Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Wat is nou een goede fokker?

door: Schylger Samoyeds | website

“Ik heb mijn pup bij mensen thuis gehaald…Fokkers zijn toch niet zo goed?...Nee, een stamboom hoeft voor mij niet, want stamboomhonden zijn ongezond zeggen ze. Gewoon, een nestje bij mensen thuis…”

Het was altijd al een beetje verwarrend wat nu een goede fokker is en wat niet en de vaak stemmingmakende publicaties in de verschillende media hebben het er niet begrijpelijker op gemaakt. Is een fokker nu hetzelfde als een kennel? En leven honden bij een fokker dus in een kennel? Zijn rashonden met stamboom nou echt ongezonder dan rashonden zonder stamboom? Ik hoop het wat duidelijker voor u te kunnen maken.

Ik wil er in dit verhaal vanuit gaan dat u op zoek bent naar een rashond. Bent u op zoek naar een kruising, of een kruising met een mooie naam zoals de Boomer, de Puggle, de Boulab of hoe alle designerdogs maar heten, dan bent u aangewezen op de eerder genoemde nestjes “bij iemand thuis”, of u belandt, soms zelfs terwijl u denkt van niet, bij een broodfokker. Besef wel dat de honden met die mooie namen gewoon een kruising zijn tussen twee rashonden, met risico op alle erfelijke afwijkingen die bij deze rassen voorkomen. Vroeger heette zoiets een asbakkie of bastaardje en kreeg u de pup gratis mee. Nu heeft het een dure naam en een evenzo dure prijs. Wilt u zo’n pup, lees dan evengoed onderstaande tekst goed door, ook als u geen rashond wilt is het belangrijk meer te weten over fokkers, zodat ook u de keuze kunt maken voor een zo gezond mogelijke hond.

 

WAT IS FOKKEN?
Wat is nou precies fokken? De Dikke van Dale geeft aan dat het kweken of telen is. In het geval van honden is het dus het op de wereld zetten van een nestje. Hoe maakt de Van Dale niet uit. Ook de buren die dus één keer een nestje hebben zijn dus op dat moment fokkers. Iedereen die een nestje kweekt of teelt is fokker. En wat is nou een kennel? Mensen die honden met stamboom willen fokken, moeten zich registreren bij de Raad van Beheer. Voor je goedkeuring krijgt, komt er een afgevaardigde van de Raad bij je thuis om te kijken of de honden goed gehuisvest zijn, om advies te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Je hebt dan al een aanvraag lopen voor een zgn. kennelnaam. Deze kennelnaam is in feite de achternaam van de honden die in de toekomst gefokt gaan worden. (Hoewel bij honden deze naam ook voor de naam van de hond kan staan.) Op het moment dat je goedgekeurd wordt als fokker, krijg je een kennelregistratienummer. Op zich een wat vervelende naam, want de naam kennel brengt toch associaties met zich mee van hokken en tralies. Eigenlijk best verwarrend, want een goede fokker houdt zijn honden en zeker de puppy’s gewoon gezellig in de huiskamer.

We kunnen er dus vanuit gaan dat iedereen met een kennelregistratie bij de Raad van Beheer, goedgekeurd is als fokker. Maar ook hier ligt verwarring op de loer. Er zijn fokkers, vooral in België, die termen gebruiken als “Geregistreerd fokker”, “Erkend fokker”, of zelfs “Rijksgediplomeerd fokker.” Dit zegt echter niets over het feit of de fokker voldoet aan de regels van de Raad van Beheer, of in België, de St. Hubertusvereniging. Fokkers die dwepen met dit soort termen, hebben een papiertje van de overheid waarin staat dat ze een kennel mogen hebben. Het zegt alleen iets over de huisvesting van de honden, niet over de manier van fokken! En soms zegt geregistreerd zelfs alleen iets over het feit dat ze ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Handel dus… het belangrijkste van de broodfokker…geld!

Behalve aangesloten zijn bij de Raad van Beheer, is het over het algemeen ook wijs een fokker te kiezen die aangesloten is bij de betreffende rasvereniging. In samenwerking met de Raad hebben de rasverenigingen eisen opgesteld waar een fokker van hun ras aan moet voldoen. Bijvoorbeeld welke erfelijkheidstesten de ouderdieren moeten ondergaan, hoe oud de moederhond moet zijn voor ze een nestje mag krijgen, hoe vaak ze een nestje mag krijgen, hoeveel tijd er tussen de nestjes moet zitten en op welke leeftijd ze voor het laatst een nestje mag krijgen. Ook is er vastgesteld welke combinaties (bijvoorbeeld broer-zus) niet gebruikt mogen worden. Helaas zijn er rasverenigingen die weinig tot geen regels ingesteld hebben. Wilt u bijvoorbeeld een chihuahua, een razend populair ras wat helaas niet echt bekend staat om de goede gezondheid, dan moet u dubbel oppassen. De rasvereniging stelt minimale eisen aan de fokkers, zeker als het op erfelijke testen aan komt. En dat terwijl de ouderdieren toch minstens onderzocht zouden moeten worden op Patella Luxatie, oogproblemen en syringomyelia. U zou dus in zo’n geval door moeten zoeken naar die fokkers die strengere eisen stellen dan de rasvereniging.

In het kort gezegd, als u een fokker uitzoekt die aangesloten is bij de Raad van Beheer én rasvereniging en die de honden laat testen op de meest voorkomende erfelijke problemen heeft u de meeste kans op een hond zonder erfelijke problemen. Helaas is het niet altijd te voorkomen, ook een hond wiens voorouders allemaal perfecte heupen hadden, kan toevallig bij onderzoek HD-C, minder goede heupen hebben. Dit soort dingen komen voor, maar is een ongelukkig toeval, niet alleen voor u, ook voor de fokker die er alles aan gedaan heeft dit te voorkomen.


EEN GOEDE FOKKER

Hoe gaat een goede fokker eigenlijk te werk? Een goede fokker fokt enkel uit liefde voor het ras. Een goede fokker probeert de kwaliteit van het ras in stand te houden en waar nodig te verbeteren. Een goede fokker zal ook meer waarde hechten aan gezondheid dan aan goede keurrapporten op shows. Scoort op shows een hond met een extreem platte snuit? Een goede fokker zal proberen honden te fokken met een langere snuit zodat ademhalingsproblemen voorkomen worden, ongeacht het feit dat die honden dan op shows misschien minder punten gaan halen. Let op, een kampioenstitel van de ouderdieren is leuk, maar zegt niets over de gezondheid van de hond! Heeft een fokker een hond die aan zijn eisen voldoet, door de medische testen komt en een leuk karakter heeft, dan gaat de fokker op zoek naar een reu die goed bij het teefje past. De kans dat dat nou net de reu is die de fokker misschien zelf in huis heeft is minimaal. Een goede fokker zal dan ook verder zoeken naar de perfecte match met zijn teefje. Soms komt hij uit in het andere deel van het land, in andere gevallen zelfs uit het buitenland. Men leest vaak dat beide ouderdieren aanwezig moeten zijn bij het nestje, maar als u bovenstaande tekst gelezen heeft beseft u dat de vaderhond beslist niet aanwezig hoeft te zijn. Soms kan u wel een afspraak maken om de vaderhond te bekijken, maar kijk dus niet raar op als u daarvoor ook een flink eind moet reizen. Uiteindelijk heeft de fokker de perfecte match gevonden en dan is het wachten tot het teefje loops wordt en men kan afreizen naar de reu. Ook dan is het nog spannend. Het kan zijn dat het teefje de reu niet accepteert. Als de dekking niet lukt terwijl progesterontesten aangeven dat het wel de juiste tijd is, dan mag er nooit een gedwongen dekking plaats vinden. De teef zal er instinctief haar redenen voor hebben de reu af te wijzen.

Voor de teef gedekt is, gaat er al heel wat aan vooraf. Het voorbereiden op een nestje kan vaak wel twee jaar duren. Die tijd gebruikt de fokker al om een beetje reclame te maken voor zijn nestje. Vaak wordt een gepland nestje al ruim van te voren op de website van de fokker aangekondigd. Geïnteresseerden kunnen dan al contact met de fokker opnemen en informatie inwinnen. Er volgt vaak een mailwisseling en na een tijdje wordt er duidelijk of er een klik is tussen fokker en mogelijke pupkoper. Is die klik er, dan volgt vaak een bezoek van de geïnteresseerde aan de fokker, nog voor de pupjes geboren zijn. De geïnteresseerde kan dan de honden van de fokker bekijken en vragen stellen, de fokker kan kijken of de geïnteresseerde in aanmerking komt om op de wachtlijst te komen. Alle vragen die de toekomstige pupkoper heeft kunnen dan nog gesteld worden, zoals vragen over voeding, beweging en vachtverzorging. Hoe meer de pupkoper in spé vraagt, hoe beter, het is voor de fokker een teken dat diegene echt geïnteresseerd is in een pup en alles zo goed mogelijk wil doen. Tegen de tijd dat het teefje naar de reu gaat, heeft een goede fokker al een flinke lijst pupkopers, waar al een goed contact mee is opgebouwd. Dit maakt dus wel duidelijk dat een goede fokker geen websites als marktplaats nodig heeft om de puppy’s kwijt te raken! De eigen website, plus een vermelding van het nestje op de website van de rasvereniging is genoeg. Ziet u dus pupjes op sites als marktplaats staan die al enige weken oud zijn en nog geen baasje hebben, dan moet u zich eens achter de oren krabben of dat wel de juiste keuze is. Men kan ervan uit gaan dat de fokker zich niet goed voorbereid heeft.

Nadeel is natuurlijk dat u bij een goede fokker op de wachtlijst komt en dat het best nog enige tijd kan duren voor u de pup die zo welkom is in huis heeft. Maar geloof me, het is het wachten waard. En is de voorpret niet één van de leukste dingen? Liever een paar maanden wachten voor de pup in huis komt, dan inboeten op de lengte en kwaliteit van leven van de hond.

Als het teefje gedekt is begint voor fokker en pupkoper de spanning pas echt. Het is nooit zeker te zeggen of het teefje drachtig is, tot er een echo gemaakt is en dat kan pas na 4 weken. Maar de fokker zal u van alle vorderingen op de hoogte brengen. Als de echo gemaakt is zult u snel de zo lang verwachte echo-foto in uw mailbox vinden. En dan nog 5 lange weken wachten om zeker te weten dat er een pup voor u bij zit.

Een goede fokker heeft 1 nestje tegelijk, heel soms 2, maar meer niet. Een nestje is enorm arbeidsintensief voor de fokker die alles perfect wil doen. De tijd rond de geboorte kost de fokker zeker al 1 of 2 nachten slaap. Het teefje mag de laatste dagen niet meer alleen gelaten worden. Zijn de pupjes er, dan moet de fokker de eerste nachten ook in de buurt blijven, naast de werpkist slapen of in ieder geval op hoorafstand van de pupjes moeten blijven. De geboorte is meestal ’s nachts en na de geboorte, of als er iets mis lijkt te gaan moet de dierenarts erbij gehaald worden om de kijken of het teefje echt leeg is en een middel te geven waardoor de baarmoeder mooi schoon wordt.

© Schylger SamoyedsDe volgende 8 weken zijn voor een fokker tropenweken. Vergeet je sociale leven maar en bereid je voor op hele korte nachten. De eerste drie weken vallen nog mee. De moederhond voedt de pupjes en ruimt de poepjes en plasjes op. Vanaf 3 weken gaat de fokker bijvoeren, regelmatig ontwormen en is het definitief gedaan met de rust. De dagen staan in het teken van voeding geven en schoonmaken, de nachten zijn kort omdat rond 6 uur of eerder het pup-alarm af gaat. Werpkist en puppyren moeten ontdaan worden van poep, pupjes die erdoor gelopen zijn moeten onder de kraan en als alles weer schoon is en de pupjes hun voeding hebben gehad kan je ervan uit gaan dat je over twee uur weer precies hetzelfde moet doen. Let wel, dit gebeurt allemaal in de woonkamer, alleen dat is een goede plek voor een nestje, zodat ze al gesocialiseerd worden met alles wat er in een huiskamer gebeurt. Er zijn fokkers die het doen voorkomen alsof de pupjes altijd in huis leven, maar zodra de pupkoper weg is worden de pupjes weer naar de schuur gebracht. Als de pupjes zes weken zijn komt het socialiseren buiten de deur er ook nog bij. Een ritje in de auto, leren aan een lijntje te lopen, alvast wat zindelijkheidstraining, een keertje de straat door… Bij ons worden pupjes zelfs gesocialiseerd met kippen, katten, konijnen, indien nodig paarden, mensen in een rolstoel, mensen met een donkere huidskleur, kortom, alles waar de honden in de toekomst mee te maken zullen krijgen. Ondertussen komen de pupkopers ook nog verscheidene keren langs en komt er sowieso meer visite over de vloer dan anders, terwijl de fokker het met de pupjes al enorm druk heeft. Die 8 weken dat het nestje er is, is het vrijwel onmogelijk om een baan buitenshuis te hebben, tenzij de fokker een vaste oppas heeft die bij de puppy’s kan zijn als hij er zelf niet is.


WAAR MOET JE OP LETTEN?

© Schylger SamoyedsOm alles even samen te vatten… Een goede fokker kan je herkennen aan de wallen onder de ogen als de puppy’s uitvliegen. Als ik naar mezelf kijk, ik fok 1 nestje in 2 jaar tijd. Meer zou ik niet aankunnen, dan neemt het teveel van mezelf en zou ik het niet leuk meer vinden. Ik begrijp het als er mensen zijn met meer conditie die 1 nestje per jaar aan kunnen, misschien 2 ook nog wel, maar als ik zie dat fokkers soms 3 of meer nesten per jaar hebben gaan bij mij de alarmbellen af. Het lijkt me onmogelijk om 3 keer per jaar 8 weken zo intensief met de puppy’s bezig te zijn.

© Schylger SamoyedsAls u dit alles overleest begrijpt u misschien dat het niet verstandig is een pup te halen op een adres waar u de pup zo mee kunt nemen. Een goede fokker zal net zoveel vragen stellen aan u, als u hebt voor de fokker. En een pup mee nemen zonder echt goed kennis gemaakt te hebben? Dan moet u zich toch realiseren dat de fokker alleen in geld geïnteresseerd is, niet in de pup en waar deze terecht komt. Je hoort het wel eens: “Ja, ze hadden wel heel veel nestjes, maar het was wel netjes in die schuur hoor. en we werden ook goed ontvangen, kregen nog koffie ook…” Netjes zegt niks. Heeft de fokker een schuur vol puppy’s, dan kunt u ervan uit gaan dat deze pupjes onder erbarmelijke omstandigheden, veelal in het Oostblok geboren zijn. Met 4 a 5 weken gaan ze op transport, opgepakt in kratjes naar Nederland. De moederhond wordt de volgende loopsheid weer gedekt en als dat niet lukt afgemaakt. De pupjes hebben veelal paspoorten voorzien van nagemaakte stickers betreft de entingen. Koopt u een dergelijke pup dan kunt u ervan uitgaan dat deze nooit geënt, nog ontwormd is. Sta niet raar te kijken al de pup binnen een paar dagen al ziek wordt. U krijgt bij dit soort fokkers garantie, maar vaak alleen als u naar de eigen dierenarts van de verkoper gaat, die onder één hoedje werkt met de verkoper en goud verdient aan al die zieke Oostblokpupjes.

Een goede fokker werkt overigens niet met garantie, maar met een verkoopcontract. Hierin is alles vastgelegd waar fokker en koper aan moet voldoen. Een goede fokker zal u een vergoeding geven mocht uw pup onverhoopt toch een erfelijk gebrek hebben wat voorkomen kan worden. In het contract staat tevens dat hoe oud uw hond ook is, als u er niet meer voor kan zorgen neemt de fokker hem terug en zoekt de fokker een nieuwe baas voor uw hond. Vraag ruim voordat u de pup in huis krijgt of u het contract lezen kan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

U kunt ook begrijpen dat een fokker die vele rassen verkoopt niet van elk ras het naadje van de kous weet. Ze weten niets over eventuele erfelijke problemen (wordt ook niet naar gekeken bij het fokken) en ze weten niets over het karakter of de behoeftes van het ras. Ze zullen u een werkhond verkopen met de mededeling dat het beestje uitstekend als schoothond kan dienen. Het maakt hun immers niets uit of het dier een ellendig leven krijgt wat niet bij hem past? En socialiseren? U verwacht toch niet dat men al die pupjes aan een riempje leert lopen? Sterker nog, ze zijn nog nooit in een huiskamer geweest, dus u kunt erop wachten dat u hondje angsten ontwikkeld. Bovendien is het pupje op de leeftijd van 4 a 5 weken al bij de moeder vandaan gehaald, dus ook het hondengedrag heeft hij niet geleerd.

Maar let op, ook de broodfokker wordt slimmer. Er worden tegenwoordig al mensen ingehuurd die het nestje bij hun in huis laten liggen. De moeder is er niet bij. “Nee, het nestje was van een oude man die er niet meer voor kon zorgen en wij hebben het overgenomen omdat we het zo zielig vonden...” Trap er niet in, puppy’s horen tot 8 weken bij hun moeder te blijven.


HET HELE VERHAAL NOG EENS SAMENGEVAT
Als u snel en goedkoop een hondje wilt en alle risico’s in bovengenoemde alinea voor lief neemt, dan zit u bij de broodfokker, rijks erkende en gediplomeerde kennels, puppyparadijzen of hoe het allemaal heet goed. Als u een struisvogel bent en gewoon niet wilt weten onder wat voor omstandigheden de ouderdieren leven en de pupjes geboren worden, prima. Zoek dan op sites als marktplaats of kijk de advertenties in uw dagblad na. Maar klaag niet als u hondje straks doodziek is, erfelijke afwijkingen heeft, of gedragsproblemen heeft.

Bent u wel van goede wil, maar vindt u het moeilijk een broodfokker te herkennen? Bij advertenties op Marktplaats en andere verkoopsites bevindt u zich altijd al in het verdachte circuit. Kijk altijd even rechts op de pagina naast de advertenties of de verkoper meer nestjes te koop heeft staan. Zo ja, niet aan beginnen!

Google voor u gaat kijken even de naam van de fokker, of zelfs alleen pup/puppy’s en de plaatsnaam van de fokker. Veel mensen doen dat als de pup al opgehaald is en komen dan pas terecht op de sites van consumentenorganisaties, hondenforums, etc. waarop blijkt dat de betreffende verkoper een broodfokker is. Nog een tip: Neem altijd hondenboeken, websites, etc. door zodat u veel over het betreffende ras weet. Stel de verkoper één of twee vragen waarop alleen een kenner het antwoord weet (en u ook, omdat u voorkennis hebt). Geeft de verkoper geen antwoord, of een verkeerd antwoord… omdraaien en wegwezen!

En tenslotte wil ik het ook nog even hebben over de fokkers die helemaal in het begin van dit verhaal al ter sprake kwamen. De mensen die eenmalig een nestje hebben omdat ze zo graag een pup van hun teefje willen, omdat ze graag een keer een nestje mee willen maken, of omdat de hond van de buren op hun loopse teefje gesprongen is. Vaak zijn deze mensen niet kwaadwillend, maar hebben ze veel te weinig kennis over hun ras en over verantwoord fokken. Ze hebben zelf een teefje, al dan niet met stamboom. De buurman heeft eenzelfde soort hondje en dit reutje wordt op hun eigen teefje gezet, onder het motto 1 en 1 is minstens 3… Erfelijkheidstesten worden niet gedaan: “Onze dierenarts zegt dat het wel kan…” Men maakt geen röntgenfoto’s van heupen, gaat niet naar een oogspecialist voor oogonderzoek, men gaat er vanuit dat het teefje gezond is omdat ze geen klachten heeft. Dat erfelijke problemen vaak een generatie over slaan wordt voor het gemak even vergeten. De hondjes groeien vaak wel in huis op, maar omdat men geen hulp heeft van een rasvereniging, krijgt men ook geen pupbemiddeling en belanden de pupjes veelal weer op de bekende verkoopsites. (Wist u dat de helft van de daar verhandelde honden binnen een jaar opnieuw op een dergelijke site staat? Dit zegt veel over de manier van fokken, maar ook over het gedrag van de koper, men denkt niet voldoende na en koopt de pup in een impuls vanwege het leuke plaatje…)

Wilt u een pup die een goede start heeft gehad en waarbij u weinig risico loopt op erfelijke problemen of gedragsproblemen heb dan geduld en ga via de rasvereniging op zoek naar een fokker die echt hart voor zijn honden heeft en u zo lang de hond leeft zal begeleiden en uw vragen zal beantwoorden.

Hoe herkent u een goede fokker? Een goede fokker heeft goede pupkopers. Mensen die zich goed voor laten lichten, die geduld hebben en niet voor de eerste de beste pup die ze in hun handen gedrukt krijgen gaan. Ik heb u nu verteld hoe een goede fokker werkt. Zorgt u ervoor dat u een goede pupkoper wordt?