Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Angst/paniek negeren?

door: HondenFan

Wanneer je hondje angstig is of in paniek is, mag je hem best steun geven. Zou je hem negeren, dan laat je hem aan zijn lot over en werk je in de hand dat hij zelf een manier gaat creëren om de situatie om te gaan [vluchten of verdedigen/uitvallen].

Let er op dat je niet enthousiast gaat doen of boos wordt, zo ga je namelijk belonen of straffen. Wees neutraal en kalm, zorg dat jij de stabiele en zekere factor bent.

Hoe kan je je hond steun geven? Dat kan al door in een zinnetje op neutrale toon tegen je hond te spreken. Jij bent rustig? Dan zal je hond ook makkelijker rustig worden. Je kan zorgen dat je hond lijfelijk contact met je kan maken, door bijvoorbeeld je hand te laten zakken en je hand op zijn borst te leggen als hij nog niet zelf tegen je hand komt zitten. Oogcontact is discutabel; het kan namelijk een steun zijn, maar ook een bevestiging.

Zorg wel dat je de reden ontdekt waardoor je hondje angstig werd en ga werken aan de oorzaak. Het steun bieden is slechts een oplossing wanneer je hondje al in paniek/angst is, maar beter is te zorgen dat je hondje niet angstig hoeft te worden.