Zindelijkheid
Om te beginnen; Wat is nou zindelijkheid? Voor de een is een hondje zindelijk als het niet meer in huis plast, maar zijn behoefte doet als je er elke 2-3 uur mee naar buiten gaat. Voor een ander is een hondje zindelijk wanneer het zijn behoefte doet als jij daar tijd voor hebt. Dus dat het hondje zijn plas/poep kan ophouden tot hij uitgelaten wordt, en niet elke 2-3 uur even naar buiten kan.
Sommige mensen zeggen dat hun hond met 9 weken al zindelijk is, sommige pups komen al zindelijk van de fokker. Aangeven dat ze iets moeten doen is wat anders. Het is niet vreemd als een hond vanaf een maand of 8 pas echt goed zijn plas/poep kan ophouden en kan wachten tot jij in de gelegenheid bent met hem te gaan wandelen.
Jonge honden hebben nog geen tot weinig controle over de blaas. Dat wil zeggen dat ze nog moeilijk kunnen controleren wanneer wel/niet te plassen en het kunnen controleren zodat ze voor langere tijd hun behoefte kunnen ophouden. Al die verbindingen zijn nog in aanleg.
NET GEWANDELD EN DAN TOCH BINNEN PLASSEN?
Dat is niet ongebruikelijk. Je hondje doet zoveel indrukken op wanneer je hem mee naar buiten neemt, dat hij spontaan vergeet te plassen. Eenmaal terug in huis, komt hij tot rust en is hij op veilig&bekend terrein en kan hij wel de tijd nemen te plassen. Ga daarom voor de zindelijkheidstraining niet uitgebreid wandelen, maar elke keer naar eenzelfde stukje gras. Zo is dat stukje bekend en zal je hondje zich makkelijker ontlasten. In het kader van socialisatie moet je natuurlijk wel kleine stukjes wandelen.
DO's
- Na elke vorm van activiteit [eten, drinken, slapen, spelen] even met je hondje naar een bekend stukje gaan waar je hem de mogelijkheid geeft om te plassen/poepen.
- Ga op gezette tijden naar buiten naar het bekende stukje gras. Eerst zal dit misschien elke 1,5 uur zijn, naarmate je hondje ouder wordt, zal je dit kunnen uitbouwen.
- Ga niet druk spelen of praten tegen je hondje, zorg dat hij niet afgeleid en geef je hondje de tijd om te doen waarvoor je naar het bekende stukje gras gaat.
- Beloon je hondje wanneer hij op de juiste plek zijn behoefte doet. Sommige hondjes zijn wat gevoeliger en zullen stoppen wanneer je heel enthousiast beloond. Neutraal benoemen van 'plassen' of 'poepen' zorgt dat je hondje gaat linken. Dit kan erg handig zijn wanneer je in de toekomst even snel je hond wil uitlaten.
- De eerste periode [verschillend per hondje, voor het ene hondje zijn dit dagen, voor het andere hondje weken] ook 's nachts je hondje 1-2 keer de gelegenheid geven om zijn behoefte te kunnen doen. Ga dan niet je hondje enthousiast wakker maken, nee gewoon meenemen naar het bekende stukje gras en hem de mogelijkheid geven iets te doen. Gebeurt er niks? Dan weer terug op zijn nachtplaats zetten.
- Heb geduld, eens zal je hondje zo ver zijn dat hij zijn blaas/anus spieren en zenuwen onder controle heeft, dit kost gewoon tijd.
- Het kan bevorderlijk zijn 's avonds geen eten/drinken meer aan te bieden. Houd echter wel in de gaten wat je voert [brok of vers vlees], je hondje kan namelijk echt dorst krijgen en dan is het erg sneu als hij niet mag drinken.
DON'T's
- Ga NIET straffen! Je hondje heeft simpelweg de controle nog niet. Hij kan er niks aan doen. Wordt je boos wanneer je ziet dat je hondje in huis zijn behoefte doet, dan heb je kans dat je hondje dit gaat doen op plekken waar jij het niet ziet. Onder de bank bijvoorbeeld. Hij linkt immers: als baasje ziet dat ik plas/poep, wordt hij boos.
- Van nature zijn honden dieren die hun hol niet graag bevuilen. Een bench kan daarom een prima hulpmiddel zijn; als je hondje aandrang voelt, kan hij dat aangeven door te gaan piepen/onrustig te worden. Neem je hondje dan mee naar buiten. Let er op dat je beperkte ruimte geeft in de bench, als de bench 'te groot' is, zal je hondje zijn behoefte alsnog in een hoek kunnen doen.
- Puppen die bij de fokker al in een vies nest/werpkist/hok zaten, kunnen meer moeite hebben om hun eigen hol schoon te houden en dat dus makkelijker bevuilen [en zodoende moeilijker zindelijk worden]. De basis die een fokker meegeeft, is dus al heel belangrijk.
- Ook hierbij is het dus belangrijk te voorkomen dat je hond in een vieze omgeving komt te zitten. Zo wordt het geen gewoonte.
VOEDING: BROKKEN EN VERS VLEES
De vertering van brokken vraagt om water. Een dier dat brokken als voeding krijgt, zal dus meer moeten drinken en zodoende plassen. Daarnaast zorgt brokvoeding voor meer ontlasting dan de harde keutels bij vers vlees voeding.
Deel deze pagina