Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Koelbanden en Koeldekens

28-07-2012 | door: Ilja Jansen | website

Een typisch commerciële uitvinding een koude band uit de ijskast / vriezer om de nek van een dier knopen. Je zou je kunnen voorstellen dat het een enorm koude bedoeling is. Iets wat uit een koelkast komt om de nek knopen (je leest zelfs in de gebruiksaanwijzing van de koelbanden om de banden even in de diepvriezer te leggen alvorens het om een nek te knopen).

De nek is een gevoelige plaats waar heel veel spieren en zenuwbanen lopen. Zo’n ijskoude band kan mogelijk een nadelige reactie hebben op o.a. de spieren van de hond, of niet uitgesloten dat de hond er mogelijk pijn in de kop van kan krijgen.

Klinkt het logisch iets om een nek te knopen wat uit een koelkast of een diepvriezer komt…?


Stel je een voor hoe het moet voelen: zo’n ijskoude band in je nek te hebben liggen die je niet kan afdoen. Het is een zéér onnatuurlijke manier van afkoelen. De hond – die zo’n band omgeknoopt krijgt – heeft geen keuze en moet er mee blijven lopen of hij/zij het prettig vindt of niet.

Mijn ervaring leert – ook van mensen uit mijn omgeving – dat heel veel honden zelfs niet vrijwillig op een koelkast /vriezer koude koelmat gaan liggen.

Kies je toch voor zo’n koelband leg de band /de deken dan niet in een koelkast of in een vriezer maar gebruik gewoon een aangename temperatuur kraanwater.

© Ilja JansenMaar er zijn prima andere oplossingen voor de warme dagen. Ligt de hond buiten in de tuin, zorg dan voor een schaduwrijke plek. Of dat de hond naar binnen kan om op de koude plavuizen te gaan liggen. Leg bijvoorbeeld als extra verkoeling een – een op normale temperatuur - natte handdoek op de grond zodat de hond zelf een keuze kan maken daar wel of niet op te gaan liggen. Of leg een niet te koude natte handdoek over de rug van de hond – maar dan op een dermate manier - dat dier de handdoek kan afschudden als het dier dat verkiest. Dit zorgt er ook voor - maar dan op een natuurlijke manier - dat de hond overtollige warmte kwijtraakt.

© Leoniek de HoopWater verdampt van de huid en zo raakt de hond warmte kwijt. Zo werkt hijgen ook. Door het hijgen wordt er lucht over de tong gejaagd zo verdampt het vocht op de tong en op de slijmvliezen, zo raakt de hond warmte kwijt. Het dier ventileert als het ware. Wat ook een mogelijk is de hond iets nat te maken met – bij voorkeur – een plantenspuit of met een ‘kraantemperatuur nat’ washandje over de vacht te aaien.

Vul een kinderbadje voor de hond als het kan, al zou het maar alleen zijn dat de pootjes op die manier afkoelen. Met honden die graag zwemmen zou men kunnen gaan zwemmen…

Bedenk dat een natgemaakt lijfje voor de hond voelt alsof jijzelf ervaart uit een warme douche vandaan te stappen - of uit een warm bad - en in een frisse badkamer staat waar de wind naar binnen waait. Of als je met een bezweet gezicht voor een ventilator gaat staan. Je zult ervaren dat je huid snel afkoelt en je het zelfs koud kan krijgen omdat je nat bent. Dit werk ook zo bij honden.

Zelf heb ik ooit de fout gemaakt mijn hond met ijskoud grondwater – uit een gieter – nat te maken op een warme dag. Zij vond het ten eerste al geen aangename ervaring en liep weg terwijl zij normaliter alles met zich laat doen. De volgende dag was zij staart bevangen. Dit is een zeer pijnlijke aangelegenheid voor de hond. Honden kunnen dagen, zo niet weken lopen met zo'n pijnlijke ‘slappe’ staart. Uiteindelijk gaat staartbevangeheid vanzelf over.

De ervaring leert dat er dierenartsen zijn die een staart-bevangenheid [de Engelsen noemen het een COLD WATERTAIL] niet kennen/herkennen. En dan een atibiotica voorschrijven, rekening houdende dat het mogelijk een ontsteking is…? Een overbodig medicijn als een hond staart-bevangen is. Met eventueel een pijn stiller zou het dier wel geholpen zijn. Alhoewel de klacht ook na enig tijd – dit kan in tijd wisselen per dier – vanzelf wegtrekt. Sommigen honden/rassen zijn gevoelig om staart-bevangen te raken.

TIP; Met klassieke homeopathische middelen is staartbevangenheid zeer snel te verhelpen. De honden zijn snel van de pijn af en kunnen de staart al snel weer als van ouds bewegen.