Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Shiloh Shepherd

door: Raad van Beheer | website

Niet FCI erkende rassen


Rasstandaard


Sectie


Herkomst

De Shiloh Shepherd is nog niet zo bekend in Europa. De Shiloh Shepherd is een ras in ontwikkeling. Aangezien het nog niet door de AKC en de FCI wordt erkend, is het noodzakelijk dat potentiele eigenaren hun huiswerk doen om ervoor te zorgen dat zij een echte, Shiloh Shepherd krijgen.

De Shiloh Shepherd dankt zijn bestaan aan Tina Barber uit de Amerikaanse staat New York.

Tina Barber’s betrokkenheid bij de Duitse herders begon in haar jeugd in Duitsland en ging door nadat ze naar Amerika verhuisde. In 1962 startte zij haar eigen kennel en noemde het Konigin. Haar focus lag op het bewaren van het “type” hond die zij zich herinnerde uit haar jeugd; grote, mentaal gezonde, mooie honden. Prioriteit nummer 1 was de heupen.

In 1974 veranderde Tina haar kennelnaam naar Shiloh Shepherds. Na bijna 20 jaar ervaring in het werken met verschillende bloedlijnen, selecteerde Tina 3 specifieke lijnen om via inteelt meer genetische informatie te verkrijgen. Deze lijnen (vernoemd naar de teven Kari, Ria en Ursa) werden vervolgens met elkaar gekruist en de basis was gelegd. De focus lag altijd op grootte, LMX heupen, en een stabiel temperament.

Eind jaren 80 werd een andere lijn (bekend als de Bakerlijn) ontdekt welke heel goed bleek samen te gaan met de basislijnen. Na het kruisen van verschillende combinaties van de Baker/Ursa en de Baker/Kari lijnen en deze vervolgens weer terug naar elkaar te kruisen, werden opmerkelijke resultaten geboekt.

Om te voorkomen dat er een genetisch knelpunt zou ontstaan door intense inteelt, werd in 1989 een speciaal gefokte out-cross geïntroduceerd. Deze out-cross, aangeduid als MAW (Malamute, Amerikaanse Herder en Witte herder) met zijn aangeboren vitaliteit en weerbaarheid, was nodig om het gewenste temperament, de grootte en goede gezondheid in de Shilohs te behouden.

In 1990 heeft Tina haar rastype afgesplitst van de AKC (American Kennel Club) en op 1 september 1990 ging de FIC akkoord met het inschrijven van de Shiloh Shepherds (genoemd naar de kennel van herkomst) als een aparte variant van de moderne Duitse herder. Dit was te danken aan de constante kwaliteit die Tina wist te bereiken met haar lange en intensieve fokprogramma.

Helaas werd het al snel duidelijk dat de FIC niet in staat was om aan de strenge eisen te voldoen waar Tina op aandrong. In 1991 werd daarom het Internationale Shiloh Shepherd Register(ISSR) opgezet en deze nam de registratie over. De daaropvolgende twee jaren werden gebruikt voor het opsporen van grote hoeveelheden LMX* gegevens uit de boeken, stambomen en het geheugen van de fokkers. In 1993 werd een uniek, intensief data base programma ontworpen door The Complete Computer Place (TCCP) om deze hoeveelheden data te verwerken en beheren. De TCCP is onder contract met de ISSR en onderhoudt deze gegevens.

In 1998 werd een Alt Deutsche Schaeferhund toegevoegd aan de genenpoel en in 2000 een Witte herder. Deze 2 out-crosses hebben in de bestaande Shilohlijnen de heupen verbeterd, zelfvertrouwen toegevoegd terwijl ze de genenpoel versterkt hebben zonder verlies van de oorspronkelijke kwaliteiten waarop Tina fokte.

Het ras is nog steeds in ontwikkeling omdat de genenpoel nog te beperkt is. Het ras is nog niet erkend door een van de grote organisaties.

*LMX = LitterMateXrays. De heupen van alle pups van een nest worden door middel van röntgenfoto’s beoordeeld, dus niet alleen van de honden waarmee gefokt gaat worden.

bron: issr-shilohshepherds.ca


Algemeen voorkomen

De Shiloh Shepherd lijkt sterk op zijn voorvader de Duitse herder. De enige verschillen zijn dat de Shiloh Shepherd groter is, een beter temperament heeft en betere heupen heeft dan de Duitse Herder. De Shiloh Shepherd is een nieuweling binnen de hondenwereld en is nog relatief onbekend, het is een fijne gezelschap hond, hij is zeer intelligent, moedig en heeft zelfvertrouwen, hij zal zijn familie beschermen. De Shiloh Shepherd is uitermate trouw en moedig en is daardoor een goede waakhond en bewakingshond, hij is kalm en zelfverzekerd, maar niet vijandig.

Hij heeft een haast menselijke intelligentie, deze serieuze hond beschikt over een groot vermogen om te kunnen leren.
De Shiloh Shepherd blijft graag dicht in de buurt van zijn familie, het is belangrijk om deze hond van kleins af aan te trainen en te socialiseren met een vaste, doch liefhebbende hand, anders kunnen deze honden wantrouwend of angstig worden en dan is het zeer moeilijk om met ze te leven.

Vergeleken met de Duitse Herder heeft de Shiloh Shepherd een kalmere, zachtere en makkelijkere persoonlijkheid. De Shiloh Shepherd geeft een indruk van edelheid en intelligentie, die wijsheid en kracht doet vermoeden. Krachtig gebouwd met ongekende schoonheid en elegantie; een beeld van ware evenwichtigheid; elk deel is in harmonische verhouding tot elk ander deel, en tot het geheel. Zijn reusachtige grootte schrikt zijn trotse houding of schijnbaar moeiteloze bewegingen niet af. Zijn totale toewijding, zijn bereidheid om te werken en zijn gelukkige houding zijn in zijn alerte ogen af te lezen. Schuwheid, zwakheid, valsheid, en het gebrek aan levendigheid, schaden het algemene karakter van dit ras. Een bepaalde hoeveelheid terughoudendheid is aanvaardbaar zolang het niet met enige vorm van schuwheid samen hangt.


Schofthoogte
Reu: 76 - 81 cm, teef: 71 - 76 cm


Gewicht
Reu: 54 – 63 kg, teef: 45 - 54 kg


Vacht
Er zijn twee haarvariëteiten : Smooth (kortharig) en Plush (langharig)


Gebruik


Gezondheid

De Shiloh Shepherd kan HD (heupdysplasie) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden. 
Evt kan er ook ge-penhipped worden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Deze vriendelijke reus is moedig en zelfverzekerd. Met superieure intelligentie verpakt in een hart van goud, bewaakt en beschermd hij trouw zijn huis en hem die hij liefheeft. Een uiterst veelzijdige en makkelijk te trainen kameraad, stabiel zonder onnodige agressie, lief bij het spelen met kleine kinderen en andere dieren of troost voor de ouderen.

Het ideale Shiloh Shepherd temperament is stabiel en loyaal in alle situaties. Het ras werd ontwikkeld om zacht en liefdevol met kinderen om te gaan en kan goed met allerlei andere dieren indien hij goed gesocialiseerd en opgevoed wordt. Een Shiloh kan zich makkelijk aanpassen aan verschillende levensstijlen en woonomgevingen. Ze zijn makkelijk te trainen voor gehoorzaamheid, behendigheid, als reddingshond, therapiehond, hulphond of gewoon om je beste vriend te zijn.

ISSR gecertificeerde fokkers besteden veel zorg aan het plaatsen van de juiste pup bij de juiste potentiële kopers. Alle pups worden daarvoor op de leeftijd van 8 weken getest, met behulp van een temperamenttest. Deze test is door Tina Barber, de oprichtster van dit ras, speciaal hiervoor ontwikkeld. Een ervaren, gecertificeerde nest-evaluator analyseert de reacties van de pup op specifieke stimuli en geeft hier cijfers aan. Dit 'papieren beeld', aangeduid als Litter Evaluation Report (LER) geeft een duidelijk beeld van verschillende zaken omtrent de hond zoals:

· mensgerichtheid en mate van zelfstandigheid
· mate van onderdanigheid/dominantie
· het gemak waarmee de hond te trainen is (eigenzinnigheid)
· pijndrempel (van uitermate belang bij een hond die bijv. als hulphond moet gaan dienen. In de bus en trein is de kans groot dat men op zijn tenen gaat staan. Een hond met een erg lage pijndrempel zou daardoor niet geschikt zijn als hulphond)
· het al dan niet aanwezig zijn van jacht-, speel- en apporteerinstincten
· mate van bestendigheid tegen harde geluiden zoals vuurwerk, geweerschoten.
· intelligentie


Bijzonderheden