Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Een voldane hond

door: HondenFan

© Schylger SamoyedsHoewel een hond van veel wandelen misschien lichamelijk moe wordt, zal je in de loop der tijd steeds meer en steeds langer moeten gaan wandelen om je hond nog moe te krijgen. Hij bouwt er namelijk vooral conditie mee op. Van enkel lichamelijke uitdaging zal een hond eerder verveeld moe worden dan voldaan moe.

Daarnaast komt er bij actie adrenaline vrij. Adrenaline is verslavend, het geeft je hond een kick en hij zal meer meer meer meer willen en daarmee minder rust  in zijn lijf krijgen maar op zoek blijven gaan naar uitdaging, naar de kick.

Terwijl van denkspelletjes je hond geestelijk moe raakt. Vaak is een korte sessie al voldoende om je hond voldaan moe te krijgen. Werken aan beheersing, werken aan zelfstandigheid, werken aan balans&coördinatie, werken met zijn neus; allemaal dingen die relatief weinig tijd kosten per sessie maar veel inspanning van je hond vragen. Ook met clickertraining kan je de hersenen van je hond aan het werk zetten.

Om een voldane hond te krijgen, moet je een balans vinden tussen geestelijke en lichamelijke activiteit enerzijds en rust anderzijds. Hoe deze verhoudingen zijn, verschilt per ras, per hond, per leeftijd.