Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bijten

door: HondenFan

Puppies bijten veel en dat is normaal... wordt gezegd.

BIJTREM
Honden stammen af van wolven en hun gebit is gemaakt op het doden van een prooi, op het verscheuren ervan. Ze hebben dus enorm krachtige kaken. Ze moeten leren in hoeverre ze die kracht mogen gebruiken. Dit wordt de 'bijtrem' genoemd, ze bijten tot een bepaalde kracht. Veelal hebben puppies dit al in het nest van nestgenootjes en van de moederhond geleerd.


ONTDEKKEN
Daarnaast ontdekken honden met hun bek. Ze hebben immers geen handen waarmee ze dingen kunnen aftasten. Overal op kauwen en knagen, overal hun scherpe puppietandjes in zetten. Ruim de verblijven waar de hond komt, goed op. Zorg dat er geen [kostbare of gevaarlijke] dingen blijven slingeren. Een hondje weet het verschil niet tussen die dure nieuwe schoenen [heel erg als dat kapot gaat] en die oude sok [minder erg als dat kapot gaat]. Geef je hondje geen kans om de fout in te gaan. Zorg voor dingen waar hij wél op mag kauwen; buffelhuidjes, kauwstaven.

Is je hondje nou toch aan het knagen op dingen die niet horen? Je hond weet niet wat goed of wat fout is. Bied daarom een alternatief aan. Leidt je hondje af van datgene dat 'fout' is. Een alternatief kan zijn; een kauwstaaf, een speeltje, even de naam zeggen en belonen bij de als hij komt, een handjevol voertjes die je over de vloer strooit. Een alternatief bied je aan om je hondje uit de focus van 'het stoute' te halen. Gaat je hond na 2-3 keer een alternatief toch weer verder met 'het stoute', dan is het tijd voor een time-out. Even een verplicht rust-momentje in de bench. Begeleid de hond met wat lekkers naar zijn bench. Een hond die niet ingaat op alternatieven, is 'geestelijk vol', niet voor rede vatbaar en dus toe aan rust.
Op deze manier hoef je niet boos te worden en voorkom je dat gedrag een gewoonte gaat worden. Doordat je niet boos word en je hondje vriendelijk begeleidt richting bench, is het geen straf.


OVERPRIKKELING
Honden die teveel indrukken krijgen en te weinig rust krijgen om die prikkels te verwerken, worden moe en net zoals kinderen die moe zijn, worden ze vervelend. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld racen, blaffen, springen, maar ook [hard en veel] bijten. Oplossing is dan ook [eventueel na 2-3 keer een alternatief te hebben gegeven]; begeleid de hond met wat lekkers richting bench voor verplichte rust. Volwassen honden slapen zo'n 18 uur per dag, laat staan wat een pup aan rust nodig is. Je kan aanhouden dat na zo'n 45-60 minuten activiteit je je hondje 2-3 uur rust moet geven.


WISSELEN VAN GEBIT

Kauwen op harde voorwerpen stimuleert het wisselen. Wanneer een hondje gaat wisselen [heel globaal rond de 3-7 maanden] kan hij zodoende meer behoefte hebben aan kauwen. Zorg dan ook voor voldoende materiaal waar je hondje wél op mag kauwen.


BIJTEN IN MENSEN
Voor een jonge hond zijn bewegende dingen geweldig om in te happen en bijten. Ze moeten leren respect voor jouw lijf te hebben. Speel daarom niet met je handen. Een hond weet wel degelijk het verschil tussen het trekspeeltje en het begin van jouw hand. Creëer rust als je hondje gaat happen richting ledematen. Beëindig waar je mee bezig was [lopen bijvoorbeeld] en ga verder als je hondje weer rust heeft. Hoe heftiger jij reageert, hoe heftiger je hondje terug zal reageren. Rust in je hond brengen kan bijvoorbeeld door op neutrale toon in een zinnetje je hond aan te spreken [niet boos, niet blij, maar daar tussenin]. Eventueel kan je een alternatief aanbieden.