Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Het belang van rust

door: HondenFan

Onrust, stress, spanning, hoog in de emoties zitten. Verschillende bewoordingen voor eigenlijk hetzelfde; een stresssysteem wat geactiveerd is. Het stresssysteem zorgt dat een hond klaar is voor actie, klaar om te vluchten of te vechten. " fright, flight, fight " systeem. Niks mis mee en puur om te overleven. De tegenhanger van dit stresssysteem is actief in rust en zorgt voor oa de spijsvertering.

Het stresssysteem bestaat uit hormonen [cortisol, adrenaline]. Na een stresssituatie kan het tot dagen duren eer de verhoogde hormoonconcentratie in het bloed weer gezakt is tot de normaalwaarde. Wanneer een hond vaak hoog in zijn emoties zit, zal de vele activatie van de hormonen ook [nadelige] invloeden hebben op andere hormoonsystemen [lever, nieren, schildklier, alvleesklier, geslachtsorganen]. Honden hebben geen optimale opname van voedingsstoffen [de tegenhanger van het stresssysteem welke oa de spijsvertering reguleert, is weinig actief]. Door de ontregelde hormoonbalansen en de ontregelde opname van voedingsstoffen, kan de hond onder andere een slechte vacht krijgen en huidproblemen. Ook heeft dit zijn weerslag op de afweer van een hond [cortisol is een corticosteroïd en deze legt het immuunsysteem plat] en heeft dit zijn invloed op wondgenezing, de bloeddruk, de water/zoutbalans.  Naast deze fysieke nadelen zullen de honden er ook in hun geestelijk welzijn ongemak van ondervinden; continu alert moeten zijn, klaar om te vluchten of te vechten zijn dat is niet prettig en ontspannen. Daarnaast is adrenaline verslavend, het geeft je hond een kick en hij zal meer meer meer meer willen en daarmee nog minder rust  in zijn lijf krijgen maar op zoek blijven gaan naar uitdaging, naar de kick.

Wanneer je hond  vaak - zo niet continue - hoog in zijn emoties zit, krijg je een hond die mega-alert is op zijn omgeving, een hond die optimaal reageert op minimale prikkels. Het is prettig voor je hond als hij kan filteren, als hij weer zelf tot rust kan komen, als hij weer vlot tot rust kan komen. Het is prettig als je hond niet bij het minste geringste hyperdepiep wordt. 

De voorkeur gaat uit naar honden die relaxed zijn in hun lijf en koppie. Werken aan beheersing [prikkels langs zich heen kunnen laten gaan, niet direct met ACTIE! te hoeven reageren] en je hond helpen met zakken in emoties, dragen bij aan een relaxte hond.


BEHEERSING
Beheersing; er kan een bal weggegooid worden en je hond kan rustig wachten tot hij op jouw toestemming mag gaan. Of hij kan eerst nog enkele opdrachten uitvoeren alvorens hij zijn bal mag halen. Bij het benaderen van een bekend losloopgebied netjes meelopen aan de lijn en eenmaal losgeklikt op jouw toestemming bij je weggaan. Bij een training rustig aan de kant kunnen wachten terwijl er andere honden aan het werk zijn. Jij verstopt voertjes en je hond kan wachten tot hij mag zoeken, Je hebt verschillende ballen verstopt en je hond brengt de eerste bij je terug en gaat op jouw toestemming op zoek naar de 2e. Je hond loopt netjes met je mee aan de riem in een omgeving met veel ophef, over de markt bijvoorbeeld [ook trekken aan de riem geeft spanning]. Je hond kan wachten tussen het uitvoeren van een opdracht en de daarop volgende beloning in eenzelfde positie als de opdracht was [zit of af bijvoorbeeld, of op een voorwerp]. Wanneer je bezig bent het eten van je hondje te maken en je hond blijft rustig, gaat niet uit z'n dak maar kan wachten tot jij zover bent en toestemming geeft dat hij mag eten. De bel gaat en er komen mensen binnen, je hond staat niet te stuiteren maar wacht tot hij even bij het bezoek mag kijken.