Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Homeopathie en hotspots

09-10-2012 | door: Leonie Noordhoek | website

Een hotspot is een acute, natte ontsteking in de huid. De plek is rood, gezwollen en pijnlijk en heeft een pussige laag. Een hotspot kan zich zeer snel ontwikkelen. Vaak ontstaat een hotspot nadat de hond intensief heeft gekrabt of gejeukt op de betreffende plek.

Een hotspot is dus eigenlijk een gevolg van het intesief jeuken. Dit jeuken wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende oorzaak, zoals: vlooien, teken, mijten of een allergie.

Er kan een vicieuze cirkel ontstaan: Door de jeuk gaat de hond intensief krabben waardoor er kleine huidbeschadegingen ontstaan, wat ook weer gaat jeuken, waardoor de ontsteking zich uit gaat breiden.

In de behandeling van een hotspot is het belangrijk naast de acute ontsteking ook de onderliggende oorzaak van de jeuk aan te pakken. Indien niet de onderliggende oorzaak aangepakt wordt is de kans groot dat een hotspot regelmatig terugkomt.

Homeopathie is een geneeswijze die heel krachtig is in de onderliggende oorzaak aan te pakken en een balans te creeren, zodat de gevoeligheid voor een hotspot af kan nemen.

Een homeopaat kan de hotspot behandelen met middelen die deze ontsteking aanpakken en het huidherstel bevorderen. Nadat de acute ontsteking is opgelost wordt een volgende stap gemaakt in de behandeling, gericht op de weerstand om zo een volgende ontsteking te voorkomen.


© Leonie NoordhoekVOORBEELD VAN EEN HOMEOPATHISCHE BEHANDELING GERICHT OP DE BEHANDELING VAN EEN HOTSPOT

Deze hond, een jong mopshondje, had een hotspot in zijn huidplooien in de nek. De hotspot was door de dierenarts behandeld met Antibiotica en hydrocortiderm zalf.

Als er gestopt werd met de zalf kwam de ontsteking direct terug. De eigenaresse kwam bij mij met de vraag of ik dit langdurig op kon lossen, zodat het niet meer terug zou komen.

© Leonie NoordhoekWe hebben in eerste instantie de hotspot behandeld met acute middelen puur gericht op de ontsteking rustig te krijgen. Toen de ontsteking rustig was zijn er andere middelen ingezet om de weerstand te verhogen. De  middelen worden gekozen op het totale beeld wat het dier liet zien. Dit hondje bleek erg stressgevoelig te zijn, erg onzeker en vertoonde daardoor stressgevoelig gedrag, met name door intensief met zijn tong zijn bek te likken. Dit gedrag is al een blijk van een hond uit balans.

Toch kwam door wrijving in de huidplooien en warm weer de hotspot terug. De eigenaresse had middelen in huis gekregen 'voor het geval dat' en kon deze op dit moment direct inzetten, zodat de hotspot snel op een mooie manier kon genezen.

© Leonie NoordhoekDaarna zijn we verder gegaan op de weerstand en ontwikkelde dit hondje zich tot een vrolijke, stabiele hond die veel minder last heeft van stress. Alleen in extreme situaties ging hij nog aan zijn bek likken. Het gevolg van meer balans in gedrag en emotie is ook meer weerstand in het fysieke lijf. De hotspots van deze hond werden heel erg getriggert door warm weer. Na de homeopathische behandeling merkte de eigenaresse nog een iets toegenomen jeuk met warm weer, maar daar blijft het bij. Er ontstaat geen hotspot meer.