Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Help! Een vlooienepidemie…

18-06-2012 | door: Hildegard Dijkgraaf | website

Veel mensen met huisdieren slaken af en toe vertwijfeld deze kreet. Als onze hond of kat een vlo heeft is dat niet meteen een ramp maar wel als het epidemische vormen aanneemt.


WAT KAN HOMEOPATHIE HIERIN BETEKENEN?

Vlooien zijn parasieten, deze hebben gastheren nodig hebben om te overleven. In de praktijk houdt dat in dat zij continu proberen hun plekje in de wereld te veroveren en vast te houden. Dit kan zowel óp als ín het lichaam zijn; denk hierbij aan vlooien en wormen.

In de loop van de evolutie hebben parasieten soms behoorlijk slimme trucjes ontwikkeld om te overleven. Zo lift de honden- en kattenlintworm in zijn levenscyclus grotendeels mee met de vlo: als een hond of kat een besmette vlo oplikt onder het motto "die zijn we mooi kwijt" krijgt hij of zij daar vervolgens gratis een lintworm bij. Gelukkig heeft besmetting met een vlo niet altijd ernstige gevolgen.

Soms is de gastheer in staat zelf de vlo op te ruimen, of ontstaat er een soort gewapende vrede. De vlo blijft dan wel enige tijd op het lichaam van de gastheer aanwezig maar wordt zodanig onder de duim gehouden dat de vlo zich niet explosief kan vermeerderen en dat er geen klachten zoals vlooienallergie optreden. Als een dergelijke evenwichtssituatie echter verstoord raakt, bijv.omdat het afweersysteem van de gastheer minder goed werkt, kunnen er wel serieuze problemen optreden.

In de vrije natuur komen we dit verschijnsel voortdurend tegen. Gezonde dieren hebben wel een paar vlooien maar het zijn de zieke en oude dieren die er van top tot teen onder zitten.


WELKE HULP KAN HOMEOPATHIE BIEDEN IN GEVAL VAN EEN VLOOIENBESMETTING?
Veel dieren worden preventief behandeld tegen vlooien door middel van chemische druppels in de nek, halsbanden, tabletten en injecties ed. zodat er geen besmetting op zal treden. Daarnaast worden manden goed gereinigd en het huis flink gestofzuigd. Ondanks dat ondervinden een flink aantal van onze huisdieren als gevolg van vlooien toch veel last. Dit duidt dan op een individueel tekort in het afweermechanisme van het dier.

Ik spreek van belasting als het dier er zelf klachten van ondervindt en er dus ziek van wordt. Van één vlo wordt een gezonde hond of kat niet ziek. Als deze er wel ziek van wordt is er sprake vaneen overgevoeligheid. Bello of Minou bijten zich helemaal stuk zodra er zich ook maar één vlo aandient. Kenmerkend is hierbij dat de jeuk vaak verslechtert door het vochtig worden van de geïrriteerde jeukplek door het speeksel van de hond of kat tijdens het bijten zodat een vicieuze cirkel ontstaat.

In de klassieke homeopathie is er een middel dat het dier minder gevoelig laat reageren op de vlooienbeet. Dit middel stopt deze cirkel van verslechtering van de jeuk door het bijten en laat het dier op dat moment minder gevoelig reageren op de vlooienbeet.


EPIDEMIE?
In geval van een echte belasting heeft de patiënt last van de hoeveelheid vlooien die hij heeft. De hond of kat die gebukt gaat onder een dergelijke vorm van belasting zit duidelijk niet goed in zijn vel. Niet alleen vanwege de gevolgen van de besmetting op zich, maar ook al daarvoor was hij niet in balans - anders kregen de vlooien niet deze kans. Het dier biedt de mogelijkheid en de parasieten maken hier gebruik van.

Homeopathisch kan het afweermechanisme van de hond of kat verbeterd worden, zowel in geval van overgevoeligheid als van een epidemie. Meestal schuilt de grondoorzaak in de constitutie van het dier zodat een homeopathisch voorschrift hierop het dier minder gevoelig maakt voor het aantrekken van parasieten. Het is immers de gastheer die de gelegenheid geeft aan de vlo die op zijn beurt hier graag gebruik van maakt.

Deze individuele gevoeligheid kunnen we waarnemen als er meerdere honden of katten binnen één gezin gehouden worden. Het ene dier heeft sneller en vaker vlooien dan de andere en ook de mate waarin kan verschillend zijn. Hierin zijn dus niet alle honden en katten gelijk. Het is deze individuele gevoeligheid van het dier die goed behandelbaar is gebleken in de praktijk. Wat overigens geldt voor alle parasitaire problemen.

Daarnaast is het echter van groot belang om naast het verbeteren van het afweermechanisme van onze huisdieren in de strijd tegen vlooien, ook te kijken naar de leefomstandigheden van het dier. Het kan namelijk zijn dat de gezondheid van het dier te lijden heeft onder de omstandigheden waaronder het dier leeft.

Dit kan zijn b.v. dat het teveel alleen gelaten wordt terwijl het juist een dier is met een grote behoefte aan gezelschap. Of de omgang met het dier is teveel gericht op straf en te weinig op belonen.

Daarnaast voelt een dier haarscherp aan als een eigenaar teleurgesteld is in hem. Men denkt de ideale wedstrijdhond of showkat gekocht te hebben en nu blijkt hij niet de juiste capaciteiten te hebben of er zit onverwacht een rare knik in de staart waardoor het dier niet voldoet. Als een dier hierom afgewezen wordt door zijn baas is dat voor hem een ramp.

Ook is het mogelijk dat de eigenaar veel narigheid te verduren heeft gehad of misschien nog wel heeft. Een dier dat sterk op hem gericht is zal in een dergelijk geval “mee lijden”. Langdurige blootstelling aan zulke zaken tast het afweersysteem aan en maakt hem gevoeliger voor klachten - waaronder vlooien.

Naast de homeopathische behandeling van de patiënt is het dus van groot belang dat het klimaat van de leefomgeving van het dier strookt met de behoeftes en de geaardheid van het dier. We zijn ons niet altijd bewust van het feit dat hier iets mis mee kan zijn, of willen het ingeval van een teleurstelling wellicht niet meteen toegeven.

Hier open naar kunnen kijken helpt in de strijd tegen de parasieten want als onze hond of kat lekkerder in zijn vel zit dan krijgen de vlooien geen kans!