Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

De eerste nachten

door: HondenFan

Of je nou een oudere herplaatshond hebt, of je hebt een pup opgehaald bij de fokker; de hond is net uit zijn vertrouwde omgeving weg en zal moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Vertrouwen moeten krijgen in hoe het bij jou thuis allemaal werkt.

Je pupje is nog jong, afhankelijk, onzelfstandig. Bovendien zijn honden roedeldieren die graag in elkaars gezelschap vertoeven. Evenals het alleen kunnen zijn overdag, moet het 's nachts alleen slapen worden aangeleerd. Slaap daarom de eerste tijd [afhankelijk hoe stoer je hondje is dagen en soms weken] bij je hondje in de buurt. Je kan een matras bij je hondje [zijn bench?] neerleggen, maar ook de bench van je hondje op de slaapkamer zetten. Zo ben je nog in de buurt en is je hondje niet direct alleen. Je kan in de gaten houden of je hondje onrustig wordt, dan kan je hem even rustig in een zinnetje toespreken op neutrale toon. Je kan even je hand in de buurt houden als steun.

Hoe ouder je pupje wordt, hoe zelfstandiger je hondje wordt, hoe meer vertrouwen je hondje met de tijd krijgt, hoe makkelijker hij de nachten zal doorkomen. Beetje bij beetje kan je je hondje leren bij jou vandaan te slapen. [een bench kan je steeds verder van de slaapkamer plaatsen, een matras kan je steeds verder weg van je hond neerleggen]

De hond in bed nemen, is niet aan te raden. Zo wordt je hondje niet zelfstandig, zo leert hij niet bij jou vandaan op zijn eigen plek te slapen.