Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

door: Schylger Samoyeds | website

© Schylger SamoyedsEén keer, ruim 20 jaar geleden hebben we het geprobeerd, een paar dagen naar een bungalowpark met vrienden, maar zonder hond. Onze hond had het best naar zijn zin bij de oppas, maar wij besloten toen nooit meer zonder onze viervoeters op pad te gaan, met is gewoon leuker.  In de beginjaren hadden we één hond, daarna werden het er twee en nu reizen we met 5 honden heel Duitsland en Scandinavië door. En als je dat goed voorbereidt, is het geen enkel probleem.


NAAR WELK LAND?
Wij reizen altijd naar Duitsland of naar Scandinavië. De Zuidelijke streken trekken ons niet en het lijkt ons voor onze poolhonden ook niet prettig om naar de warmte te gaan. Wilt u de hond meenemen op vakantie, bekijk eerst welke regels betreffende entingen e.d. van toepassing zijn. Laat u ook goed informeren over insecten en parasieten die in de betreffende landen voor kunnen komen en hoe u zich daar op voorbereiden kan. Bekijk dit soort dingen ruim van te voren, zodat alles in orde is voor u vertrekt. Voor sommige landen geldt een verplichte gezondheidsverklaring voor de hond van uw dierenarts die maximaal 10 dagen voor u het land in gaat verstrekt moet worden. Twijfelt u welke regels voor het land waar u naar toe wilt gelden, vraag het dan even aan uw dierenarts, die kan het zo voor u opzoeken. Op internet is ook veel informatie te vinden, maar vaak is deze informatie verouderd, dus let daar goed op.

In sommige landen, zoals Zweden en Noorwegen dient men de hond gedurende de zomermaanden verplicht aan te lijnen i.v.m. het wild.

Lees ook goed na of er in het land waar u naar toe wilt ook een verbod is op bepaalde hondenrassen of dat het dragen of bij u hebben van een muilkorf verplicht is.


© Schylger SamoyedsHOE BOEKEN?
Misschien bent u gewend uw vakantie te boeken via een reisorganisatie. Wij boekten vroeger ook de zomerhuizen via een verhuurorganisatie. Echter, als je zoals wij meerdere honden hebt is het vaak gemakkelijker alles zelf te boeken en zelf contact op te nemen met de verhuurder, huiseigenaar, of het hotel. Een reisorganisatie zal enkel op uw verzoek aan bijvoorbeeld de hoteleigenaar vragen of meerdere honden toegestaan zijn en zal daar een ja of nee op krijgen. Neemt u zelf contact op met het hotel, dan kunt u precies uitleggen hoe de honden zich gedragen, dat u ze bijvoorbeeld niet alleen in de hotelkamer laat, ze schoonmaakt voor ze de kamer binnen komen, etc. Mijn ervaring is dat je zo eerder een ja krijgt, dan met bemiddeling van een reisbureau of verhuurorganisatie. Reisbureaus en –organisaties hebben ook vaak maar een beperkt aantal hotels en verhuurobjecten in hun portefeuille. Het is mij in het begin ook wel gebeurd dat ik een reisorganisatie een hotel liet boeken en deze niets kon vinden in de omgeving, terwijl ik zelf binnen een half uur een hotel had geboekt…

Hoe vind je een huisje, hotel of andere accommodatie waar honden toegestaan zijn? Zoekt u een hotel, gebruik dan de woorden ‘hotel’, de plaats waar u heen wilt en ‘honden toegestaan’ of ‘hondvriendelijk’ in de taal van het land waar u naar toe wilt. Dit laatste wordt vaak vergeten en dan wordt er al snel gezegd dat er niets te vinden is op internet. Nee, logisch, in het betreffende land spreken ze geen Nederlands, de website zal, behalve in de eigen taal hooguit in het Engels opgesteld zijn, dus in Nederlandse bewoordingen zal niet veel te vinden zijn.

In sommige landen heb je speciale vakantieadressen voor mensen met honden. Wij hebben er in Duitsland een paar keer gebruik van gemaakt en dat is ons heel goed bevallen.  Staan er meerdere huisjes of appartementen bij elkaar, dan zijn deze vrijwel allemaal bezet door hondenmensen. Je doet zo leuke contacten op en je voelt je toch wat vrijer dan met mensen die niet zo hondgericht zijn.

Toen wij vorig jaar voor het eerst met 5 honden richting Scandinavië gingen vroeg ik me ook even af hoe ik nu het beste huisjes daar vinden kon. Ik stelde deze vraag op het Zweden-forum en kreeg tot mijn verbazing de weken daarna wel 12 aanbiedingen van mensen die in het betreffende gebied een zomerhuisje hadden en dat graag aan ons wilden verhuren. Het huisje wat we uitgekozen hebben beviel zo goed dat we dit jaar weer daarheen gaan.

Er wordt vaak gezegd dat het heel moeilijk is om hotels te vinden waar meerdere honden toegestaan is. Eigenlijk gaat men er vanuit dat het niet mag. Onze ervaringen zijn echter heel anders. Er zijn genoeg hotels te vinden waar meerdere honden toegestaan zijn en gedragen u en uw honden zich goed, dan mag u ook altijd weer terugkomen. In Scandinavië is bijvoorbeeld de Scandic keten over het algemeen erg hondvriendelijk en deze hotels zijn door heel Scandinavië te vinden. Houd er, als u naar Scandinavië reist wel rekening mee dat het daar via de wet verboden is honden mee te nemen in een restaurant. Honden mogen vaak wel in de hotelkamer, maar niet in het restaurantgedeelte van het hotel. Wij hebben onze honden aangeleerd dat de auto ook hun plek is, een soort mobiele kennel, maar dit kan natuurlijk alleen als het niet te warm is. Is het warm dan kunt u met de honden uitwijken naar het terras, mits honden daar toegestaan zijn, want zelfs op sommige terrassen mogen honden niet komen.


WAT NEMEN WE MEE?
Wij hebben altijd een extra tas mee naar hotels met daarin alles voor de honden:

  • Voerbakken, waterbak en voer
  • Paspoorten
  • Een dekbedovertrek wat we strak over het bed spannen zodat er geen hondenhaar op het linnengoed van het hotel komt.
  • Een klein emmertje (bijvoorbeeld waar yoghurt ingezeten heeft) voor het schoonmaken van de poten.
  • Handdoeken
  • Speeltjes
  • Vlekverwijderaar of tapijtreiniger. Je kan nooit weten, het is ons al een keer overkomen dat één van de honden overgeven moest en het is prettig als je het dan zelf schoon kan maken.
  • Schoonmaakdoekjes
  • Kam of borstel om vuil uit de vacht te kunnen kammen.




© Schylger SamoyedsZORG DAT JE WEER TERUG MAG KOMEN
Als wij er een pup bij hebben gaan we zodra de pup een week of 12 is en zindelijk (onze honden zijn dat gelukkig snel) een keer met de honden een weekend weg. De pup leert zo in de socialisatiefase hoe hij/zij zich moet gedragen in een hotel en leert te wennen aan een langere autorit. Hier hebben we alleen maar gemak van bij onze latere reizen. De pup leert van de oudere honden hoe hij zich gedragen moet. We hebben de honden bijvoorbeeld geleerd om in restaurants onder de tafel te gaan liggen. We vragen meestal om een tafel ergens in een hoek, zodat mensen zich niet aan de honden kunnen storen en we twee stoelen wat naar achteren kunnen schuiven zodat de honden wat meer ruimte hebben. We hebben al vaak mee gemaakt dat op het moment dat wij klaar waren met eten en opstonden mensen helemaal verbaasd waren dat we vijf honden onder de tafel hadden liggen. Ze hadden wel gezien dat er één of twee honden onder de tafel lagen, maar waren stomverbaasd over het aantal wat er werkelijk lag. Van bedienend personeel krijgen we regelmatig complimenten omdat er genoeg mensen zijn met één hond waar men veel meer last van heeft. Omgekeerd hebben wij het ook mee gemaakt dat er een buslading 65-plussers over de grond kroop rond onze tafel omdat ze de honden zo leuk vonden en kennis wilden maken. Tja, houd dan je honden maar eens onder de tafel…

Wilt u uw hond mee nemen op vakantie, probeer uw hond dan ook dat stukje opvoeding te geven, zodat u het leuk houdt voor uzelf, maar ook voor de andere gasten.

Is het nodig, maak uw hond dan schoon voor u de hotelkamer in gaat, al doet u dat misschien thuis niet. U kan zich voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van modder en hondenharen. Laat de hond niet alleen in de hotelkamer. Misschien blaft uw hond thuis nooit, maar in een vreemde omgeving kan de hond zich onzeker voelen en gaan blaffen, janken, of slopen!

Moet u met de lift naar uw kamer en staan er al mensen in de lift, wacht dan netjes even. Niet iedereen wil samen met een hond in de lift staan. Ook in de gangen en in het restaurand geldt dat u de hond kort houdt en voldoende afstand neemt van andere mensen. Laat u de hond uit in de directe omgeving van het hotel, gebruik dan altijd poepzakjes. Hondenetiquette stopt in dit geval niet bij de voordeur van het hotel. Zorg er zo voor dat niet alleen u, maar ook andere hondenbezitters hier terug mogen komen. Slechte hondenbezitters verpesten het helaas maar al te vaak voor de goede.


ONDERWEG
Ga alleen met honden op vakantie als ze autorijden niet erg vinden. Een hond die een hekel heeft aan autorijden blijft echt liever thuis. Vindt uw hond autorijden niet erg, maar wordt hij wel wagenziek? Probeer dan ruim van te voren een klassieke homeopaat te vinden die de hond blijvend van de wagenziekte af kan helpen. Dit is beter dan steeds chemische pilletjes in de hond te stoppen, waar in veel gevallen de hond ook suf van wordt.

Stop geregeld onderweg. Voor u zelf is het niet goed om uren achtereen door te rijden, maar voor uw hond ook niet. Een korte stop bij een parkeerplaats is meestal al voldoende. Laat de hond zijn behoefte doen, speel even met hem of geef hem op andere wijze wat aandacht. Bied ook tijdens elke stop water aan.  Is uw hond gewend om op vaste tijden eten te krijgen, geef dat nu dan ook. Een hond die niet aan een lege maag gewend is wordt eerder wagenziek.

Zorg dat het niet te warm is in de auto, maar zorg ook dat de hond niet recht in de koude luchtstroom van de airconditioning ligt. Gaat u naar het zuiden, heeft u geen airconditioning en is het echt heet, reis dan niet. Uw hond zal niet de eerste zijn die in een rijdende auto overlijdt door de warmte!

Het spreekt voor zich dat u alleen uw hond even alleen in de auto laat als het niet te warm is. Temperatuur boven de 15 graden, dan niet de hond in de auto laten, ook niet in de schaduw!


© Schylger SamoyedsEN DAN NOG EVEN DIT...
Bent u op de plaats van bestemming waar u enige tijd verblijven zal, kijk dan de eerste dag gelijk even rond waar de dichtstbijzijnde dierenarts is. Stel dat uw hond plotseling iets overkomt, dan kunt u er zo heen rijden.

Hoewel iedereen tegenwoordig foto’s van zijn honden in zijn telefoon heeft staan, hebben wij ook altijd een paar afdrukken van hondenfoto’s bij ons. Je moet er niet aan denken, maar stel dat een hond weg loopt, dan kan je snel de foto kopiëren en uitdelen bij de hulpinstanties in de omgeving.

Bent u naar het zuiden geweest en wordt uw hond daarna ziek (kan ook nog geruime tijd na de vakantie zijn), vertel dan aan de dierenarts in welk land u bent geweest. Sommige ziektes overgebracht door parasieten of muggen komen in Nederland niet voor. Komt u dan bij de dierenarts met klachten die niet geheel duidelijk zijn, dan is de oorzaak vaak niet te vinden, tenzij u het vakantieland noemt.

Waar u ook naar toe gaat, ik hoop dat het voor hond en baas een fijne vakantie gaat worden!