Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Old English Bulldog

door: Raad van Beheer | website

Niet FCI erkende rassen


Rasstandaard


Sectie


Herkomst

In 1835 werd de wrede "sport" Bull Baiting verboden en leek het erop dat de originele Bulldog zou uitsterven, maar belandde in de onderwereld. Ook werd er door gefokt op een zachtaardig karakter wat hem uiteindelijk tot een nationaal ras van Engeland maakte. Sinds 1860 is deze moderne bulldog (de Engelse bulldog)een burgerlijke showhond met een gouden hart, helaas heeft het selectief fokken op uiterlijk geen goed gedaan aan de gezondheid.

Ondertussen worden er door liefhebbers "Oldies" gefokt, dit zijn uitstekende gezelschapshonden met een enorme werklus, temperament en behendigheid in diversen hondensporten, naar oud voorbeeld, in verschillende types maar, allen onder de gezamelijke naam Old English Bulldog.

Leavitt & Leavitt-achtigen
In 1971 starte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio, U.S.A., een fokprogramma op om de originele Bulldog terug te fokken, de Leavittlijn bloedlijn met als resultaat een gespierde en atletische Bulldog, uit volgende rassen; 1/2 Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff en 1/6 Pittbulldog.

Hermes
Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog. Zij gebruikten de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pittbull Terriër en de Bordeauxdog om hun ideale OEB te creëren.

Victorian
In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog. Om het Victorian type te creëren zijn de Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en de Bordeauxdog gebruikt.

Renascence
In 1990 starte Chadde JoliCoeur met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken. Chadde gebruikte de volgende rassen om de Renascence te creëren: de Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en de Bandogge (kruising: Old Family Red Nosed Pittbull/Mastiff).

Alternative Bulldogge
Over het algemeen zijn deze atletische bully types met veel bone. 100% bulldogges met een sterk karakter en werklust voor de baas. Bijvoorkeur geen import honden.

Olde Tyme Bulldogge
EarthQuake (selecte groep fokkers) is in 1999 begonnen een Oer-Bulldog terug te fokken, naar 17e eeuws principe, met kruisingsbloedlijnen van Engelse X Amerikaanse Bulldoggen. Dus geen kruisingen met niet Bulldograssen.


Algemeen voorkomen

Brede nek, Brede borstkas, Rechte voorbenen, Kleine oren, Korte en brede snui.


Schofthoogte
Reu: 42,5 cm tot 50 cm, teef: 40 cm tot 47,5 cm


Gewicht
Reu: 30 kg tot 40 kg, teef: 25 kg tot 35 kg


Vacht
Korte, dichte vacht, verschillende kleuren mogelijk


Gebruik


Gezondheid

De Old English Bulldog kan HD- (heupdysplasie) en ED-problemen (elleboogdysplasie) hebben. 

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
 Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Het karakter van de Old English Bulldog is overtuigend, moedig en alert. OEB's zijn zeer vriendelijk en liefdevol, beschermend voor hun gezin en kinderen. Ze zijn extreem sterk en soms tegen honden van het zelfde geslacht agressief, dus socialisatie en gehoorzaamheid en opvoeding zijn belangrijk. Het is het beste om met energieke individuen te sporten of andere oefeningen te doen. Dit om hun energie kwijt te kunnen raken.


Bijzonderheden