Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Oren reinigen

17-06-2012 | door: Ilja Jansen | website

© Fanny Hanepen, www.cynewulf.nlEen gezond hondenoor houdt zichzelf schoon door middel van schudden. Iedere hond schudt zich uit, beginnende met de kop erna volgt de rest van het lijf, eindigend bij de staart. Je kan je dan voorstellen dat door het heen en weer schudden van de kop het vuil (oorvet, stof en zand) uit de gehoorgang en de oorschelp geslingerd wordt. Dit is de meest natuurlijke manier van oren reinigen door dieren.

Oorvet - wat in ieder oor zit - heeft een functie. De huid van de uitwendige gehoorgang bestaat uit gewone huid. Net als de rest van de huid op het lijf van de hond, wordt ook de huid van het oor bewoond door een aantal verschillende bacteriën. Die bacteriën leven daar in een goede balans en harmonie met elkaar én met de huid van de hond. Maar deze balans kan door invloeden van o.a. voeding en agressieve schoonmaakmiddelen in disbalans raken: bepaalde bacteriën of gisten kunnen extreem gaan groeien en nemen de ongezonde overhand; een mogelijk oorprobleem is geboren.


HANGENDE OREN

De honden zoals bijvoorbeeld de Spaniël met vaak te nauwe gehoorgangen en te zware vlezige oorschelpen krijgen nog wel eens oorproblemen. Dit doordat de gehoorgang afsluit door het gewicht van de oorschelp. Door zuurstofgebrek ontstaat er een ongezonde broei en groei van bacteriën en gisten.


OVERMATIGE HAARGROEI

Ook honden met overmatige haargroei in de oren kunnen oorproblemen krijgen. Het oorvet wat stof en vuil vasthoudt kan niet voldoende uit de gehoorgang geschud worden doordat het blijft hangen in het haar. Het is van groot belang dat met honden met overmatige haargroei (rassen zoals de Poedel, de Bobtail, veel Terriërrassen en langharige bastaard honden) regelmatig de haren uit de gehoorgang trekt. Daarmee reinigt men gelijk de gehoorgang; vet, stof en zand worden verwijderd door het haar er met kleine plukjes uit te trekken. De hond kan weer zelf de oren zelf schoon schudden. Bij rassen die regelmatig in een trimsalon komen, zal dit regelmatig gebeuren.

Heeft de hond een beginnend oorprobleem grijp dan niet gelijk naar zalven en druppels en/of antibiotica die men nog heeft staan in het kastje. Niet zelden zijn oorproblemen gerelateerd aan niet juiste voeding. (Maar dit is een onderwerp waar we onder het kopje voeding verder op in zullen gaan.)

Ziet u uw hond vaak schudden of krabben aan het oor, kijk dan eerst eens goed met goed licht wat er eventueel mis is. Er kan een teekje of een vlo in het oor lopen of een klitje zitten wat de hond irriteert. Er kan een grasaar /zaadje in het oor geschoven zijn. Misschien een vlo die onder het oor loopt. (een gewild warm plekje voor vlooien.) Ik heb ooit een teekje gehad bij mijn hond in het oorzakje’ . Ik voelde dat er een bultje aan het oor zat maar kon het niet vinden op de huid. De teek was
in het oorzakje gekropen.


BABYDOEKJES

Vaak wordt het advies gegeven babydoekjes te gebruiken bij het reinigen van honden/katten oren. Eerlijk gezegd ben ik een groot tegenstander van dit soort babydoekjes. Er zitten chemische stoffen in deze doekjes die de gevoelige huid (die zeker in een oorschelp en in de gehoorgang aanwezig is), beslist geen goed doen. Ze verzwakken het immuunsysteem van de huid en er kunnen chemische kankerverwekkende stoffen de huid binnendringen en in de bloedbaan terechtkomen.

Lees zelf eens op de etiketten van die producten uit de supermarkt of van de drogist. U zult zien dat ze ingrediënten bevatten zoals 1,4 *dioxane, SLS en andere gevaarlijke stoffen die *formaldehyde en nitrosaminen kunnen vormen of vrijmaken (deze zijn kankerverwekkend en sterk irriterend).

DIOXANE
1,4-dioxaan wordt vooral gebruikt als oplosmiddel in de papier-, katoen- en textielindustrie, in koelvloeistof voor auto's, als uitgangsstof voor de synthese van andere stoffen, als schuimmiddel in de polymeer-industrie en bij de productie van cosmetische stoffen en shampoos. Blootstelling aan dioxane kan gebeuren door inademen, inslikken of contact met de huid. Kortstondige blootstelling door inademing kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel. In hoge concentraties kan het lever, nieren en het centrale zenuwstelsel beschadigen.

Dioxaan ontvet de huid; herhaaldelijk contact kan leiden tot droge en gebarsten huid. Iets wat je zeker niet wilt dat gebeurt in een honden oor.

Bij dierproeven is gebleken dat langdurige blootstelling aan 1,4-dioxaan kanker veroorzaakt. Op basis daarvan is de stof ingedeeld als vermoedelijk kankerverwekkend voor de mens (IARC-klasse 3). Omwille hiervan is het belangrijk om het restgehalte van dioxaan in eindproducten zoals cosmetica en shampoos, zo laag mogelijk te houden.

In 2008 werd bij een onderzoek door een onafhankelijke consumentenorganisatie in de Verenigde Staten 1,4-dioxaan aangetroffen in bijna de helft van alle geteste lichaamsverzorgingsproducten met een biologisch keurmerk (zoals cosmetica en shampoos). http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting%20Dioxane.pdf


FORMALDEHYDE
Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen. http://www.huidarts.info/files/folders/FORMALDEHYDE%20-%20Aangepast%20op%2013-12-2005.pdf


SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)

Waarschijnlijk het meest gevaarlijke ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten is SLS. Het is een krachtige detergent die erg goed schuimt en heel goedkoop is. Het wordt daarom gebruikt in 90% van de schuimende cosmeticaproducten, waaronder douchegels, handzeep, tandpasta, shampoo en badschuim. In de industrie wordt dezelfde stof gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s te wassen. SLS is een zeer agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast. Gecombineerd in producten met de stoffen DEA, TEA of MEA (wat vaak voorkomt) vormt het nitrosaminen op de huid die carcinogeen zijn en ervoor zorgen dat het lichaam grote hoeveelheden nitraten opneemt. Via de bloedbaan dringt SLS binnen in ogen en organen; het blijft vervolgens langdurig in het lichaam aanwezig. Bij baby’s en kleine kinderen kan het de ontwikkeling van de ogen belemmeren omdat het de eiwitten van de cellen aantast. Verder kan het een ernstig uitgedroogde huid, huidirritatie, allergie en haaruitval veroorzaken. Tot slot is SLS vaak vervuild met 1,4 dioxane (zeer waarschijnlijk menselijk carcinogeen). http://home.hccnet.nl/henk.dewit/schadelijke_ingredienten.htm


NITROSAMINEN

http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/336383/Factsheet_Nitrosaminen_in_cosmetica_2009_1_.pdfMOET JE ECHT ZO NODIG AAN DE OREN VAN JE HOND ZITTEN?

Ik heb reeds 30 jaar honden en nog nooit een hondenoor nog een kattenoor schoongemaakt of ooit iets aan de oren gehad.. Al mijn honden zwemmen en komen dagelijks in de natuur ontmoeten dagelijks andere honden/katten.

Een oor mag best een beetje bruinig vet in de oorschelp of gehoorgang hebben. Wat is daar mis mee? Als het oor maar goed in balans is en gezond is. Zo wordt stof en zand opgevangen zodat het niet dieper het oor in kan vallen. En de hond schud het er zo nu en dan zelf wel weer uit.

Als je persé een gehoorgang/oor moet schoonmaken, gebruik dan een biologisch/homeopathisch product. Dit zijn producten zonder chemische toevoegingen die de huid intact laten en niet in onbalans brengen.

Met een iets vochtig (door water) doekje met een druppeltje Hypercal er in opgelost, kan men het oor uitvegen met de vinger waar het doekje omheen gedraaid zit. Nooit met oortips/wattips in een hondenoor zitten. Het gevaar dat je het vuil er juist in duwt is aanwezig.

Hypercal is een homeopathische oer-tintuur. Eventueel te bestellen bij onderstaande websites:
http://heerlijkheidvankleijveld.weblog.nl/geen-categorie/kruidenproducten-100-natuurlijk/

http://www.klassiekehomeopathie.nl/zalf_hypercaltinctuur

http://www.kruidenvrouwtje.nl/middelen/hypercal.htm