Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Welk ras past bij jou?

door: Leoniek | website

Alle mensen verschillen, dus welke hond leuk gevonden wordt, verschilt per mens. Als je op zoek gaat naar een hond, moet je echter verder kijken naar wat je 'leuk' vindt. Kijk niet in eerste instantie wat je mooi vindt. Want je hond kan nog zo mooi zijn, als je veel 'last' gaat ondervinden van de rasspecifieke karaktertrekjes, zal je ook veel minder of zelfs niet van je hond genieten… En die last heb je zelf gecreëerd door je keuze.

Ga je op zoek naar een hond, bedenk dan niet eerst waar jij vindt dat je hond aan moet voldoen, maar wat jij je hond kan bieden. Hoeveel houd jij van wandelen of buiten zijn? Wil jij samen met je hond sporten? Moet of mag je hond waaks zijn? Kan jij overweg met een jachtinstinct. Wil jij veel tijd besteden aan de verzorging van de vacht? Hoeveel ben jij thuis, of werk je?


ALLEEN ZIJN
Het is weinig mensen gegeven niet te hoeven werken en de meeste hondenrassen kunnen wel even alleen thuis zijn. Bedenk dat 8 uur alleen zitten voor elke hond (te) lang is, zeker als deze alleen is. Denk niet dat problemen (blaffen en slopen) opgelost zijn als je er nog een hond bij zet. Het kan een positieve invloed hebben, maar het is ook niet ondenkbaar dat ongewenst gedrag door de andere hond overgenomen wordt. Beste oplossing is dan toch een oppas te vinden of je hond een uitje met een uitlaatdienst te gunnen. Kan dit niet… bedenk dan of het wel zo slim is om een hond te nemen. Kies je voor een pup, dan moet je in het begin hoe dan ook vrij nemen om het alleen-zijn langzaam op te bouwen. Sommige rassen kunnen makkelijker alleen thuis zijn dan de ander. Met name Spitsen (Poolhonden) staan er om bekend een sterk behoefte aan gezelschap te hebben en zullen sneller dan gemiddeld probleemgedrag gaan vertonen als ze te veel alleen gelaten worden. Maar bedenk ook dat een 'werkhond' en diverse terriërs te weinig uitdaging krijgen als ze 5 dagen per week 8 uur moeten 'nietsen'.


UITDAGING

Iedere hond heeft behoefte aan een uitdaging. Een Chihuahua is, als je deze HOND laat zijn, een leuke, speelse, dappere en actieve hond. Vermenselijk je hem, doe je te weinig aan socialisatie en geef je te weinig activiteiten, dan wordt het al snel dat bibberende, tuttige hondje. Geef je een Jack Russel te weinig uitdaging en consequentie, dan wordt het die vervelende, keffertje hielenbijter. Dit vervelende gedrag wordt bij beiden rassen veroorzaakt door de verkeerde aanpak van het baasje. Klaarblijkelijk hebben veel mensen nog een verkeerd beeld van hoe je een hond kunt houden en welke hond er nou daadwerkelijk bij ze past. Dit geld voor veel rassen: een Border Collie is niet nerveus en hyperactief, dit is wat een baasje creëert als er te weinig uitdaging wordt gegeven. Kies je voor een ras, bezoek dan eens een goede fokker en kijk heel eerlijk naar wat je zelf kunt bieden, ook op lange termijn, ook als het regent of als je het heel druk hebt op je werk.WOONSITUATIE
De meeste hondenrassen kunnen prima leven op het platteland, dorp of stad. Als je zelf maar genoeg uitdaging en rust creëert en voldoende aandacht besteedt aan socialisatie. Het hebben van een tuin betekent niet dat je eenvoudiger een meer actieve hond kunt houden. Een vrolijke, gezonde hond heeft veel meer nodig dan in de tuin te kunnen scharrelen en een dagelijks uitlaatrondje. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat, als je in een appartement of flat woont, je buren sneller 'last' kunnen ervaren van je hond. Een hond veel laten blaffen is sowieso 'not doen', maar het rumoer van veel mensen en dieren om hem heen, zullen ook meer aanleiding tot blaffen kunnen geven. Een heel belangrijk punt ter overweging is dat als je trappen moet lopen, je je hond tot hij volwassen is, moet kunnen tillen. Traplopen is voor nog niet uitgegroeide gewrichten erg schadelijk. Ook is het denkbaar dat je oude hond op een gegeven moment niet meer trappen kan lopen.


JACHTINSTINCT
Vrijwel iedere hond heeft een jachtinstinct. Van een groot aantal rassen is dit instinct goed te beteugelen. Deze honden kan je met vrij lichte inspanning leren dat ze niet andere dieren mogen opjagen en bij je moeten blijven. Echter zijn er ook veel rassen waarbij dit lastiger of zelfs bijna onmogelijk is. Je hond andere dieren laten lastig vallen is asociaal (je bent immers DIERENliefhebber), maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden: verkeersongelukken doordat het wild en de hond de weg oprennen. Kies je voor een ras met veel jachtinstinct, accepteer dan ook dat je je hond moeizaam los zult kunnen laten lopen en maak van 'dit probleem' niet andermans probleem.


WAKEN
Hondenrassen zijn ontstaan omdat mensen een specifiek kenmerk aan een hond aantrekkelijk vonden.  Zo zijn waakhonden gefokt om te waken. Kies je voor een ras wat van oudsher als waker gefokt is, verwacht dan niet dat hij je visite een warm welkom zal geven. Sommige rassen leer je makkelijk aan welk bezoek welkom is, andere rassen kunnen heel wantrouwig blijven.


GEDRAG NAAR SOORTGENOTEN
Het verschilt per ras en sekse hoe makkelijk een hond overweg kan met een andere hond. Zelfs het communicatieverschil tussen rassen kan voor wat moeilijkheden zorgen. Een Spits (Poolhond) gebruikt een heel andere lichaamstaal dan een Bull). Bij een aantal rassen zal veel aandacht besteed moeten worden aan socialisatie. En dan nog kan de hond vrij lastig zijn in omgaan met andere honden. Hoe lief ook voor de baas en het gezin: van rassen die van oudsher gefokt zijn om te vechten of als individu te waken kan aangenomen worden dat ze meer aandacht nodig hebben tijdens de socialisatie. Realiseer je ook dat je bij zeer krachtige rassen verantwoordelijk bent voor wat een hond kan aanrichten. Is jouw hond 'lastig', laat deze dan ook niet andere honden, dieren of mensen lastig vallen.