Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Waarom een rashond?

door: Leoniek | website

Waarom zou je voor een rashond kiezen? Een veel aangevoerde reden om niét een rashond te kiezen is dat rashonden ongezond zouden zijn en een kruising sterker zou zijn. Ook in de media en zelfs door sommige dierenartsen wordt dit beeld helaas nog veel geschetst. Dat kruisingen gezonder zijn, is helaas maar ten dele waar. Met name in de laatste jaren zijn 'de feiten' grotendeels veranderd.



BROODFOK

Om de term 'broodfok' kan je als (toekomstig) hondeneigenaar niet meer heen. Onder broodfok verstaan we alle fokkers die alleen uit pure financiële overweging honden vermenigvuldigen... want fokken zou je deze praktijken niet mogen noemen. Broodfokkers houden honden in grote schuren of kopen pups die uit dermate situaties komen. De teef moet bij iedere loopsheid een nestje werpen en komt zelden of niet buiten. Ze krijgt slecht te eten, is angstig en in slechte conditie. Zij en de reu worden niet getest op erfelijke afwijkingen, er wordt zelfs niet gekeken of zij wel beschikt is om een nestje voort te brengen. De honden die uit deze situatie geboren worden, lijden vaak aan erfelijke gebreken. Dit beschadigt zowel de reputatie van rashonden (want deze broodfokkers schaden met het fokken met ongeschikte honden de algemene gezondheid van het ras) als die van kruisingen... Want wat heel kenmerkend van broodfok is, is dat er allerlei 'leuke' kruisingen 'gefokt' worden. Men neemt twee rassen, bijvoorbeeld een Boxer en Labrador en koppelt hier de goedverkopende naam 'Boxador' aan. Waar niet bij stilgestaan wordt is dat zowel de Boxer als de Labrador niet getest zullen zijn en zij beiden erfelijke gebreken door kunnen geven aan pups.



EEN GELEGENHEIDSNESTJE OF OEPSNESTJE
Gelegenheidsnestjes beschadigen meestal ook de reputatie van rashonden én kruisingen. Net als bij broodfokkers wordt er meestal niet getest op erfelijke aandoeningen. Het enige verschil is dat een gelegenheidsnestje niet uit financiële overweging gefokt wordt, maar omdat iemand het 'leuk' vindt. Dat er vervolgens niet gekeken wordt of de teef en reu geschikt zijn, ze getest zijn en of de omgeving nu wel zo goed is, is in mijn ogen niet veel beter dan de broodfok.



KRUISING BIJ 'FOKKER'

Er zullen weinig mensen zijn die een kruising fokken uit geteste ouders. Een kruising wordt dus vaak gekocht bij een gelegenheidsnestje of broodfokker. In dat geval is de kans groter dat je hondje een erfelijke ziekte heeft, dan dat je een rashondje koopt bij een goede fokker die zijn honden test. Een kruising uit het asiel halen kan ik alleen maar aanmoedigen: iedere hond verdient een goed thuis. Een kruising is immers niet een minder lieve of leuke hond.



RASHOND BIJ FOKKER

Helaas zijn er nog veel fokkers die niet goed bezig zijn. Koop je een hond bij een fokker met honden met stamboom, dan is dit geen garantie dat deze persoon met een goede visie fokt. Bij IEDER ras komen erfelijke aandoeningen voor. Globaal genomen kan je er vanuit gaan dat beide ouders op minimaal 2 erfelijke aandoeningen getest moeten zijn. Rasverenigingen en de Raad van Beheer geven ook lang niet altijd een eerlijk beeld over de gezondheid van een hondenras. Ben je gescharmeerd van een ras, informeer dan bij diverse fokkers, lees op fora, en bezoek eens een hondenshow.



KARAKTER KRUISINGEN EN RASHONDEN

Globaal gezien is het karakter van een rashond vrij goed te voorspellen. Jarenlange selectie en begeleiding hebben gezorgd voor rasspecifieke karaktertrekjes. Bij een kruising is het heel moeilijk te voorspellen hoe de pup zich ontwikkelt. Beide rassen kunnen namelijk grote invloed hebben op het karakter. Deze karaktertrekken kunnen elkaar positief beïnvloeden, maar ook negatief! 



DUS WAT IS NOU BETER?

Mijn mening is dat je beter een rashond kunt kopen bij een goede fokker die beide ouderdieren test, dan dat je kiest voor een kruising waar je niet de (genetische) achtergrond van kent. Koop nooit pups bij broodfokkers of mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn. Het is een goede gedachte dat je een hond wilt 'redden', maar dit houdt juist deze praktijken in stand.