Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

door: Leoniek | website

Een wens van veel baasjes is een situatie waar veel honden in belanden: gezinsuitbreiding. De geboorte van een nieuw, klein, baasje of vrouwtje wel te verstaan… Hoewel veel mensen weloverwogen voor een hond kiezen en voorbereid een kindje krijgen, pakt deze situatie helaas vaak niet positief uit… terwijl er heel veel voorkomen had kunnen worden.


© Leoniek de HoopKIEZEN VOOR EEN HOND
Mijn partner en ik hebben weloverwogen de keuze gemaakt: we willen een hond en niet veel later bleek twee. Omdat het niet ondenkbaar was dat we in de toekomst ook graag kinderen wilden, hebben we bij de raskeuze van de hond rekening gehouden met onze kinderwens voor over een paar jaar later. Kies je voor een hond, dat moet je altijd er vanuit gaan dat je situatie kan veranderen en de hond dus ook een kans kunnen geven mee te veranderen. Kies je voor een hond, doe dit dan niet om het randje van je mogelijkheden. Om die reden hebben we dus niet gekozen voor een herplaatser met een onbekend verleden, maar een hondje dat we makkelijk naar ons ritme konden 'kneden'.

Onze keuze viel op de Boston Terriër: een kleine, enthousiaste hond die graag mee gaat tijdens lange wandelingen, maar het ook geen probleem vindt om eens een dagje thuis te zijn. Boston Terriërs zijn allemansvrienden en juist dit toegankelijke was voor ons doorslaggevend. Onze twee Boston Terriërs bleken (eenmaal volwassen) de extremen die je binnen het ras kunt vinden. Een heel gevoelig, fel, klein teefje (Puzzle) en een ongecompliceerde, vrolijke, zachte reu (Pim).

Mijn overtuiging is dat honden het al heel snel doorhebben dat je zwanger bent. Je gedraagt je net anders, je ruikt anders en uiteindelijk worden er dingen in huis veranderd. Mijn honden hebben nooit hinder ondervonden van mijn zwangerschap. Gelukkig heb ik tot een paar dagen voor de bevalling nog met ze in het bos gewandeld. De wandelingen waren fors korter, maar dan werd er wel vaker een balletje gegooid of gingen we even rustig zitten zodat de honden naar hartelust konden snuffelen en spelen.


AANPASSEN
Tijdens deze 9 maanden zwangerschap hebben we een aantal dingen stapsgewijs aangepast in wat wel en niet mocht. Waar de honden eerder altijd op de bank mochten, hebben we dat omgebogen naar 'na toestemming' op de bank. Om te voorkomen dat kraamvisite, de kraamverzorger of wijzelf ze na geboorte van ons kindje ze opeens van de bank gingen sturen omdat het niet uitkomt dat ze op de bank zitten. Geen afwijzing omdat de baby er opeens is dus.

Omdat onze honden niet op de bovenverdieping van onze woning mogen komen, hebben we niet opeens een ruimte moeten creëren waar ze niet meer mochten komen. Denk hier ook tijdig aan. Op die manier weet je hond dat hij op de slaapplek van de baby niet mag komen vóór de baby er is en hoef je je hond dus ook niet steeds weg te sturen… geen afwijzing… Zorg dat je hond nooit zonder toezicht bij je baby kan komen… ook 's nachts niet. Alleen de goede bedoeling om bij de baby te willen liggen kan al een fatale afloop hebben.

Ook hebben we vooraf geoefend met het perfect meelopen tijdens het uitlaten. Een eerste keer met een kinderwagen lopen kan voor de hond wat spanning opleveren. Het is zonde als je hond tijdens ZIJN uitje, spanning moet ervaren… het is immers bedoeld om even te ontspannen.


GEBOORTE EN KENNISMAKING
Als je mag kiezen of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, denk dat ook zeker aan wat de beste oplossing voor de hond is. Niet dat je in het ziekenhuis moet bevallen om je hond te ontzien… maar denk ook eens aan de optie om je hond een nacht/dag te laten logeren. Een bevalling (zeker de eerste) kan voor wat stress zorgen, zowel bij de hond als bij het vrouwtje én baasje! Het vrouwtje heeft pijn, is wellicht wat kribbig of onvoorspelbaar. Vreemde luchtjes in huis… Er wordt aangebeld en er komt zo maar een vreemd iemand in huis die gelijk aan het vrouwtje zit… Soms is het beter dat de hond hier niet bij is, al zijn er natuurlijk ook genoeg honden die het allemaal prima vinden. Houd er rekening mee dat bij een bevalling in het ziekenhuis ook het eerste deel van de bevalling (en dus ook de controle van een verloskundige) zich thuis bevinden.

Toen onze dochter werd geboren, moest ik naar het ziekenhuis. Ondanks de weeën heb ik toch even rustig de honden een aaitje gegeven. Een vreemd persoon bij ons in huis was geen enkel probleem, mijn honden vonden dit alleen maar gezellig. Uiteindelijk liep het niet helemaal zoals verwacht en heb ik vier dagen met dochter in het ziekenhuis gelegen. Mijn partner heeft tijdens deze vier dagen lekker lange wandelingen met de honden gemaakt. Dat ik niet thuis was, was vreemd, maar ze hebben toch hun fijne uitjes gehad.

© Leoniek de HoopToen ik samen met onze dochter eindelijk naar huis mocht, hebben we er heel bewust voor gekozen de eerste halve dag geen visite te ontvangen. Zo konden de honden op hun gemak even kennismaken met onze dochter. Een absolute aanrader! Geen hyper gedrag van de honden omdat er visite is en wij konden alle aandacht aan de honden geven.

Pim is van begin af aan heel voorzichtig geweest. Hij had de beheersing om rustig te kijken, niet te willen likken, niet op te springen. Puzzle vond het gewoon te spannend. Ze vond het te leuk en haar moesten we begeleiden: even rustig vasthouden. Of haar zelf steeds rustig even in box laten kijken. Maar na een paar dagen was juist zij degene die graag bij mij en de baby in de buurt lag.

Tip om stress bij huilen te voorkomen: blijf zelf rustig en roep de honden bij je voor een beloning. Een huilende baby is al snel geen straf of stressfactor meer.

Soms hoor je verhalen over mensen die de placenta aan de hond voeren of een poepluier van de baby door de hond laten leegeten. Uiteraard vindt een hond dit heerlijk... maar het is grote onzin dat dit de band met je baby zou versterken. Laten zien dat de baby bij jullie hoort en de hond hierbij betrekken, is voldoende. De hond gaat in de meeste gevallen de baby ook vanzelf als 'eigen' beschouwen. Je hoeft dus niet over te gaan tot je hond dingen laten eten, die je hem normaal ook nooit zult laten eten. Het is belangrijker er aandacht voor te hebben of je hond de mogelijkheid heeft zich te ontspannen.


VAN BABY NAAR PEUTER

Een baby doet nog niet veel en Pim vond het allemaal wel prima… maar niet ook niet bijzonder interessant. Puzzle des te meer! Toen onze dochter gingen kruipen en lopen is deze verhouding helemaal veranderd. Puzzle werd onzeker van onze dochter die naar haar toekwam. In plaats van zelf even weg te lopen, bleef ze zitten en 'onderging' ze (als wij niet zouden ingrijpen) die knijpende handjes, totdat ze zelf een snauw zou geven. We hebben ze dus even tegen elkaar moeten beschermen. Een hond en een kind moet je het nooit zelf uit laten zoeken! Onze dochter moest Puzzle met rust laten (wat nog heel lastig is voor een peuter), ze mocht Puzzle alleen aaien als Puzzle zelf naar haar toekwam. En dan nog moesten we opletten, omdat Puzzle niet haar kop wegtrok als de vingertjes richting de ogen gingen…

© Leoniek de HoopPim bleek een talent in de omgang met een peutertje. Zo lomp als hij in zijn spel met volwassenen was, zo zacht en voorzichtig was hij in zijn spel met onze dochter. Hoe meer onze dochter ging bewegen, hoe meer hij bij haar te vinden was. Balletjes voor haar neerleggen, bij haar in het badje stappen in de tuin en gewoon keurig afdraaien en weglopen als hij geen zin had in haar aandacht.

Nu onze dochter iets meer begrijpt van hoe hondjes te respecteren, gaat het steeds beter tussen haar en Puzzle. Puzzle blijft ondertussen weer ontspannen liggen als onze dochter voorbij stapt en komt soms toch weer even snel een likje geven. ;-)


GOUDEN REGELS

Laat je hond nooit handelen alsof hij boven je kind staat. Een hond mag dus nooit je kind 'corrigeren'… met andere woorden: laat je hond het nooit zelf oplossen als je kind zich niet goed gedraagt. Jij bent degene die de regels bepaalt en jij moet voor de hond ingrijpen. Een correctie die honden naar elkaar maken is volstrekt iets anders dan dat bij een mensenkind zal gaan werken of zelfs veilig kan uitpakken. Begrijp ook dat een hond een kind niet als baas ziet. Laat je kind nooit op jonge leeftijd je hond leiden. Het lijkt schattig, maar een kind kan de situatie nog niet goed inschatten en de hond onvoldoende aflezen. Van een kind mag je ook niet verwachten dat het volwassen reageert op een ondeugende streek van je hond.

Een kind en een hond hebben eigen ruimte nodig. Een hond mag niet steeds het kind storen, maar andersom ook zeker niet! De kinderkamer is het terrein van het kind. De mand of bench (met een meter eromheen) is van de hond. De hond mag niet gestoord worden tijdens de slaap, tijdens het eten, tijdens het spel met andere honden, tijdens het kluiven of als het gewoon geen zin in spelen heeft. Andersom moet je het van een hond niet toestaan dat het je kind blijft uitdagen als het kind aangeeft dat het geen zin heeft om met de hond te spelen. Bedenk dat wat spel is voor een kind, vervelend kan worden voor de hond… maar ook andersom.

Laat een kind nooit de hond alleen uitlaten. Hoe braaf de hond ook is, een kind kan nog niet handelen naar situaties die onderweg kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie dat uw hond wordt aangevallen door een vreemde hond. Of dat de hond schrikt en plotseling de weg oversteekt.


© Leoniek de HoopEEN KLEIN KINDJE EN ER TOCH OP UIT MET JE HONDEN?

Ik verbaas me er soms over dat jonge ouders opeens niet meer tijd kunnen vinden voor hun hond. Weliswaar kan je misschien niet iedere avond meer met je hond op een trainingsveld staan (je moet ook gaan schuiven met je werk), maar een zoals je eerder ging wandelen, kan je nog steeds wandelen. Schaf een goede kinderwagen aan, robuuste wielen tegen de blubber, mogelijkheid om je kindje tegen de wind, zon en een sporadisch regenbuitje beschermen en wandelen maar. Over het algemeen vinden baby's het wel lekker om in de wandelwagen te liggen, zitten dreumesen (als ze het gewend zijn) prima in de wandelwagen en stappen peuters al de eerste pasjes mee. Weliswaar in een slakkengang… maar dat geeft de honden weer de tijd om even uitgebreid te snuffelen.

Ik ben bijna dagelijks met mijn honden en dochtertje in het bos te vinden en we genieten allemaal van het uitje!