Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Uw hond in de zomer

13-06-2012 | door: Loes Scharenborg | website

© Leoniek de HoopHONDEN EN WARMTE, NIET ALTIJD DE BESTE COMBINATIE
Natuurlijk zijn er honden die genieten van warmte en zelfs met 30 graden nog buiten in de zon gaan liggen. Maar de meerderheid van de honden zal toch liever een wat gematigde temperatuur hebben.

OVERVERHITTING (HYPERTHERMIE)
Men kan op meerdere manieren hitte kwijt proberen te raken; door straling (via de huid), stroming (luchtstroom langs het dier),  geleiding (contact met ander oppervlak) en verdamping.

Wanneer raken de honden het vaakst over verhit? Bij fietsen of in de warme auto.

En hoe gaat dat dan? Stel de hond zit in een warme auto. De temperatuur in een auto in de zon (zelfs met de ramen open) loopt al snel op (denk maar aan de auto die de hele dag in de zon heeft gestaan terwijl u aan het zwemmen was, bij het openen van de deur krijgt u een klap van de hitte). Omdat de temperatuur om de hond zo hoog is kan de hond geen/nauwelijks warmte kwijt door straling, stroming (er is geen stroming of alleen warme lucht waar geen warmte aan afgegeven kan worden), geleiding (de bekleding van de auto wordt ook warm) of verdamping (warme lucht en vooral de Nederlandse warme lucht is vaak al vochtig en kan slecht vocht opnemen. Ik denk dat u het probleem al ziet. De hond kan zijn warmte niet kwijt.

Honden hijgen om te verdampen en zweten. Alleen zweten honden voornamelijk via de voetzolen. Honden die met 25 graden aan de fiets lopen hebben ong dezelfde problemen als de hond in de auto. Nu zal de omgevingstemperatuur lager zijn en is er wel wat stroming (bij langharige honden natuurlijk minder van belang), maar daar tegen over staat dat de hond door te bewegen zelf meer warmte produceert en dat het asfalt ook gloeiend heet wordt als de zon erop staat. Dus warmte afgeven via de voetzooltjes gaat dan niet/nauwelijks.


HERKENNEN VAN HYPERTHERMIE

Symptomen:Snelle hartslag en ademhaling. Bij een temperatuur van 41/42 graden veranderd de celstructuur, oa van eiwitten en zal het lichaam aangetast worden wat tot onherstelbare afbraak kan leiden. De symptomen van hyperthermie omvatten hevig hijgen en de bek ver los, kwijlen, soms braken, donkerrode tot paarse slijmvliezen en soms diarree. Als men dan niet ingrijpt zal de hond apathisch worden, instorten, niet meer reageren, in coma kunnen raken.


WAT TE DOEN BIJ HYPERTHERMIE

  • Bel de dierenarts!
  • Haal de hond direct uit de warme omgeving en koel de hond. Natte doeken die steeds ververst worden, evt het water in of juist alcohol gebruiken om de warmte te onttrekken (oksels, liezen, keelhuid). Als de hond nog bij is geef hem te drinken.
  • Gooi de hond niet zo in koud water en gooi er niet direct een emmer ijskoud water over maar koel de hond geleidelijk.
  • Temperatuur de hond om dit door te geven aan de dierenarts en koel de hond niet te ver af. Als de hond weer bij kennis komt en alert lijkt kan u stoppen met koelen.

 

© Ilja JansenPREVENTIE
Voorkomen is beter dan genezen.

Tijdens de warme maanden moeten we proberen onze honden wat af te remmen. Veel honden worden vanzelf rustiger door de warmte, maar vooral jongere honden gaan soms te lang door en moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden.

Probeer lange wandelingen vooral in de ochtend of in de avond te doen (mits het afgekoeld is). Dan is de temperatuur vaak lekkerder voor de hond.

Ipv lange wandelingen kan je met warm weer beter kortere wandelingen maken, een poep en plasrondje en evt van omgeving veranderen. Het bos is koeler dan open zandduinen of de hete asfaltwegen.

© Leoniek de HoopHet water opzoeken is natuurlijk heerlijk, vooral voor de waterratten onder onze honden. Maar let op de kwaliteit van het water. Probeer stilstaand water te vermijden, zoek liever een lekkere beek. Let wel op broeiplekken. De bovenvacht droogt door de warmte vrij vlot, maar de ondervacht kan nat blijven. Als u de hond nat wil maken, doe dat dan vooral bij de poten en buik en spuit niet de hele vacht nat.

Fietsen is met warm weer natuurlijk uitgesloten. Honden krijgen het boven de 15 graden al moeilijker aan de fiets, maar zelfs getrainde honden zouden boven de 20 graden niet meer aan de fiets mogen lopen.

Zoals hierboven beschreven, probeer de activiteit van uw hond te beperken tot de koelere dagdelen.

Je kan de hond ook moe maken overdag door denkspelletjes te doen. Verstop snoepjes binnen, of gooi brokjes/ballen in een bak water en laat de hond ze eruit halen.

Zet een badje op voor uw hond, een halve schelp is ideaal. Schuur de bodem of leg er een antislipmat onderin om uitglijden te voorkomen.

© Loes ScharenborgGeef de hond een lekkere gevulde kong. Bv met yoghurt en dan in de vriezer. Nadat het bevroren is even afspoelen en uw hond geniet van een heerlijk ijsje.

Er zijn ook koelmatten en halsbanden te koop voor uw hond. Dit kan men ook zelf iets nabootsen door uw hond steeds een natte theedoek om de hals te binden.