Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Schafpudel

door: Raad van Beheer | website

Niet FCI erkende rassen


Rasstandaard


Sectie


Herkomst

De voorvaderen van de Schafpudel reiken terug tot in de vroege middeleeuwen: zij werkten als schaaps- of waakhond. Hoe oud het ras ook is, tegenwoordig wordt dit ras met uitsterven bedreigd. De A.A.H. (een werkgroep voor de fokkerij van oud-Duitse hondenrassen) doet onderzoek naar de geschiedenis en perspectieven van dit behoudenswaardige cultuurgoed.

Zelfs in deze moderne tijd, wanneer men een Schafpudel bij de kudde zijn werkzaamheden ziet verrichten, krijgt men snel een indruk van het enthousiasme, dat de hond uitstraalt. Het is de bijzondere uitdrukking van concentratie en gespannen oplettendheid van de Schafpudel. Daarnaast bevestigt het mooie haarkleed de vloeiende bewegingsafloop van de hond.


Algemeen voorkomen

De Schafpudel - ook Hütepudel ('waakpoedel') genoemd – zijn gebruikshonden met 'verward' haar en van middelhoge grootte (45–60 cm). Het vaakst zijn ze tegenwoordig nog in Oost-Duitsland te vinden, maar ze komen overal in Duitsland voor, zelfs in Nederland is er een fokker. Het is a.h.w. de 'Duitse Schapendoes'. Deze hond neemt in de groep Altdeutsche Hütehunde, op grond van het uiterlijk, een uitzonderingspositie in.

Karakteriserend is zijn lange ruige vacht met 'weelderige' ondervacht en de kleur is verscheiden: van zwart, blauw-grijs, grijs, abrot,licht tot wit. Alle kleurschakeringen en combinaties zijn toegestaan. Schafpudels mogen zowel hangende oren, staande of tiporen hebben. De ledematen zijn lang en regelmatig gehoekt, waardoor ze een hoge aanvangssnelheid kunnen ontwikkelen. Ze zijn lichtvoetig, zonder veel energie te verbruiken. Schafpudel zijn temperamentvolle, intelligente en vriendelijke honden met een onmiskenbare werkwilligheid.

De populatie van de echte, oorspronkelijke Schafpudels wordt op zo'n 300 honden geschat.


Schofthoogte
Reu: 55-60 cm, teef: 45-55 cm.


Gewicht
16-25 kg, naar gelang de grootte


Vacht
De vacht bestaat uit halflang tot lang 'weelderig' haar en het mag aan de snuit en benen wat korter zijn.


Gebruik


Gezondheid

De Schafpudel kan HD (heupdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

De bijzondere eigenschappen van de Schafpudel zijn de enorme arbeidsijver, de aanhankelijkheid aan het kuddeleven, het plezier om te wandelen, zwerven en drijven, het bij elkaar houden en omcirkelen van, zich tot groepen gevormde, dieren van alle rassen.

De afkeer van aanvalslust en roofzucht, de waakzaamheid, de levensvreugde en het inzicht, moed en begrip voor het plan van zijn baas, maken hem bijzonder waardevol in tijden waar de dagelijkse omstandigheden steeds veranderen, en een goed aanpassingsvermogen nodig zijn.

Zo is het opvallendste bij de Schafpudels zijn grote geesteskracht. Uitgerekend het bewustzijnsvermogen, voorstellingsvermogen en verstand zijn typerend voor het ras. Het zielenleven betoont zijn grenzenloze verantwoording, zijn plichtgevoel en zijn zin voor gerechtigheid. De schafpudel wordt meer en meer ingezet als therapiehond.


Bijzonderheden