Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Sloughi

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 188


Sectie
3


Herkomst

Een kortharige windhond die al eeuwen is ingeburgerd in Noord-Afrika, vooral in Marokko. Vermoedelijk is hij afkomstig uit het Oosten.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, gracieuze en kortharige windhond, die gebouwd is voor de snelle jacht op wendbaar wild, zoals hazen, gazellen en jakhalzen. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een sterk jachtinstinct. Zijn trotse houding is een weerspiegeling van het introverte, onafhankelijke karakter van de nomadische Berberstammen uit de woestijngebieden van Noord-Afrika. De Sloughi heeft veel adel en een weemoedige uitdrukking in zijn donkerglanzende ogen. Hij heeft een kenmerkend, droog besneden hoofd en goed aanliggende hangoren. De Sloughi moet een zeer droge, goed bespierde conditie hebben met een goed aanliggende, dunne, fijne huid.


Schofthoogte
reuen 66-72 cm, ideale lengte in verhouding tot de hoogte 70 cm; teven 61 - 68 cm. De lengte van het lichaam is iets korter dan de hoogte.


Gewicht
20-28 kg


Vacht
Is zeer kort, dicht en fijn. De kleur kan variëren van een lichte tot een rode zandkleur met of zonder zwart masker. Er kan een zwarte mantel aanwezig zijn of een zwart dek op de rug. Ook zwart gestroomd wordt als kleur aanvaard.


Gebruik
Zichtjager. Hij is attent op alles wat beweegt en direct in actie om te jagen zonder zich aan enige discipline te storen.


Gezondheid

De Sloughi kan oogproblemen hebben hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De Oogtest wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor PRA is er een DNA-test beschikbaar, hiervoor wordt bloed of DNA afgenomen en opgestuurd naar een speciaal laboratorium.

Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Onafhankelijk en eigenwijs. Hij is zeer beschermend voor het gezin waartoe hij behoort en staat afwijzend tegenover vreemden. Met liefde, geduld en inzicht in zijn oosterse karakter kan de Sloughi een plezierig gedragspatroon worden aangeleerd, maar hij kan niet worden afgericht. In een stabiel gezin is hij een rustige en evenwichtige hond.


Bijzonderheden

Om de vacht schoon en vrij van oude haren te houden is een borstelbeurt één maal per week voldoende.