Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Saluki

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 269


Sectie
1


Herkomst

Vermoedelijk is de Saluki afkomstig van het Arabisch schiereiland, waar de hond vroeger een statussymbool was. Zo werden Saluki?s niet gekocht maar geschonken aan vrienden of belangrijke personen.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, elegante en slanke windhond, die evenredigheid in lichaamsverhoudingen paart aan sierlijkheid. De Saluki toont zijn snelheid voor het jagen in zijn soepele, stijlvolle bewegingen. Hij is oosters in zijn melancholieke uitstraling en waardig in zijn optreden. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas.


Schofthoogte
reuen 58-71 cm, teven naar verhouding kleiner.


Gewicht
20 - 28 kg


Vacht
De Saluki heeft een zijdeachtige, gladde vacht met bevedering aan de achterzijde van de benen, de dijen en hakken en aan de staart. Er is een kortharig type dat geen bevedering heeft. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.


Gebruik
Zichtjager. Instinctief volgt de Saluki alles wat beweegt. Hij kan daarom het beste op een omheind terrein worden uitgelaten


Gezondheid

De Saluki kan hart- en schildklierproblemen (T4 en TSH)) en problemen met narcosemiddelen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Een Hart en Schildklieronderzoek wordt door een specialist uitgevoerd.

Bij het schildklier onderzoek wordt TSH en T4 gemeten

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Zelfstandig, onafhankelijk, eigenzinnig. Aanhankelijk en trouw aan de eigen mensen, gereserveerd tegenover vreemden. De Saluki vindt het niet nodig om op commando te gehoozamen maar kiest zelf tijd en zin om te doen wat zijn baas van hem verlangt. Toch is het een gezeglijke hond die een rustig en eerlijk gedragspatroon heeft en zich goed in het gezin weet aan te passen.


Bijzonderheden

Regelmatig borstelen om de vacht glanzend te houden en oude haren te verwijderen is gewenst. Een bad is alleen nodig als de vacht vuil is geworden of als de hond voor een tentoonstelling moet worden voorbereid.