Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Italiaans Windhondje

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 200


Sectie
3


Herkomst

Dit is een oud ras dat in gemummificeerde vorm al is aangetroffen in graven van farao?s. Cleopatra hield ze al als gezelschap en ze zijn in de mode geweest in het oude Griekenland. Vandaar kwamen ze bij de Romeinen terecht. Gedurende de eeuwen bekoorden Italiaanse Windhonden de edelen en notabelen; ze zijn op tal van schilderijen uit de 17e en 18e eeuw afgebeeld.


Algemeen voorkomen

Een miniatuur van de Greyhound en Sloughi, die zich lenig en licht beweegt. Vierkante bouw met elegante belijning en haast overdreven verfijning en adellijkheid.


Schofthoogte
reuen en teven 32 - 38 cm


Gewicht
3,5 - 5 kg


Vacht
De huid is dun, de beharing kort en fijn. De Italiaanse Windhond is eenkleurig: van zwart, leigrijs tot isabelkleurig. Wit aan de borst en voeten is toegestaan.


Gebruik
zichtjager op konijnen, gezelschapshond


Gezondheid

Hoewel volwassen Italiaanse Windhonden sterke honden zijn en een hoge leeftijd kunnen bereiken, kunnen jonge dieren in hun omstuimigheid soms een been breken. Incidenteel komen epilepsie en erfelijke oogafwijkingen voor.

Problemen die in dit ras voorkomen:
Extreme verdwergingskenmerken.


Aard

Kwiek, vlot, vrolijk, volgzaam, zachtaardig, aanhankelijk en intelligent. Vereist een benadering met zachte hand, anders trekt hij zich "uit de relatie terug". Ondeugend, met humor. Niet geschikt voor kleine kinderen.


Bijzonderheden

Af en toe verzorgen met een zachte borstel of opwrijven met een zeemleren lap. Gebit regelmatig controleren op tandsteen.