Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Puberteit

door: HondenFan

Puberteit, een periode waarin de hond 'ineens' niet meer luistert en alles vergeten lijkt te zijn wat hij ooit kon. In feite is het gewoon een fase waar je even doorheen moet, waar vooral je hond even doorheen moet. De hormonen gieren door het lijf van je hond, dat maakt dat er in lijf en koppie weer meer onrust is. Een terugval in gedrag en in het niveau van training is dus niet gek, er is in lijf en koppie immers even weinig plaats voor die dingen. Een paar stappen terug in training en verwachting kan helpen. Raak niet gefrustreerd, je hond doet het niet om te pesten.

Voorkom mislukkingen, voorkom fouten. Dus wanneer je hond los van de riem slecht luistert terwijl hij dat eerst prima deed; hou hem wat vaker aan de lijn. Zo voorkom je 'succes' van niet luisteren.

Gedrag wat hij eerder niet had [slopen in huis, onzindelijkheid] kan nu optreden. Geef voldoende rust aan je hond. Misschien wel weer meer dan voor deze fase. Een bench die al opgeruimd was, kan een uitkomst bieden om weer neer te zetten en deze periode mee door te komen.

Het terugbrengen van een bal ging eerst goed en nu rent hij er mee weg bij je vandaan? Ga weer wat stapjes terug in de training. Voorkom 'succes' van wegrennen. Voorkom dat er 'fout' gedrag insluipt en dat dat gewoonte wordt.

Hoe stabieler en relaxter je zelf blijft, hoe makkelijker en soepeler je hond ook door deze fase heen komt.

Heel normaal is het dat er fases komen waarin je hond gaat proberen grenzen te verleggen, kijken waar hij staat, kijken wat nou wel/niet mag. Ook dan geldt weer; zorg dat de grenzen duidelijk zijn, blijf ze keer op keer aangeven zonder boos te worden [eventueel geef je je hond  na 2-3 keer een time-out in de bench of op de gang]. Ga de strijd niet aan met je hond, word niet boos, dat zal enkel zorgen voor meer frustratie bij zowel jezelf als bij de hond.