Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Vuurwerk en Homeopathie

04-11-2012 | door: Ilja Jansen | website

De jaarwisseling komt er weer aan. Veel dieren zullen weer een aantal dagen een bepaalde staat van stress ervaren. Ik heb mijn hond er ooit voor laten behandelen. Dit wil ik graag met jullie delen.

© Ilja JansenEen tiental jaren terug hebben wij een jong volwassen collie teefje overgenomen, zij was rond één jaar oud toen ze haar intrede deed in ons leven. Dropje, zoals het teefje heette, was een wat onzeker teefje. Zij was zeer bescheiden, deed eigenlijk nooit iets stouts. Iets wat je zeker wel bij een jonge hond mag verwachten. Zij was een zeer gevoelig hondje. Als er een deksel op de plavuizen vloer viel schoot zij al in de stress. Zij zat dan te bibberen als een rietje en was ongeveer een uur van de kaart.

De eerste jaarwisseling die we met haar meemaakten was een drama. De wandelingen in het bos die wij dagelijks maakten, zo ook rond de jaarwisseling, waren eigenlijk geen feestje meer voor haar. Dropje hoorde in de verte zo nu en dan al een knalletje vanuit het dorp. Plassen en poepen deed zij eigenlijk niet meer. Zij zocht constant mijn steun, kwam hijgend naast mij lopen, terwijl onze andere collieteef ‘frank en vrij’ rondscharrelde.

Ik besloot contact op te nemen met mijn veterinair homeopaat die Dropje al eens behandeld had voor blaasproblemen/incontinentie. Na een consult van ruim een uur, kreeg ik een middel thuis gestuurd. Dit middel moest ik een maand of twee vóór de jaarwisseling gaan ingeven.

Wat ik al merkte, een dag of veertien nadat ik gestart was met ingeven van het middel, was dat Dropje niet meer zo sterk reageerde op lawaai in huis. Het deksel dat op de plavuizen viel was niet zo griezelig meer. Zij schoot niet meer zo diep in de stress als iemand met een luide stem ons huis binnenkwam. Zij ging zelfs soms stoute dingen doen, zoals iets eetbaars van de salontafel af halen, terwijl wij erbij zaten. Ik kan je vertellen IK GENOOT van van dit stoute gedrag van dit hondje. Dropje werd relaxter, zij werd ‘zichzelf’… Kon weer laten zien wie zij werkelijk was…

De wandelingen die wij maakten in het bos rondom de jaarwisseling waren, vanaf de tijd dat wij het middel ingaven, een verademing in vergelijk met het jaar ervoor. Dropje was nog wel wát gespannen maar dat mag. Zij verzoop in elk geval niet meer in haar angst en bleef relaxt rondsnuffelen tijdens het uitlaten. Zij deed gewoon haar behoefte zoals altijd. De jaarwisseling zelf was nog wel spannend, maar het gedrag was niet te vergelijken met hoe Dropje het jaar ervoor had gereageerd.

Je kunt in de dierenwinkels, bij natuurvoedingswinkels of op internet homeopathische middelen kopen de die de hond zouden moeten ondersteunen. Het dier minder angstig zouden maken voor vuurwerk. Dit is een kant-en-klaar middel. Vaak een D-potentie (De letters op een flesje van homeopathische middelen geven de mate van verdunning aan).

Maar heeft een hond iets aan het standaard koopmiddel? Is de hond een standaard hond? Is angst altijd hetzelfde bij iedere hond? Zou het middel in dat standaard flesje, weten welke hond welke mate van angst heeft? Nee, natuurlijk niet. Ieder dier is anders. Geen dier of mens is hetzelfde. De ene hond laat zijn angst zien door weg te kruipen onder bijvoorbeeld een bed. Een andere hond slaat aan het slopen of gaat zichzelf kapot likken en knabbelen.

Weer een andere hond zoekt juist weer steun onder benen van de baas, of gaat het liefst op schoot zitten, terwijl er ook honden zijn die constant onrustig door het huis lopen, zich afsluiten of met de staart tussen de poten in de tuin rennen en blaffen. En zo zijn er nog vele voorbeelden op te noemen hoe een hond zijn/haar gevoel van onbehagen laat zien.

De ene hond is gevoeliger voor geluiden dan de ander. De ene hond kruipt in elkaar bij een stemverheffing, de andere hond draait er nog geen oor voor om. Als je naar de Schotse herder kijkt maar ook naar de Beardie, de Border collie, de Sheltie, vaak ook de witte herder, dan zijn al deze honden over het algemeen gevoeliger voor geluiden dan bijvoorbeeld een ras wat tot de Molosser groep behoord.

Heeft men dan iets aan een ‘standaard’ middel wat je kunt kopen van een plank uit de winkel? Weet dat middel in dat koopflesje welke hond verdrinkt in de angst en welke alleen wat onrustig wordt bij vuurwerk?

Het mooie als je een klassiek veterinair homeopaat bezoekt is dat je kan vertellen hoe je hond reageert op harde geluiden en hoe het dier wel of niet snel hersteld van onbekende geluiden. Niet alleen vraagt de homeopaat door heel gerichte vraagstellingen de baas honderd uit over het karakter en de eigenschappen van de hond.
Ook het ras van de hond doet er toe. Is de hond rasloos dan kan de bouw van de hond een duidelijke aanwijzing zijn voor de homeopaat. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de hond hoog op de poten staat, of dat hij of zij zwaar bone heeft. De biografie van de hond kan soms een rol spelen. Het gedrag t.o.v. van rasgenoten kan een inzicht geven. Zelfs de kleur van de vacht en de vachtstructuur speelt een rol.

Een klassiek homeopaat werkt ook met andere potenties dan die van de koopmiddelen. Vaak een LM of hogere verdunning, dan men kan kopen als zelfzorgmiddel. Deze zelfzorgmiddelen zijn van een veilige potentie zodat men er niet veel schade mee kan veroorzaken. En van een speciale verdunning zodat het mogelijk niet veel doet aan de verstoring of disbalans.


Iedere hond zijn eigen middel, zijn eigen verdunning. Maar ook de frequentie waarin het middel gegeven moet worden kan variëren. Zo ook het aantal schudslagen waardoor het middel actief gemaakt wordt.


KLASSIEKE HOMEOPATHIE IS PRECISIEWERK

Klassieke homeopathie is een maatpak wat tot op de millimeter precies aangemeten is en wat alleen dát dier past die het aangemeten krijgt door de specialist. En voor een dergelijk maatpak kan je alleen terecht bij iemand die daar een pittige studie van enkele jaren voor gedaan heeft.

De homeopaat zoekt uit de vele middelen die een homeopaat tot de beschikking heeft (en dit zijn er in het totaal ruim 6000 en dan heb ik het nog niet over de oer-tincturen en de zouten) de middelen die voor dat specifieke dier geschikt is.

Ik hoop dat ik het verschil een beetje duidelijk heb kunnen maken tussen een ‘koopmiddel’ uit het rek van een willekeurige winkel en een aangemeten middel - wat het dier past als een tweede huid - door een specialist. Juist door het toedienen van middelen die niet speciaal voor de hond uitgezocht zijn komt men vaak tot de conclusie dat homeopathie niet werkt. Jammer, want homeopathie, mits goed toegepast kan juist in dit soort gevallen een uitkomst zijn.