Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Grommen

door: HondenFan

Grommen, is dat iets ernstigs? Grommen is heel normaal hondengedrag, niks mis mee. Grommen is - net als blaffen - een afstandsvergrotend signaal. Met grommen geeft je hond een grens aan. De stap na grommen is bijten. Ga daarom het grommen niet afstraffen! Hiermee zorg je dat de hond niet meer eerst zijn grens aangeeft maar deze stap overslaat en dus 'zonder waarschuwing ineens bijt'.

Grommen is een grens aangeven, ga niet die grens forceren. Honden kunnen grommen om van alles. Bij voer of speelgoed, als je ze wil aaien of borstelen. Het is dan ook zaak te ontdekken waarom je hond gromt zodat je kan werken aan de oorzaak.

Ook bij grommen geldt; een hond die veel indrukken heeft gekregen en weinig tijd heeft gehad om deze te verwerken, wordt 'moe'. Die hond zit vol in zijn koppie, heeft een kort lontje en is minder tolerant waardoor hij sneller kan gaan grommen dan wanneer hij lekker uitgerust is. Hou daarom in de gaten of het wellicht tijd is voor [verplichte] rust voor je hondje.


GROMMEN OM VOER

© Loes ScharenborgBezitsagressie op voer? Baknijd? Voernijd? In hondenland gaat de regel op: wat je hebt mag je houden en dus verdedigen. De ranghoogste eet eerst maar zal het niet opeisen van degene die na hem eet. Als dat wel gebeurt, zal er onduidelijkheid zijn over de positie en zal voer als krachtmeting gebruikt worden. Maar dat is in hondenland. Het is voor een hond niet vanzelfsprekend zijn voedsel of prooi af te staan, leer je hond daarom ruilen. Leer hem dat iets afstaan hem juist iets oplevert. Dat hij geen vrees hoeft te hebben dat als jij in de buurt komt hij zijn prooi kwijt is.

Leer hem dat een hand bij zijn voerbak hem iets oplevert; doe wat voer in zijn bak, in plaats dat je voer wegneemt. Voer je hondje de eerste weken dat hij bij je thuis is vanuit je hand/ van je lijf [goed voor bounding en vertrouwen]. Of neem een lege voerbak en zet die voor je hond, neem zelf een gevulde voerbak en geef je hond telkens kleine beetjes in zijn voerbak. Zo leert je hond dat het geen ramp is als jij in de buurt bent wanneer hij eten heeft.

Leer je hond dat het leuk is te delen of om iets bij je te brengen. Wellicht gaat je hond het zelfs handig vinden dat jij zijn kauwbot vasthoudt ;-)


LOSLATEN
Leer je hond het commando 'los'. Als je hond een speeltje in zijn bek heeft, neem je iets dat heel lekker is [een stukje kaas bijvoorbeeld] houd dit voor zijn neus en wanneer je hondje zijn speeltje loslaat om het lekkers te nemen, koppel je daar het commando 'los' aan. Oefen dit eerst met makkelijke dingen [een saai speeltje] en geleidelijk met moeilijkere dingen [een favo speeltje, een kauwstaaf, wie weet een verpakking van worst].

Ga je hond niet achterna lopen of het voorwerp uit zijn bek grissen, hiermee versterk je enkel zijn verdedigingsnijd. Ook krijg je het gevaar dat je hond het snel gaat opeten en doorslikken om te voorkomen dat hij het moet afstaan. Beter is rustig te blijven en je hond het vertrouwen te geven dat hij niks te vrezen heeft. Wanneer je eenmaal de basis er goed in hebt, leert de ervaring dat honden graag laten zien wat ze hebben [ze hoeven immers niet te vrezen voor straf en hebben vertrouwen dat als ze iets laten zien, het ze wat beters oplevert of dat ze hetzelfde weer terug krijgen].


GROMMEN OM AANRAKEN
Een hond kan ook bezitsagressie op zijn eigen lijf hebben. Hierbij is vertrouwen belangrijk. Ga in heel kleine stapjes hier aan werken. Het is belangrijk dat je je hond overal kan betasten, denk bijvoorbeeld aan controle bij de dierenarts, of controle op verwondingen. Benoem telkens wat je gaat doen ['oortjes kijken', 'tandjes kijken', 'pootje kijken'], zo wordt het voor de hond voorspelbaar wat er gaat gebeuren en daarmee minder stressvol. De [voor]poten zijn het allergevoeligste voor aanraking bij een hond, het betasten daarvan is dan ook erg onprettig. Leer je hond bijvoorbeeld 'pootje' te geven, zo doet hij het uit zichzelf en kan je spelenderwijs leren dat ook de voorpoten aangeraakt kunnen worden.


GROMMEN OM AAIEN
Aaien is iets menselijks, dat is iets wat een hond moet leren en dat niet vanzelfsprekend is voor een hond. Aaien over de kop wordt door veel honden als onaangenaam gezien, bedreigend ook. Wil je je hond aaien, doe dit dan op de borst, onder zijn kin, over zijn flanken.


GROMMEN OM DE EIGENAAR
Honden kunnen ook bezitsagressie op hun eigenaar hebben, ze willen niet dat andere honden/mensen/dieren bij hun eigenaar in de buurt komt. Dit is een serieus probleem en dient zeker aangepakt te worden.