Socialiseren, voorkom een overkill
Iedereen weet dat het van groot belang is dat een jong hondje met allerlei nieuwe dingen in aanraking gebracht wordt. Iedereen weet ook dat wanneer dat niet gebeurt, dat wanneer de omgeving waar het hondje de eerste tijd opgroeit prikkelarm is, het hondje 'angst' krijgt voor de wijde wereld. Wat niet iedereen weet of zich realiseert, is dat je ook teveel indrukken op een jong hondje los kan laten.
Belangrijk is het socialiseren met mate te doen. Gedoseerd. Geef je hondje voldoende rust na een ervaring, geef je hond de tijd om de indrukken te verwerken. Het ene hondje is van zichzelf al stoerder en kan meer aan. Het andere hondje is wat voorzichtiger, heeft wat meer tijd nodig. Na 1 nieuw 'project' is het aan te raden je hondje de volgende dag niks nieuws aan te bieden, enkel zijn gewone wandelrondje, door te gaan met zindelijkheidstraining, met benchtraining, met de gang van zaken rondom huis en het gezin. Afhankelijk van het hondje is het soms wenselijk 2 dagen geen grote nieuwe dingen aan te bieden.
Alles wat je hondje ziet en tegenkomt op een dag, is in feite al nieuw en moet een plaats krijgen.
Moet je je hondje die eerste periode met alles in aanraking laten komen wat hij in zijn leven tegen zal komen? Dat wordt vaak gezegd van wel. Helaas blijkt dat onmogelijk. Daarnaast; wanneer je je hondje als pup koeien laat zien en vervolgens een jaar niet, zal - afhankelijk van de aard van je hondje - hij na een jaar opnieuw even vreemd kijken bij het zien van koeien. Wanneer je de koeien met regelmaat blijft bezoeken, zal je hondje het pas als 'gewoon' beschouwen en er niet vreemd van op kijken.
Zorg dat 'iets nieuws' tegenkomen een positieve ervaring is. Hoe? Door te zorgen dat je hondje er weinig onrust bij ervaart. Door te zorgen dat je hondje laag in zijn emoties zit, relaxed is, zich prettig voelt. Door te zorgen dat je hondje leert herstellen als hij toch van iets onder de indruk is. Eventueel kan je je hondje helpen te zakken in zijn emoties [zie ook "zakken in emoties"]. Ook door je hondje de tijd te geven zelf te ontdekken en niet te gaan forceren of te dwingen maar te begeleiden, maak je nieuwe situaties positief. Je hondje krijgt zo zelfvertrouwen in nieuwe situaties en in jou.
Een hondje dat uit zichzelf al stoer is, kan vlotter wennen aan drukte op de markt. Die kan een eerste keer al vrolijk tussen de mensen doorlopen en zich van weinig iets aantrekken. Terwijl zo'n zelfde bezoekje aan de markt voor een voorzichtig hondje al veel indruk kan maken. Eventueel kan je de eerste keer van een grotere afstand toekijken met zo'n voorzichtig hondje. Zorg dat je hond steun kan hebben aan jou, door hem bijvoorbeeld tussen je benen te laten zitten als jij staat en hij die plek opzoekt. Laat hem vanaf een voor hem veilige plek de drukte bekijken. Een 2e bezoek enkele dagen later kan je wat dichterbij de drukte van de markt gaan staan. Zo kan je je hondje beetje bij beetje in aanraking brengen met drukte en hem het gevoel van veiligheid geven dat er niks aan de hand is. En zo dus de emotie rust en veiligheid bij nieuwe situaties creëren wat maakt dat het positief wordt.
Een hond die veel prikkels krijgt en weinig tijd krijgt om ze te verwerken, die raakt vol in zijn koppie. Met een vol koppie en onrustig lijf zullen ervaringen minder positief binnen komen.
Is je hond van begin af aan gewend om nieuwe situaties als positief te ervaren? En vertrouwt hij op jou? Dan zal het in latere stadia weinig problemen opleveren je hond iets nieuws te introduceren. Laat je jonge hondje wel herhaaldelijk in aanraking komen met verschillende nieuwe dingen. Hoewel honden hun eerste levensweken enorm open staan om nieuwe situaties zonder angst te ervaren, stopt 'de socialisatie' stopt niet daarna. Hoe ouder je hond wordt, hoe stabieler hij zal worden in nieuwe situaties als je het juist begeleid. Wanneer een hond echt 'stabiel' is? Trek daar maar een paar jaar voor uit.
Projectjes waar je aan kan denken in de eerste weken dat je hondje bij je is:
- een drukke weg
- een winkelstraat/centrum/markt
- wachten bij een snackbar
- een bezoekje aan de dierenarts
- wachten bij een schoolplein
- een kinderboerderij/ weide met dieren
- ritjes in de auto
- geluiden in huis
- spoorwegovergang/treinstationnetje
Deel deze pagina