Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Parasieten bij je hond, wat doe je eraan?

07-06-2013 | door: Sietske Kremer | website

Nu de temperatuur weer geleidelijk omhoog kruipt, neemt de kans op vlooien, teken, wormen enz. bij honden weer toe. Ieder jaar stijgt daarbij de vraag naar alternatieven voor parasietenbestrijdingsmiddelen, omdat het besef groeit dat deze middelen giftig zijn voor mens en dier. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag wat je met homeopathie kunt doen tegen parasieten.

Gelukkig zijn er tal van homeopathische middelen die kunnen helpen bij het tegengaan van bepaalde parasieten. Deze kunnen we inzetten wanneer een hond bijvoorbeeld gevoelig is voor vlooien en daardoor de hele dag jeuk heeft. Wanneer we stoppen met deze middelen, neemt de werking echter ook af, net als bij reguliere antiparasitica.

Dit komt doordat overlast door parasieten niet alleen een probleem is dat van buiten komt, maar grotendeels te wijten is aan de ontvankelijkheid van de hond en het onvermogen op een effectieve manier om te gaan met indringers.

Echte vlooieninvasies zien we vaak bij jonge, verwaarloosde of door ziekte verzwakte dieren, waarvan het immuunsysteem (nog) niet optimaal functioneert. Daarnaast zijn allergieën ten gevolge van vlooien het resultaat van het niet kunnen afremmen van het immuunsysteem, waardoor de reactie van het lichaam op de parasiet veel erger is dan de situatie eigenlijk vraagt. Met andere woorden: in beide gevallen is het lichaam niet in staat op een adequate manier te reageren op de prikkel van buiten. Een gezonde hond loopt ook wel eens een vlo of een teek op, maar zal daar – onder normale omstandigheden – weinig last van hebben.

Voor het afdoende bestrijden van parasieten is een uitgebalanceerde huid- en darmflora van groot belang (zie ook: http://hondenfan.nl/medisch-alternatief/homeopathische-thema's-2/bacteri%C3%ABn-17). Goede voeding is daarin essentieel. Het lijkt een grote stap tussen de rol van voeding en het al dan niet krijgen van bv. vlooien, toch heeft het alles te maken met hebben en behouden van een goed werkende afweer. Daarnaast moeten we kritisch zijn op antibioticagebruik. Automatisch een ‘kuurtje’ verwachten als er iets aan de hand is met je hond, moet niet meer vanzelfsprekend zijn; net zo min als dat de dierenarts het automatisch moet geven vanuit het perspectief dat de eigenaar dit verwacht. De natuur heeft levende wezens uitgerust met een uitermate effectief zelfherstellend vermogen. Geef het een kans zijn werk te doen, eventueel ondersteund met homeopathische medicijnen, wanneer dat nodig is.

Goede afweer is zeker noodzakelijk wanneer een hond in aanraking komt met een besmette teek, die de ziekte van Lyme kan verspreiden door middel van de Borrelia-bacterie. Dit kan ernstige gevolgen hebben; zelfs gezonde honden die niet eerder met de bacterie in aanraking zijn geweest en er dus nog geen afweer tegen hebben ontwikkeld, kunnen hier ziek door worden. Antibiotica is een optie, wanneer een besmetting vermoed wordt, maar dit kan de darmflora – en daarmee het immuunsysteem – weer negatief beïnvloeden. Een goed alternatief is een combinatie van homeopathische middelen die het zelfherstellend vermogen aansporen een passende immuunreactie te geven, waardoor op natuurlijke wijze afgerekend kan worden met de besmetting, zonder bijwerkingen.

Met homeopathie kun je, naast het aanpakken van het primaire probleem – de parasiet – inspelen op onderliggende factoren die de werking van het immuunsysteem in de weg kunnen staan (bv. erfelijke aspecten, persoonlijke gevoeligheden, maar ook de gevolgen van stress, medicijnen enz.). Daarmee verbeter je de algehele conditie van het dier, zodat het beter kan omgaan met parasieten. Vaak is de eerste verandering die opvalt aan het begin van een homeopathische behandeling een verbeterde vitaliteit van de hond.

Bij dieren die ernstig besmet met parasieten zijn of een allergische reactie laten zien op vlooien, zou ik adviseren toch eerst goede antiparasitica bij de dierenarts te halen en zowel het dier als de omgeving vlo-vrij te maken, omdat parasieten zelf herstel eveneens bemoeilijken. Wanneer er kleine kinderen in de omgeving van de hond leven is het belangrijk dat er geen wormbesmetting is, omdat bepaalde wormen bij zowel dieren als kwetsbare mensen schade kunnen berokkenen (zoönosen). Daarna, maar eventueel ook naast het gebruik van reguliere medicatie kan heel goed met de homeopathische aanpak begonnen worden om te zorgen dat de hond op termijn beter bestand raakt en zonder giftige stoffen zelf parasieten kan afweren.