Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De gekke 5 minuten

door: HondenFan

Voor sommigen hoort dit nou eenmaal bij pups en ook bij volwassen honden. Bij sommige honden duren 'de gekke 5 minuten' wel 30 minuten. Hoe je er ook naar kan kijken;

  • Het clownesk gedrag kan een manier zijn om met een spannende situatie om te gaan. Door de ander op het verkeerde been te zetten en daarmee alsnog een conflict of gevaar vermijden.
  • Het is een ontlading van opgebouwde spanning. Dit kan dus ook na de nachtrust zijn voor je gaat wandelen; wellicht vindt je hondje het alleen zijn nog wat spannend, of verheugd hij zich op de wandeling en om lekker naar buiten te gaan.
  • Het is "overprikkeling", teveel input en te weinig tijd om alles te verwerken. Net als kinderen, zullen honden die moe zijn vervelend gedrag gaan vertonen, racen, blaffen, springen, bijten.


Het clownesk gedrag zoals eerst omschreven, kan zich in allerlei situaties voordoen. Toch is het bij alle 3 de punten van belang dat je weer zorgt voor rust in je hond. Een hond die een dergelijke spanning opbouwt, heeft onrust in zijn lijf. Hij geeft aan dat hij een situatie niet aankan of dat een situatie hem teveel is geworden. Een relaxte, rustige hond geniet de voorkeur, voorkom daarom liever dat de spanning/emoties in je hondje zo hoog oplopen en grijp eerder in.