. Een hoogwaardige blikvoeding of hoogwaardig vacuüm verpakt voer is voor dan een prima oplossing. Ook grijpen we wel eens terug op vis of kippenpoten (rauw!).

Gaan we een jaar niet naar het buitenland, dan laat ik mijn honden niet onnodig enten. Sowieso is de voor het buitenland verplichte Rabiësenting in de meeste Europese landen 3 jaar geldig, dus jaarlijks enten voor de vakantie is dan niet nodig. Ik controleer dit altijd voor ik naar het buitenland op vakantie ga: wat is verplicht en voldoen mijn honden hieraan. Zowel in het binnen- als buitenland gaat het paspoortje (met entboekje) mee.


ONDERWEG
Onderweg naar de locatie zitten de honden altijd samen in de transportbench. Omdat we auto met airco hebben, is de reis voor beide honden ook vrij comfortabel. Toch houden wij er rekening mee dat de auto, eenmaal geparkeerd, al snel een oven wordt… We laten de honden bij warm weer dus NOOIT alleen in de auto… ook niet voor even. De hond even buiten ergens aan vast maken om zelf binnen een boodschapje te doen, is iets wat ik iedereen wil afraden. Helaas worden in toenemende mate honden gestolen. Gaan we naar het buitenland, dan stoppen we onderweg meerdere malen zodat ze even een plas kunnen doen en de pootjes kunnen strekken. Als je op vakantie gaat naar een warmer land, bedenk je dan van te voren of je de hond er een plezier mee doet om hem mee te nemen. De reis en het (te) warme weer... is een logeeradresje in Nederland dan niet fijner?


AANKOMST

© Leoniek de HoopBij aankomst wordt eerst de caravan op de plek gezet en voor we alles uitpakken, maken we eerst een plekje klaar voor de honden. Met tentstokken, tafelpoten, stoelpoten en twee honden aan een lijn is een pin met een lijn niet echt ideaal. De honden lopen zich snel vast, of je moet ze verder van je stoel etc vandaan leggen… en niet alle plekken zijn zo groot.

Wij hebben een goedkoop, stevig en handig systeem gemaakt waarmee de honden niet om van alles heen kunnen lopen en toch bewegingsvrijheid hebben. De systemen zijn vast kant- en klaar te koop, maar het is vaak duur of niet voor ieder formaat hond ideaal.

Het enige wat je nodig hebt is twee stukken voldoende sterk touw, afhankelijk van hoe sterk de hond is, twee stormharingen (te koop bij kampeerwinkels: dit zijn grote haringen die je diep de grond in kunt slaan en waar je een touw aan kunt bevestigen) en twee musketonhaken (grote afhankelijk van hoe sterk de hond is en hoe dik het touw). Het eerste stuk touw mag zo lang zijn als een zijde van je kampeerplek groot is. Je slaat een haring de grond in, maakt het touw hier aan vast. Aan de andere kant van je plekje sla je nog haring de grond in. Het touw span je zo strak mogelijk, over de grond, hiertussen.

© Leoniek de HoopEen kort touw (ongeveer 1 tot 1,5 meter) voorzie je aan beide kanten van een musketonhaak. De ene haak maak je vast aan (afhankelijk wat voor jouw hond het makkelijkste is) tuig of halsband, en de andere kant klik je vast aan de lijn. Zo heeft je hond relatief veel bewegingsvrijheid, zonder dat hij ergens omheen kan lopen. Het is handig om twee sets van haringen+touw te hebben. Naar mate de zon draait, is er op andere plekken schaduw te vinden. Zo hoef je tijdens het verleggen alleen even een musketonhaak los te maken en aan een andere lijn te klikken.


© Leoniek de HoopVERBLIJF

Liggen de honden aan de lijn, met een bakje water en een speeltje, dan is het tijd om de voortent neer te zetten. Beide benches zetten we 's nachts in de voortent. Staat alles dan is het vaak tijd voor een uitlaatrondje.

Wij selecteren campings op hoe we er de honden kunnen uitlaten. Het liefst kiezen we voor een camping direct aan een bos, doodlopende weg, etc. Voor grote wandelingen selecteren we vaak een route in de buurt.

Omdat we een wandelwagen voor onze dochter bij ons hebben, kunnen we ook makkelijk spulletjes meenemen voor een eenvoudige picknick tijdens het wandelen. Op die manier hebben we een leuke ochtend of middag uit, waar ook de honden veel plezier aan beleven.

Tot nu toe hebben we (ook van camping eigenaren die in eerste instantie niet zo gek zijn op honden) alleen maar positieve reacties gehad. Onze honden gaan al mee met kamperen sinds ze pup zijn, ze blaffen niet, zijn ontspannen en genieten van alle aandacht.