Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Leren loslopen

door: HondenFan

© Schylger SamoyedsEen basis waarvan je heel veel profijt kan hebben als deze goed gelegd is! Hoe kan je het aanpakken?

Zo klein als je hondje is, zo afhankelijk is het nog van je. Maak daar gebruik van. Hoe ouder je hondje wordt, hoe groter zijn interesse in de rest van de wereld wordt. Hij zal zelfstandiger worden, minder afhankelijk. Begin dus al vroeg met leren loslopen.

Je kan beginnen aan de lijn met een "naam=[oog]contact=kaasje". Wanneer de omgeving echter veilig is [denk aan; geen weg in de buurt, geen honden die je pupje omver zullen stuiven] kan je dit ook los van de lijn gaan doen. naam=[oog]contact=kaasje.

Kijk goed naar de situatie; als je hondje net heel druk met een nieuw geurtje of een takje bezig is, is de kans klein dat hij dat laat liggen en naar je toekomt. Als hij aanstalten maakt, kan je zijn naam zeggen. Zo voorkom je 'mislukkingen' en daarmee voorkom je dat de link naam=contact=kaasje zijn kracht verliest. Hoe meer die link is gelegd, hoe makkelijker je hondje uit een situatie naar jou zal komen, dan is het immers een ingesleten gewoonte.

Zoals hier bovenstaat, vraag jij aandacht van je hondje. Omgekeerd kan ook; ga belonen wanneer je hondje uit zichzelf [oog]contact met jou maakt.

Draai je eens om, zodat je hondje moet gaan 'zoeken' om oogcontact te kunnen maken. Loop eens achteruit of naar links of rechts. Wees onvoorspelbaar.

De voorkeur gaat niet uit naar 'verstoppen voor de hond'. Dan zal de hond je in de gaten blijven houden omdat hij bang is dat hij je uit het oog verliest en niet zozeer omdat hij het leuk vindt om met jou bezig te zijn. Angst/paniek is niet de basis die onze voorkeur heeft. Bovendien zal een zelfstandige nog zelfstandiger worden en meer zijn eigen ding gaan doen. Een onzekere, gevoelige hond, kan hierdoor nog voorzichtiger worden.

Maak een contactmomentje met je hond, geef dan eens 2 kaasjes, dan eens 3, dan weer 1. Zorg voor een rust-moment bij jou. Waarbij je hond even rustig bij je is en niet even vlug een kaasje komt snaaien en weer weg racet. Laat je hond op jouw toestemming weer van je weggaan [dit creëert rust in je hond, maar maakt het ook makkelijk als er eens fietsers/joggers passeren].

Lijn je hond tussen door eens aan en laat hem na een tijdje weer los. Zo voorkom je dat je hond gaat linken "naam=weer aan de riem" of "riem=feestje is voorbij". Ook met het losklikken van de riem geldt; zorg voor rust in je hond en laat je hond pas van je weggaan op jouw toestemming.

Bij terugkomst van het wandelgebied [veelal de auto of de plek waar de weg naar huis begint]; zorg dat je iets lekkers voor je hond hebt wat hij in de auto krijgt. Dat kan zijn; een bakje vers vlees/pens of bijvoorbeeld een lekkere kauwstaaf. Een motivatie om gewoon mee terug te gaan naar de auto/richting huis. Zo voorkom je dat je een hond hebt die op weg richting de auto er vandoor gaat.

Ga je hond in geen geval vangen. Wordt nooit boos als je hond komt - hoe lang je ook hebt moeten wachten. Komen bij jou, moet altijd een feestje zijn. Komt je hond langzaam naar je toe? Wordt ook dan niet gefrustreerd, mogelijk komt je hond dan namelijk nog langzamer naar je toe.