Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Iets over hondenspeelgoed en kluifmateriaal

01-10-2012 | door: Ilja Jansen | website

© Ilja JansenVeel jonge honden/pupjes hebben bergen speelgoed. Maar weten de hondenbaasjes ook dat hondenspeelgoed heel gevaarlijk kan zijn voor honden?

Pupjes gaan in de periode dat de tanden doorkomen erg veel op spulletjes bijten en kluiven. Een normaal fenomeen voor een jonge hond. Het melkgebit wordt verwisseld voor de blijvende elementen. Maar speelgoed is niet voor kluiven bedoeld!

Speelgoed is eigenlijk bedoeld om samen te spelen met het baasje. Een trek-spelletje, een weggooi-spelletje, een verstop-spelletje, een aandacht-spelletje… Zie je dat je hond die behoefte heeft om op dingen te kauwen, koop dan bijvoorbeeld RUNDERhuidkluiven om de hond op te laten kauwen en haal het speelgoed weg zodat het geen gewoonte wordt te kluiven op speelgoed.

Er zijn veel kauw- en kluifmaterialen te koop, zoals lamsoren, konijnenoren, gedroogde runder- rug- spier, bullenpezen e.d. Let er wel op dat ook daar weer houdbaarheids / antischimmeltroep op gebruikt kan zijn. Het merk RAWHIDE beweert dat het kauwmateriaal niet met antischimmel bewerkt is.

Liever géén VARKENSproducten aan honden geven. Er zijn gevallen bekend dat varkensoren niet goed verteren en deze aan de maagwand vastplakken. Honden ziek worden en geopereerd moesten worden ten einde het varkensoor uit de maag te verwijderen. En dat varkensoren te vet zijn. Bovendien blijft altijd de kans op een besmetting van de ziekte van Aujeszky niet uit te sluiten. Wij weten immers niet – als consument - waar de oren vandaan komen.

Zorg ervoor dat de hond het zich niet aanleert dat kauwen op speelgoed goed is. Zo voorkom je bij een jonge hond dat dingen stuk maken als ‘normaal’ gezien wordt. Mijn ervaring is dat als je een pup/jonge hond niet de gelegenheid geeft iets stuk te bijten - in de sloop periode - dat het dier later (als de hond volwassen is, over de bijt/sloop en ontdek periode heen is) het speelgoed heel blijft de rest van het hondenleven. Bovendien weten veel mensen niet hoe gevaarlijk speelgoed is voor de gezondheid.


SPEELGOED IS GEMAAKT VAN PVC'S
Om de speeltjes kneedbaar/zacht te maken, gebruikt men in de industrie weekmakers. Juist in die weekmakers schuilt het grote gevaar. Weekmakers zijn vergiftig, denk aan Ethylene Vinyl Acetate (EVA) of Polyethylane Vinyl Acetate (PEVA).

De Ftalaten = weekmakers maken plastic soepel en buigzaam. Deze Ftalaten kunnen lever en nier beschadigen, mogelijk zelfs
kankerverwekkend zijn. En kunnen hormoonhuishouding verstoren en effecten hebben op voortplanting.

Ftalaten zitten ook in autobanden. Deze extra waarschuwing omdat veel eigenaren van Stafford bull Terriërs /Pitt bulletjes wel eens in autobanden laten hangen.


SPEELGOED IS OM MEE TE SPELEN

De pup rent er mee door de kamer en heeft lol met zijn speeltje. Maar na een poosje met dat speeltje gespeeld te hebben is de spanning wel van het speeltje af. En kijkt de pup er niet meer naar om.

Om speelgoed interessant te houden kan je speeltjes omruilen. Geef drie speeltjes om mee te spelen en ruil die drie speeltjes om na twee of drie dagen voor drie andere speeltjes. Zo blijven de speeltjes steeds weer vernieuwend voor de pup.

© Ilja JansenJe ziet bij veel hondeneigenaren dat ze een wagonlading aan speelgoed hebben staan en steeds weer wordt nieuw speelgoed bijgekocht. Een kapitaal is geïnvesteerd. Jammer, het gaat de hond niet om de hoeveelheid speelgoed of dat dure speeltje. Een pup is net zo gelukkig met een oude handdoek of theedoek met een knoop er in.

Gelukkig bestaan er wel veilige gifvrije speelgoedjes. Het kost wellicht wat meer, maar dan weet je ook dat je duurzaam en veilig speelgoed koopt. En wat is er nu belangrijker te weten dat je hond met verantwoord speelgoed speelt? Bezoek eens www.zogoflex.nl Heel veel andere dierenbenodigdheden websites hebben dit merk ook in hun assortiment.