Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Het herkennen van een baarmoederontsteking

16-07-2012 | door: Schylger Samoyeds | website

Baarmoederontsteking of pyometra. Het is iets wat voor veel eigenaars van teefjes een doemscenario lijkt. Zo ook voor mij. Ik had al veel verhalen gehoord. Mensen die er net op tijd bij waren toen hun teefje het bleek te hebben, maar ook baasjes die de symptomen niet herkenden en helaas te laat waren met ingrijpen met dodelijk gevolg. Wij laten onze teefjes het liefst intact. Ten eerste omdat wij af en toe een nestje fokken, maar ook op oudere leeftijd, omdat onze honden na het weghalen van de eierstokken een enorme probleemvacht krijgen, omdat de hormonale vachtwissel verstoord wordt. Ook pupkopers adviseer ik om alleen op dringend medisch advies over te gaan op sterilisatie (wat eigenlijk castratie heet).

Omdat ik vijf intacte teefjes had, hield ik altijd goed de symptomen die je altijd hoort in de gaten:

  • Lusteloosheid
  • Slecht eten
  • Veel drinken
  • Uitvloeiing op momenten dat de hond tussen twee loopsheden in zit
  • Koorts.© www.dierenkliniekommen.nlSYMPTOMEN HERKENNEN
Ik weet dat koorts pas in het laatste stadium van de ontsteking voorkomt, dus lette ik altijd goed op de andere symptomen om het voorstadium te herkennen. De baarmoederontsteking kan open zijn, de open pyometra. In dit geval kan pus en bloed uit de baarmoeder lopen. Deze ontsteking is gevaarlijk, maar erger wordt het als het om een gesloten pyometra gaat. Het pus kan niet weg, waardoor de baarmoeder uitrekt. De baarmoeder kan daarbij enorm toenemen in omvang. Uiteindelijk kan de baarmoeder scheuren. Een gezonde baarmoeder is zo dik als een potlood. Als u de foto bekijkt van de verwijderde, ontstoken baarmoeder kunt u zich voorstellen dat dit een soort tijdbom is. Op dit moment is het vrijwel uitgesloten dat de hond nog te redden is. Een open pyometra kan ook overgaan in een (soms deels) gesloten pyometra. Dit is helemaal gevaarlijk, want je denkt als de uitvloeiing stopt dat het over is, maar van binnen wordt de situatie alleen maar erger. Helaas werkt antibiotica vaak niet in het gebied van de baarmoeder / vagina. Homeopathische middelen kunnen nog helpen, mits het om een beginnende baarmoederontsteking gaat, of een vaginale ontsteking, wat het begin kan zijn van een baarmoederontsteking. Vermoed u een baarmoederontsteking, ga dan wel naar uw dierenarts! Is het in het beginstadium dan kunt u daarna homeopathisch advies inwinnen bij een homeopaat. Ga niet zelf dokteren! Baarmoederontsteking komt meestal zo’n 3 maanden na de loopsheid voor, dus tussen twee loopsheden in. Maar ook dit kan anders zijn. Dat geen baarmoederontsteking hetzelfde is heb ik ondertussen gemerkt.


BAARMOEDERONTSTEKING BIJ MIJN SHELTIE
De eerste keer dat ik ermee te maken kreeg was bij onze toen 11 jaar oude sheltie. Eén van onze samojeden had net een nestje gekregen en ik vond opeens dik, donker bloed op de grond. Mijn eerste reactie was om de moederhond te onderzoeken, maar hier was niets vreemds te zien. Toen herinnerde ik mij dat onze sheltie de dag daarvoor een paar keer haar vulva schoon had gemaakt, alsof ze loops was. Eén blik onder haar staart was genoeg om te weten dat zij bloed verloor. Een  vrij klassiek geval, precies drie maanden na haar loopsheid. Ik heb gelijk de dierenarts gebeld en omdat het zondag was besloten we dat ze de dag daarna geopereerd zou worden. Wel kreeg ze alvast antibiotica toegediend voor de operatie. Had ik symptomen gemist omdat we het druk hadden met het nestje? Nee, ze had geen enkele van de tekenen dat het mis was vertoont. Ze at goed, dronk niet meer dan anders, had geen koorts en rende nog voor onze andere honden uit. En toch was het mis. Bij de operatie bleek de baarmoeder ook nog schoon en klein te zijn, de ontsteking was nog niet lang gaande. Na de operatie herstelde ze zeer snel.


© Schylger SamoyedsBAARMOEDERONTSTEKING BIJ MIJN SAMOJEED
Een jaar later ontdekte ik bij onze oudste samojeed een heldere uitvloeiing. Haar vulva was opgezet en ze vertoonde tekenen van loopsheid. Dat klopte ook, ze was 6 maanden daarvoor loops geweest. Echter, de loopsheid bleek niet door te zetten, er kwam geen bloed. Nou heeft haar dochter de laatste keren ook een stille loopsheid gehad, wel loops, geen bloed, maar een heldere uitvloeiing, dus ik maakte me nog geen zorgen. Haar kleindochter was ook loops, waarschijnlijk deed ze met haar mee en zette het niet goed door. Maar ook toen haar dochter enige weken later loops werd deed ze op haar manier nog mee met loops zijn. Toen haar achterkleindochter ook loops werd besloot ik die loopsheid nog af te wachten, misschien zou het daarna stoppen, en daarna naar de dierenarts te gaan. Maar de heldere uitvloeiing ging gewoon door. Verder geen enkel teken van pyometra. Hoewel ze normaal al wat lui is, was ze nu niet nog lomer. Ze at goed, dronk niet veel, was vrolijk. Wel begon ze zich wat meer af te zonderen. Toen de uitvloeiing nog erger werd besloot ik een afspraak te maken bij een grote, gespecialiseerde kliniek voor een echo, zodat we konden zien of sterilisatie nodig was en zo ja, of er spoedig moest worden ingegrepen. Echter na het maken van de afspraak werd de uitvloeiing erger, zag ik lichte sporen van bloed erin en het begon te stinken. Mijn gevoel zei me de afspraak af te zeggen en gelijk een afspraak te maken bij mijn eigen dierenarts voor sterilisatie. Een dag later, vandaag, is ze gesteriliseerd. Net op tijd! De baarmoeder was al sterk vergroot en één deel was al zo opgezet dat het scheuren van de baarmoeder niet denkbeeldig was. Ik heb de baarmoeder bekeken en ze moet flink afgevallen zijn nu hij eruit is.

Ze voelt zich nu nog even veel zieker dan gisteren, maar deze pijn zal snel over gaan. Hadden we niet ingegrepen, of later, dan had het veel erger af kunnen lopen. Let dus altijd goed op bij niet gesteriliseerde teefjes. Soms is een baarmoederontsteking niet te herkennen. Ga bij twijfel naar de dierenarts en laat eventueel een echo maken om te zien of ingrijpen nodig is. Beter een keer voor niets naar de dierenarts, dan uw hond verliezen aan baarmoederontsteking.