Kalmerende signalen
Dit zijn signalen die een hond laat zien wanneer zijn emoties oplopen en welke hem helpen te zakken in zijn emoties en spanning, manieren om zichzelf te kalmeren. Ook kan een hond deze signalen laten zien om een ander te doen zakken in emoties, te kalmeren. Een hond die heel hoog in zijn emoties zit zo'n hond is gespannen en heeft een kort lontje. Zo'n hond zal dus sneller een conflict aangaan. Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren, hierbij helpen de signalen hen de ander te kalmeren.
Een hond kan deze signalen ook naar anderen dan honden laten zien, zijn eigenaar bijvoorbeeld. Of de kat, of een voorwerp dat hij erg spannend vindt. Om maar aan te geven; ik wil geen conflict. Om de ander en zichzelf te doen zakken in emoties.
Er is niks mis met je hond wanneer hij zulke signalen afgeeft, het hoort gewoon bij hun hondentaal. Het is afhankelijk van welke signalen je hond laat zien, hoeveel en hoe vaak of je je hond wel of niet moe gaan begleiden.
Let wel: wanneer er niet geluisterd wordt naar wat de hond laat zien, wanneer de signalen van de hond blijvend genegeerd worden, zal de hond deze signalen verliezen en niet meer gaan gebruiken. Ze hebben immers geen zin, ze leveren hem niks op. En dan moet je oppassen, want zo werk je in de hand dat je een hond krijgt die 'bijt zonder te waarschuwen', honden met een heel kort lontje die zichzelf niet kunnen laten zakken in hun spanning, honden die niet [duidelijk] aangeven dat hun spanning oploopt en hun grens bereikt wordt.
Is een hond eenmaal zijn signalen verloren, dan kan men met de juiste middelen alsnog weer de hond weer helemaal hond laten worden.
ENKELE VOORBEELDEN
- Een eigenaar moppert omdat hij zijn hond al 2 keer heeft geroepen. Zijn hond komt heel langzaam naar hem toegelopen. De eigenaar wordt bozer. De hond loopt niet recht richting eigenaar, maar in een boogje richting de eigenaar. De hond gaat onderweg veel snuffelen en plast een paar keer. Hoe bozer de eigenaar wordt, hoe meer van zulke signalen de hond zal laten zien en hoe trager hij richting zijn eigenaar zal lopen.
- Je staat met je hond te wachten bij de lift en je hond gaapt. Deze gaap zal niet zijn omdat hij net lekker heeft geslapen, maar mogelijk omdat het gebeuren 'met de lift gaan' hem wat spanning geeft.
- Je bent het eten aan het klaarmaken voor je hond en je hond rekt zich uit naast je, vervolgens gaat hij krabben aan zijn halsband. Dit is niet omdat hij lui is en jeuk heeft, maar omdat het ritueel hem wat spanning geeft.
- De eigenaar heeft een verwoed telefoongesprek gehad en de hond gaat clownesk gedrag vertonen. De eigenaar moet hier hartelijk om lachen. Het clowneske gedrag van de hond kan gezien worden als iets om de spanning op te heffen, weg te nemen. Als de spanning bij de eigenaar weg is, is ook de kans op een conflict weer kleiner.
MILDE KALMERINGSSIGNALEN
[zichtbare onzekerheid]
- ogen/kop/lichaam wegdraaien
- rug toekeren
- in een bochtje lopen
- opsplitsen
- plots iets totaal anders gaan doen
- bek likken
- poot heffen
- snuffelen
- langzaam bewegen
- drentelen
- spanning in de staart
- kwispelen
- gapen
- tongelen
- knipperen
- hijgen
STERKE KALMERINGSSIGNALEN
[sterke onzekerheid]
- weglopen
- afsluiten
- klein maken
- [intentie tot] zitten of liggen
- smakken
- tanden klapperen
- snurken
- janken
- piepen
- zuchten
- bellen blazen
- lip optrekken
- scratching
- rijden
- spanning in spieren, stijf worden
VERVANGEND GEDRAG
- situatie ontvluchten
- opspringen
- trekken aan of kauwen op de riem
- plassen
- niezen
- schudden
- rollen
- opdrachten traag of niet uitvoeren ['slecht luisteren']
STAPPEN NA STRESS/KALMERINGSSIGNALEN
- blaffen
- bevriezen
- grommen
- tanden laten zien
- sneppen
- BIJTEN
Het is aan te raden je hond echt te gaan helpen wanneer hij vervangend gedrag laat zien, of bij het tonen van 3 of meer milde/sterke signalen in korte tijd.
Zie ook dit artikel van Turid Rugaas [Kalmerende signalen, de kunst van het overleven]
Deel deze pagina