Elke pup heeft behoefte aan speelgoed. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de pup dat hij of zij genoeg prikkels krijgt en speelgoed hoort daarbij. U heeft ongetwijfeld in de dierenwinkel al gezien dat er een enorme keuze is qua hondenspeelgoed. Niet elke pup vindt hetzelfde speelgoed leuk. Natuurlijk heb je de honden die gek op ballen zijn, maar er zijn ook honden die er niet naar om kijken. Wat uw hond leuk vindt zult u snel genoeg merken. Geef de pup wel wat verschillende speeltjes, dit ook om te voorkomen dat hij zelf speelgoed uit gaat zoeken. Een hond die genoeg leuk speelgoed heeft zal minder snel uw nieuwe schoenen tot speelgoed benoemen dan een hond die geen speeltjes heeft.
Het hondenspeelgoed wat te koop is in de dierenwinkel staat bekend als veilig hondenspeelgoed. Maar wat is veilig? Eigenlijk kan je stellen dat geen enkel speelgoed 100% veilig is. Natuurlijk zijn er altijd honden die heel voorzichtig met hun speelgoed zijn en niet de behoefte hebben het kapot te bijten, maar er zijn er ook bij die binnen een half uur hun speelgoed kapot gekauwd hebben. Let dus altijd heel goed op en laat uw pup niet te lang alleen met zijn speelgoed.
BALLENZoek altijd een bal voor uw hond uit van een juist formaat. Het is logisch dat een te kleine, of te gladde bal gemakkelijk in uw hond zijn keel terecht kan komen. Voor veel honden is de tennisbal qua formaat ideaal, maar kijk wel uit dat de hond de bal niet helemaal kaal plukt en de stof die om de tennisbal heen zit op eet. Kijk ook uit met het buitenspelen met een tennisbal. Aan de stoffen buitenkant blijft veel zand zitten en dit kan op den duur slijtage aan het gebit veroorzaken.
FLOSTOUWEN
Leuk voor trekspelletjes en sommige honden vinden het heerlijk er wat op te kluiven. Er zijn echter honden bij die de flos draadje voor draadje uit elkaar halen en die draadjes inslikken. Het is vaker voorgekomen dat een hond overleden is omdat de draadjes van een flostouw verstrikt raakten in de darmen. Kijk dus wel goed uit of de hond het flostouw heel laat.
PLASTIC SPEELTJES, PIEPBEESTJES, ETC
Veel honden vinden deze kleurige speeltjes leuk. Helaas geldt ook hierbij dat ze voor veel honden niet sloop-proof zijn. Er zijn honden die binnen een kwartier een speeltje stuk hebben gekauwd. Vaak spugen de honden de stukjes speelgoed wel uit, maar als ze in de maag belanden wordt zacht plastic hard en scherp onder invloed van de maagsappen, en kan grote schade veroorzaken.
PLUCHEN EN STOFFEN SPEELGOED Er is een enorme collectie stoffen speelgoed voor honden in de handel. De meeste honden vinden dit ook leuk. U kunt ook heel gemakkelijk
en goedkoop een stoffen speelgoedje maken van oude sokken. Stop 1 of 2 oude sokken in een 3e sok en doe in de hals van de sop een knoop. U heeft zo een ideale “toedel” om te laten apporteren of een trekspelletje mee te doen. Ook een oude spijkerbroek kan prima dienst doen. Knip stroken van de pijpen en knoop die aan elkaar als een slinger. Er zijn honden waarbij pluchen speelgoed favoriet is en die de kleurrijke beestjes en speeltjes ook heel laten. Er zijn er echter ook genoeg die binnen 5 minuten het speelgoed gedemonteerd hebben en kleine stukken stof of vulling opeten.
Kijk daarom ook altijd uit dat u of uw kinderen geen washandjes, sokken of andere kleine stoffen voorwerpen laten slingeren. Dierenartsen halen geregeld stoffen voorwerpen die door de eigenaar nog niet eens gemist waren, uit hondenmagen.
BUFFELHUID EN ANDER KAUWSPEELGOEDBuffelhuid is prima voor de pup die last van zijn tandjes heeft. Voor oudere honden is het goed om te voorkomen dat de hond al te veel tandsteen krijgt. Helaas zijn er maar weinig volwassen honden die regelmatig op buffelhuid kauwen. Gooi wel altijd het laatste stukje van de buffelhuid kluiven weg, om te voorkomen dat de hond dit in zijn geheel naar binnen werkt en stikt. U kunt dus het beste wat grotere kluiven geven, zodat u minder vaak iets weg moet gooien.
Onze sheltie knabbelde vroeger graag op de zgn. hoefjes. We zorgden er wel altijd voor dat we de puntjes die over bleven op tijd weg gooiden, om verstikking te voorkomen. Toen onze jonge samojeed echter steeds over gaf en dit aan kleine splintertjes van deze hoefjes bleek te liggen, hebben we ze niet meer in huis gehaald. Hoefjes kunnen ook gevaarlijke bacteriën bevatten, de reden dat ze in de meeste dierenwinkels ook niet meer verkocht worden. Geef nooit botten aan uw hond, deze versplinteren en kunnen ernstige schade veroorzaken. Ander kauwmateriaal wat u in de dierenwinkel aan zal treffen zijn bijvoorbeeld runderoren, gedroogde pens en bullepees. Deze laatste twee stinken overigens behoorlijk, hoewel uw hond het heerlijk zal vinden.
Ook mergpijpen worden regelmatig aan honden gegeven en de meeste honden vinden dit heerlijk. Als de mergpijp wat ouder en smakelozer is, smeren wij wel eens wat pindakaas in de opening, zodat de honden lekker lang bezig zijn om dit eruit te likken.
Het komt echter wel eens voor dat de hond met zijn kaakjes in de opening blijft steken en de mergpijp uiteindelijk doorgezaagd moet worden om de hond te kunnen bevrijden.
KONG
De Kong is een stevig kunststof speeltje met een opening erin. Deze opening kunt u volstoppen met pindakaas, smeerworst, etc. Het is een ideaal speeltje om aan uw hond te geven als u een tijdje weg moet en de hond even alleen moet blijven. Ze zijn tijden bezig om het lekkers eruit te peuteren.
Geef wel een kong van het formaat wat bij uw hond past. De zwarte kong is overigens extra sterk, dus zeer geschikt voor de echte slopers. Op internet vindt u vele Kong recepten. ’s Zomers kunt u de Kong bijvoorbeeld vullen met yoghurt en stukjes fruit en in de vriezer leggen, zodat u uw hond kunt trakteren op een Kong-ijsje. (Wel even wachten met geven tot de buitenkant van de Kong zelf ontdooid is, om te voorkomen dat de tong van de hond aan de Kong plakt.
STOKKENHet is zo’n leuk gezicht, honden die met enorme stokken het bos uit komen en deze helemaal mee nemen naar huis. Kijk echter altijd uit met het weggooien van een stok voor een hond. De hond kan de hond verkeerd oppakken, struikelen, en de stok dwars door zijn verhemelte krijgen. Ook het kauwen op stokken kan zorgen voor splinters in de mond en het verhemelte. Er zijn al heel wat honden op de operatietafel van de dierenarts beland met ernstige schade. Nieuw in de dierenwinkel is een kunststof ‘stok’. Deze kan de hond prima apporteren en dragen, zonder dat de hond risico’s loopt.
HONDENPUZZELS- EN SPELLEN De laatste jaren zien we steeds meer hondenpuzzels en spellen verschijnen. Hoewel sommige baasjes het nut er niet zo van inzien, is het een prima manier om uw hond ook geestelijk bezig te houden. Veel puzzels werken met schuifjes, draaibare bakjes, of holle klosjes in gaatjes gestoken. Onder de schuifjes e.d. wordt een beloning verstopt en de hond moet zijn neus en hersentjes gebruiken om de beloning te vinden. Ideaal voor als het even niet lukt de hond buiten uit te laten razen. Het spreekt voor zich dat deze puzzels en spellen altijd gebruikt worden door hond en baas samen. Laat de hond er niet alleen mee spelen.
Is er dan helemaal geen veilig speelgoed voor honden? Natuurlijk wel, maar alleen als u uw hond goed kent, weet in hoeverre hij speeltjes heel laat en de hond niet al te lang alleen laat met zijn speelgoed. Nogmaals, speelgoed is heel belangrijk voor de ontwikkeling van uw hond.
Speel vooral ook samen met de hond met zijn speeltjes. Als de hond ziet dat u zijn speeltje ook heel leuk vindt, zal hij er liever mee spelen en zal hij uw huisraad met rust laten. Maak de speeltjes interessant voor uw pup. Geef af en toe eens een ander speeltje en ruim dan een oud speeltje weer een tijdje op. Zo blijft de hond de speeltjes leuk vinden.
Deel deze pagina