Alleen zijn – Benchtraining
Een hond is een roedeldier, een sociaal dier. Het "alleen zijn" is voor een hond dus niet zo vanzelfsprekend als dat het misschien voor ons is. Je moet het een hond echt aanleren. Gewennen dat als hij alleen is, dat als jij even weggaat je ook weer terugkomt en hij niet in paniek hoeft te raken. Het fijnste is wanneer je hier vlot mee begint nadat je je hondje in huis hebt genomen.
Een bench is een mooi hulpmiddel in deze training. Ook een andere beperkte ruimte [klein met weinig prikkels] zoals een bijkeuken is een mogelijkheid.
Bij de benchtraining en bij het alleen leren zijn, is het van groot belang dat je enkel succes-ervaringen geeft aan je hondje. Voorkom dat je hondje in paniek schiet. Heel kleine stapjes zijn dan ook gewenst. Beter 1000 kleine stapjes, dan 1 stapje te snel en toch een paniek-ervaring. Deze basis is zo belangrijk om verlatingsangst te voorkomen. Neem er de tijd voor. De ene hond kan met 4 maanden een paar uur alleen zijn, de andere heeft daar meer tijd voor nodig en daarbij kan het nog wel meer maanden duren. Hoe makkelijk en hoe lang een hondje alleen kan zijn, hangt ook deels af van het ras.
BENCHTRAINING
De bench is een veilige plek voor de hond. Hierin heeft hij geen verplichtingen, geen verantwoordelijkheden. Een beperkte, overzichtelijke plek waar hij zich kan terugtrekken, waar hij zijn rust [al dan niet verplicht] kan nemen. Een deken over de bench, kan het veilige gevoel van een hol versterken.
Plaats de bench op een rustige plek in huis zodat de hond niet alsnog midden in de drukte komt te staan. Strooi overdag regelmatig een handjevol voertjes in de bench. Zo kan de hond de bench uit zichzelf ontdekken en linkt hij er iets positiefs [eten!] aan. Geef de hond zijn eten in de bench. Als je hondje moe is en gaat slapen, leg hem dan in de bench. Doe het deurtje dicht en ga er zelf bij zitten, met een boekje of de laptop. Zo ben je lijfelijk nog aanwezig en een steun voor je hond, maar besteed je verder weinig aandacht aan je hond. Gaat hij piepen en wordt hij onrustig? Wacht even af of hij zelf weer rustig kan worden, of dat je hem daarbij moet helpen. Zakt je hondje uit zichzelf niet in zijn emoties of wordt hij nog onrustiger? Spreek je hondje dan op neutrale toon in een zinnetje toe. Maak géén oogcontact. Als jij kalm blijft, zal je hondje ook weer makkelijker kalm worden. Door steun te bieden [aanwezigheid, spreken in een zinnetje], voorkom je dat je hondje echt in paniek raakt. Eventueel geef je je hondje een kauwstaafje als je er naast zit. Eventjes je hand bij de draden houden kan ook helpen, zo kan hij lijfelijk contact maken wat hem kan helpen zakken in zijn spanning.
Rust is iets dat een hond moet leren. Zich toegeven aan rust, maar ook rust nemen terwijl ze eigenlijk 101 andere leuke dingen zouden willen doen.
Maak het deurtje weer open als je hondje rustig is. Wanneer je hondje is gaan slapen: maak het deurtje open voor je hondje wakker wordt. Maak je hondje wakker voor hij zelf wakker wordt. Zo voorkom je dat je hondje wakker wordt wanneer jij afwezig bent en hij opgesloten zit.
Doe dit meerdere keren per dag. Zo gaat het een gewoonte worden dat er in de bench geslapen wordt, dat er in de bench gerust wordt. Bij de bench gaat zo de emotie rust horen. Zo gaat je hondje vertrouwen krijgen dat hij niet in paniek hoeft te raken en krijgt hij vertrouwen. Je zal geleidelijk merken dat je hondje langer kan slapen en ook rustig blijft als jij later komt en hij al wakker was.
ALLEEN ZIJN
Als je hondje een beetje gewend is aan de bench, kan je deze als hulpmiddel gaan gebruiken bij het leren alleen te zijn. Het liefst loopt een pup de hele dag achter je aan en gaat hij op je voeten liggen slapen. Dit is een stukje controleren. In de gaten houden waar je heen gaat en wat je doet. Je hondje moet leren dat hij niet overal achter je aan hoeft te gaan. Vertrouwen krijgen dat je terugkomt. Zelfstandigheid krijgen dat hij zich even alleen weet te redden als jij uit zicht bent.
Een begin is al bijvoorbeeld oogcontact verbreken [je hoofd wegdraaien] of de rug toekeren. Een letterlijke barricade waar jij wel langs gaat en je hondje niet [een deur, een traphekje, een tuinhekje]. Wederom weer heel belangrijk: zorg dat je terug bent voor je hondje onrustig wordt of in paniek raakt. Neem geen grotere stappen dan je hondje aankan.
Sommigen schrijven: pas terug gaan als je hond weer rustig is omdat hij anders gaat linken: blaffen = baasje terug. Toch geniet de voorkeur te voorkomen dat je hond in paniek raakt. Is je hond toch onrustig? Dan was het blijkbaar een te grote stap. Je kan even je stem laten horen [neutraal en kalm in een zinnetje] maar nog niet je lijf laten zien. Je kan je lijf laten zien als je hondje toch wat rustiger is geworden.
Het alleen kunnen zijn, is een kwestie van correct opbouwen en daarnaast een kwestie van vooral tijd. Hoe jonger een hondje, hoe afhankelijker het nog is. Hoe ouder het wordt, hoe zelfstandiger het met de juiste begeleiding zal worden.
Deel deze pagina