Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

AAN/UIT-knopje

door: HondenFan

© Leoniek de HoopEr is een tijd van werken&activiteit en er is een tijd van rust. Je moet een hond leren rust te nemen, ook wanneer hij eigenlijk nog niet moe is. Het is namelijk fijn als je hond zich rustig weet te gedragen zonder dat hij is uitgeweest of heeft getraind. Als jij onverhoopt eens wegmoet bijvoorbeeld. Wees onvoorspelbaar in wat je aanbiedt, in wanneer je het aanbiedt. Zo voorkom je dat je hond dingen verwacht of gaat afdwingen. Zo voorkom je stress bij je hond wanneer je van deze regelmaat zou afwijken.

Activiteit en power zit er bij de meeste honden toch wel in, maar rust en beheersing is niet zo vanzelfsprekend.

Sommige honden kunnen zelf goed hun rust nemen, anderen moeten het leren en sommigen kunnen het nooit goed uitzichzelf [en zal je dus altijd 'verplicht' rust moeten geven]. Een hulpmiddel hierin de eerste tijd kan de bench zijn. Een beperkte ruimte en verantwoordelijkheid, waar niks van de hond verwacht wordt en waar hij rust neemt. Na het wandelen even in de bench, na het spelen, na het eten. Creëer regelmatig rustmomentjes voor je hond op verschillende momenten en tijdstippen.

Ga je jonge hondje ook niet overladen met uitdagingen, maar ga beetje bij beetje meer aanbieden wanneer je merkt dat hij dit nodig is. Zo blijft het een kadootje wanneer ze iets krijgen en wordt het geen gewoonte welke dagelijks ritueel herhaald moet worden.