Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Levensfasen hond

door: HondenFan

NEONATALE FASE – 0-13 dagen
Pupjes zijn nog doof en blind. Reuk, tast en pijnsensatie zijn wel reeds aanwezig. Zo vinden ze de weg naar de tepel. Ook leren ze de geur van hun nestgenootjes en mensen kennen. In deze periode zijn de pupjes vooral bezig met drinken, slapen en groeien. Ze zijn nog hulp nodig om te ontlasten.


OVERGANGSFASE – 13-21 dagen
Ogen en oren gaan open, de pupjes zullen steeds beter gaan zien en horen. Ze beginnen met lopen, kwispelen en verkennen. De pupjes kunnen nu zelf urineren en defaeceren.


EERSTE SOCIALISATIEFASE – 3-12 weken

Dit is een zeer belangrijke periode! De pup is erg nieuwsgierig en onderzoekend. In deze periode kan geleerd worden dat de wereld en alle prikkels daarbij niet eng zijn. Trein, kinderen, de markt, andere dieren en mensen. Stel je hondje met mate bloot aan nieuwe prikkels, geef hem voldoende tijd de prikkels te verwerken.
Zie ook SOCIALISEREN, VOORKOM EEN OVERKILL


TWEEDE SOCIALISATIEFASE / ANGSTFASE – 3-6 maanden

In deze periode is de neiging tot mijden/vluchten het grootste. De pup zal niet meer enthousiast en onbevangen de wereld tegemoet treden, maar angstiger, afwachtender, voorzichtiger. De herstelperiode na een vervelende ervaring is nu langer. Heel belangrijk is dus ook hier weer de hond positieve ervaringen op te laten doen. Ook is het belangrijk om dingen uit de eerste socialisatieperiode te herhalen, omdat desocialisatie mogelijk is. Rond de leeftijd van 15 weken wordt hiërarchie tussen soortgenoten vaak duidelijk.


PUBERTEIT – vanaf plusminus 6-9 maanden

Deze periode is afhankelijk van ras en grootte maar zal tussen de leeftijd van 6-9 maanden aanvangen en rond de leeftijd van 1,5-2 jaar afgelopen zijn. In deze periode krijgt de hond zijn seksuele rijpheid. De hond wordt volwassen, zal grenzen opzoeken en uittesten, zijn positie in de roedel toetsen, hij ‘vergeet’ commando’s, luistert niet meer, loopt weg tijdens de wandelingen.
Zie ook PUBERTEIT


VOLWASSEN – vanaf plusminus 1,5-2 jaar

Deze leeftijd is wederom afhankelijk van ras en grootte. Vanaf deze leeftijd kan gezegd worden dat een hond stabiel is. Hij is met de juiste begeleiding en opvoeding uitgegroeid tot een sociale stabiele hond. In bekende en bestaande situaties en relaties, is voor de hond duidelijk waar hij staat. De hond is uitgegroeid tot een maatje waar je mee kan lezen en schrijven. Er zullen ongetwijfeld nog wel wat onrustige periodes komen, maar de instabiele en kwetsbare periodes die meestens bepalend zijn voor het vormen van je hond zijn voorbij.


OUDE HOND

  • vanaf 5 jaar [grote rassen]
  • vanaf 8 jaar [middelgrote rassen]
  • vanaf 12 jaar [kleine rassen]