Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum
Hondenforum

Noorse Lundehund Svarri

door: J. de Jong, kennel Vorkosmia | website

Met mijn eerste hondje (een Boston Terriër-reu) was ik van plan te showen en fokken. Totaal zonder verstand van het exterieur van het ras had ik mijn Boston gekocht. Nadat ik twee shows met hem had gelopen, was duidelijk dat hij niet een goede rasvertegenwoordiger is, máár ik had wel show-ervaring gekregen!

© J. de Jong, kennel VorkosmiaEen tijdje later kreeg ik mijn Noorse Lundehund-teefje waarmee ik ook wilde gaan showen. De rasstandaard van de Lundehund is vrij moeilijk te interpreteren, omdat er vage begrippen in worden gebruikt. Het was dus maar afwachten hoe mijn meissie het zou doen op shows.

Maar voordat je daadwerkelijk naar shows gaat, ga je eerst wat ringtraining volgen. Bij de plaatselijke KynologenClub boden ze ringtraining aan, en dit heb ik in totaal zo’n 20 lessen gedaan. Hier wordt geleerd hoe je figuurtjes moet lopen, hoe je de zwakke punten het best kan verdoezelen en de sterke punten juist naar voren kan laten komen. Zoals je misschien weet, heeft een Lundehund extra teentjes, dit is een typisch kenmerk en de keurmeesters zullen op shows dus ook altijd de teentjes voelen. De meeste Lundehunden vinden dit erg vervelend. Bij ringtraining heb ik dus gevraagd om de voetjes extra aandacht te geven. Op deze manier heeft Svarri er op shows totaal geen problemen mee dat ze aan haar tenen zitten te friemelen. Ook tandjes kijken is bij veel honden een probleem. De beste tip die ik kan geven is: Maak er een feestje van!

Voor sommige rassen moet je veel, heel veel voorbereidingen treffen om ermee te showen. Bij een Lundehundje is ringtraining eigenlijk de grootste voorbereiding. Een Lundehund hoeft niet getrimd te worden, je hoeft alleen de nageltjes te knippen en eventueel tandsteen weg (laten) halen. Als je een Lundehund vlak voor de show wast, is het net een wolkje, de vacht is dan veel te ‘poofy’. Verder heeft dit ras geen voorbereiding nodig, ik vind het ideaal.

Mijn allereerste show met Svarri, wat vond ik dat spánnend. Het was een buitenshow, de Kampioensclubmatch 2010 van Scandia. Gelukkig was het schitterend weer die dag. De opkomst van de Lundehund was ook enorm hoog. Svarri werd de Beste Pup van de complete show! De Zweedse keurmeester was helemaal weg van haar.

Inmiddels heb ik tien shows met haar gelopen, en we zijn klaar. Ze heeft haar titels en heeft geen plezier meer in showen. En dat vind ik het belangrijkste: Je hond (en jijzelf) moet plezier hebben in showen!