Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Naamverknopingsspelletje

door: HondenFan

Een goed luisterende hond die direct komt wanneer je hem roept? Hier de basis; het aanleren van de naam. 1 keer [één keer!] noemen van de naam en contact hebben met je hond.

Neem een aantal kleine stukjes kaas [als "hagelslag"]. Geef je hondje een stukje kaas en terwijl hij de kaas in zijn bekje heeft, zeg je zijn naam. Herhaal dit een paar keer: Kaasje in de bek en het zeggen van de naam.

Draai het vervolgens om. Eerst zeg je de naam en als je hondje [oog]contact met je maakt, geef je hem een stukje kaas. Dus: naam = kaasje.

Je kan je lijf een halve slag draaien [je pup de rug toekeren] en dan zijn naam noemen. Laat hem oogconact zoeken en geef hem het kaasje.

Loop door huis en zeg de naam van je hondje. Maakt je hondje [oog]contact, komt je hondje zich melden? Een kaasje!

Ga dit ook buiten oefenen. Naam? Kaasje bij jou!

Verstop je in huis, noem de naam en laat je pup je opzoeken.

Oefen dit 'naam = oogcontact = kaasje' geregeld, op makkelijke plaatsen [huis, tuin, de eigen straat]en op moeilijke plaatsen [op een terrasje, terwijl je wacht bij de snackbar, in het bos].

Waarom kaas? Iets anders heel heel heel erg lekkers kan natuurlijk ook. De motivatie moet hoog genoeg zijn. Je hondje zal gaan linken; naam = kaasje en zal bij het horen van zijn naam al de kaas-smaak in zijn bekkie krijgen.

Ongezond? Kleine beetjes kaas kunnen helemaal geen kwaad.

Moet je nu altijd met kaas op zak lopen? Dit is een belangrijke basis. Het moet door en door een gewoonte worden dat je hondje zich direct meldt als hij zijn naam hoort. In de loop van de tijd kan je gaan afbouwen. Maar neem de tijd [denk aan maanden, tot na de puberteit veelal] om deze basis te leggen!

Wees alert op mislukkingen, geef je hond daar geen successen in. Ga niet 4 keer de naam zeggen, maar zorg dat het bij 1x naam blijft. Je eigen timing is in de aanleerfase belangrijk, maar ook je geduld.

Je kan gaan afwisselen met beloningen [zo blijft het een verrassing; dan eens een kaasje, dan weer een 'gewoon' brokje].

Wanneer je denkt dat de basis er goed in zit, zal je - om de gewoonte er in te houden - toch zo nu en dan moeten belonen. Anders verliest je hond met de tijd zijn motivatie.