Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum
Hondenforum

Boston Terriër Pim

door: Leoniek | website

© Leoniek de HoopJe hebt een hond en nooit de ambitie gehad om te gaan fokken of showen. Dan krijg je je tweede hond, hij blijkt uit te groeien tot een prachtige vertegenwoordiger van het ras en je krijgt zelfs de vraag van fokkers of je hem niet wilt gaan inzetten.

Ik ben er voorstander van om een reu maar een paar keer te laten dekken. Ik vind het kwalijk dat sommige fokkers een reu (hoe mooi en gezond ook) vaak inzetten. Ik ben dus ook niet voorstander van lijnteelt en vind het een ongezond gegeven dat zoveel honden zo sterk verwant zijn. Ik heb weliswaar niet de ambitie om te fokken, maar mijn reu laten bijdragen aan het verbeteren van het ras, vind ik een goede zaak.

Maar waar begin je? Nog voor Pim oud genoeg was om te laten testen (met objectief resultaat), ben ik met hem gaan showen. Een paar kenners kunnen zeggen dat hij mooi is, maar hoe wordt hij beoordeeld op een show en dus door mensen die niet bevooroordeeld zijn omdat zij mij kennen? Maar voor dat alles: de ringtraining…

© Leoniek de HoopPim is geen werker… Pim is enthousiast, eigenwijs en heel zachtaardig. Maar tijdens de ringtraining hebben we er toch aardig aan moeten werken om hem zichzelf ontspannen en actief te laten presenteren. Om nog maar te zwijgen over hoe moeilijk het was om de vrolijke, enthousiaste Pim stil te laten staan tijdens het betasten.

Een andere voorbereiding dan ringtraining was er amper: even in bad om het wit in de vacht spierwit te krijgen, doekje erover net voor hij de ring in ging en dat was het. Zijn nagels waren al van zichzelf kort, de vacht was op alle plekken zeer kort, zijn tanden waren spierwit… We hebben enkel een keer de opmerking gehad om zijn voelharen af te knippen… die hebben we maar genegeerd.

© Leoniek de HoopNa een paar trainingen zijn we ons eens rustig gaan oriënteren op een Clubmatch. Niet voor de punten (want die haal je hier niet) maar voor de ervaring. Het was buiten, Pim was redelijk ontspannen en liep best netjes mee. De beoordeling was Uitmuntend, hoopgevend dus!

We bleven trainen, Pim werd volwassen en nog meer kwam zijn zachte en confrontatie-voorkomende karakter naar boven. Tijdens shows werd het duidelijk: Pim raakte geïntimideerd door dominantie en pittige reuen. Pim kreeg zelfs een hekel aan in de ring lopen, was er ergens geplast door een andere reu, dan weigerde Pim nog om daar in buurt te komen. Eenmaal buiten de ring ontspande hij weer, zolang er maar gespeeld en geknuffeld kan worden.

© Leoniek de HoopMet veel inspanning en trainen lukte het Pim 'aardig' de show te laten lopen. Hij haalde zijn 'U' tijdens alle shows, maar als ik naar zijn kop keek zag ik genoeg: Pim vond het niet leuk… En heeft mijn hond er geen plezier in, dan houdt het voor mij ook op.

Ik ben zelf ook niet een persoon die uren kan stilzitten, heb al snel gezien wat er in de kraampjes te koop is en snap het vervelende gedrag tussen sommige fokkers niet… Neemt niet weg dat ik ook heel veel leuke mensen ben tegengekomen!

Hoe anders zou het zijn geweest als ik met Puzzle was gaan showen. Die had genoten van de aandacht, zou als een kleine diva door de ring paraderen… Alleen is Puzzle qua uiterlijk niet geschikt voor een show.

Het kan zo anders lopen als je van te voren denkt of plant. Is de hond uiterlijk geschikt, dan zegt het niets over hoe hij zich laat showen (of andersom). Het belangrijkste is toch om plezier met je hond te hebben. We zijn gestopt met showen en het is prima!